Košarka

Hrvati ostavili trag

Vedran Babić • utorak, 02.03.2010.
Hrvati ostavili trag
Foto: Bruno Blumenschein

U čudnoj večeri petog kola Topa 16 Eurokupa nekoliko klubova je pobjedom moglo osigurati četvrtfinale, ali su svi redom posrnuli. Jedini uspješan bio je Panellinios, koji se tako pridružio Banićevom i Markotinom Bilbau, koji je iznenađujuće poražen od Benettona našeg Jasmina Repeše, za kojeg su Kus i Nicević odigrali vrlo dobre partije. U sedam od osam do sada odigranih utakmica (u srijedu igraju Alba i Le Mans) Hrvati su imali zapaženi učinak, a tome su doprinijeli još Popović i Lončar u Unicsu te Neven Spahija sa svojom Valencijom.

Skupina I

U ovoj skupini došlo je do smjene na vrhu. Aris je kod kuće s 84:54 pregazio Joventut i izjednačio se sa španjolskim sastavom po omjeru pobjeda i poraza, ali zbog bolje koš razlike u međusobnim susretima ima vodeću poziciju, barem do sutrašnje utakmice između Albe i Le Mansa. Najefikasniji pojedinci Arisa bili su Jeremy Richardson s 19 koševa i pet skokova te Matt Walsh, donedavni igrač Olimpije, sa 17 koševa i šest skokova. Indisponirane goste iz Badalone predvodio je jedini dvoznamenkasti strijelac Luka Bogdanović (16 koševa, 8 skokova).

Skupina J

Već tradicionalno ove sezone Marko Popović i Krešimir Lončar nas oduševljavaju svojim izvedbama u dresu Unicsa. Utakmica protiv već otpisanog Galatasaraya nije bila iznimka, iako su se Rusi za treću pobjedu namučili više nego što se očekivalo. Turci su u završnici vodili 69:66, a kasnije i 77:76, ali su domaćini utakmicu prelomili serijom 9:1 i u konačnici slavili 92:89.

Popović je bio najbolji strijelac svoje momčadi s 22 koša (trice 5/11), pet asistencija i tri skoka, no briljirao je i Maciej Lampe s 19 koševa i deset skokova. Slijedi ih Lončar sa 16 koševa, šest skokova i tri ukradene lopte. Ipak, prvo ime utakmice je bez dileme gostujući igrač Darius Washington s 32 koša (šut iz igre 12/15), sedam asistencija i pet skokova.

U drugoj utakmici skupine bivši izbornik Hrvatske Neven Spahija upisao je sa svojom Valencijom četvrtu pobjedu porazivši u Jeruzalemu Hapoel 69:64. Izraelci su nadoknadili minus od 12 koševa iz prvog poluvremena i u posljednjoj četvrtini stigli na samo minus jedan (54:53), no tada su ponovno popustili i Španjolci su serijom 11:2 stigli do pobjede. Najefikasniji igrač Spahijine momčadi bio je Thomas Kelati (17), dok se kod domaćina najviše istaknuo Kevinn Pinkney (15).

Skupina K

Najveće iznenađenje večeri priredio je Benetton, ostvarivši prvu pobjedu u Topu 16 protiv Bilbaa u gostima. Jasmin Repeša i njegovi igrači slavili su 72:68, a glavne uloge igrali su upravo Hrvati. Sandro Nicević je bio najbolji strijelac momčadi iz Trevisa s 14 koševa i uz to pet skokova, dok je Davor Kus postigao 11 koševa i četiri asistencije, ali je dobru partiju pokvario s čak šest izgubljenih lopti, daleko najviše od svih igrača na utakmici.

Na suprotnoj strani Marko Banić je nanovo potvrdio svoju klasu predvodivši svoju momčad s 14 koševa, dok je Damir Markota za malu minutažu (6) ostao bez koša, ali uz dva skoka i asistenciju. Unatoč porazu, Bilbao je osigurao četvrtfinale, a tamo će mu se pridružiti i Panellinios, koji je poražen od Brosea, ali s razlikom manjom od osam koševa (84:81). Tom su razlikom, naime, Grci pobijedili Nijemce u prvom međusobnom susretu.

Skupina L

Veliko iznenađenje dogodilo se i u Beogradu gdje je Crvena zvezda doživjela drugi uzastopni poraz i time kompromitirala svoje mjesto među osam. CEZ Nymburk je slavio s uvjerljivih 73:55, a glavnina te prednosti je stvorena u drugih 20 minuta igre.

Petr Benda i američki duo Arthur Lee - Ronald Lewis pokazali su se sa svoja ukupno 52 koša kao nerješiva zagonetka za Beograđane, čiji je jedini dvoznamenkasti igrač bio Filip Videnov (10). Inače, Zvezda se "proslavila" šutom za tri poena (1/17), a u toj kategoriji prednjačio je baš Videnov (0/6). S druge strane, Česi su pogodili deset od 18 trica i tu vjerojatno leži tajna njihove pobjede.

Da je Zvezda pobijedila, ne bi se večeras radovala samo ona već i košarkaši Gran Canarije, koji su u dramatičnoj završnici slavili u Ankari kod Turk Telekoma (79:78). Junak utakmice je definitivno strijelac 22 koša, Jaycee Carroll, koji je pogodio odlučujuća dva slobodna bacanja za pobjedu.

Eurokup, skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Aris84:54Joventut Badalona
Alba Berlin83:71Le Mans Sarthe
1Alba Berlin 42+10
2Aris 33+40
3Joventut Badalona 33-23
4Le Mans Sarthe 24-27

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Eurokup, skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Aris84:54Joventut Badalona
Alba Berlin83:71Le Mans Sarthe
1Alba Berlin 42+10
2Aris 33+40
3Joventut Badalona 33-23
4Le Mans Sarthe 24-27

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!