Nogomet

Francuzi protiv najjačih testiraju snagu

Tomislav Pacak • srijeda, 03.03.2010.
Francuzi protiv najjačih testiraju snagu
Foto: EPA

Francuzi si nisu mogli izabrati snažniji test u prvom nastupu nakon što su se rukama i nogama provukli pored Iraca u dodatnim kvalifikacijama za SP - u Parizu će dočekati europske prvake, gotovo nepobjedive Španjolce...

Francuska je već godinama, posebno od odlaska Zinedinea Zidanea, jača na papiru nego u stvarnosti. Vrlo neuvjerljive kvalifikacije, u kojima su završili u skupini za Srbije, Francuzi su okončali teškom mukom protiv Iraca, uz pomoć sada već legendarne Henryjeve ruke. Pritisak na Raymonda Domenecha ne jenjava već dugo vremena, ali će po svemu sudeći ipak dobiti priliku napraviti pravi rezultat u JAR-u.

Za dobar rezultat Francuzima će trebati samopouzdanje, a prva prilika za građenje istog je Španjolska. Domenechu će posao otežati činjenica da ne može računati na nekoliko igrača, poput Gallasa, Abidala, Gignaca, Benzeme, Squillacija i po najnovijem Louisa Sahe, koji se povukao iz momčadi zbog problema s gležnjem i mišićem.

Vezane vijesti

Španjolska će, stoga, biti prigoda nekim drugim igračima da si osiguraju plus pored imena u Domenechovoj bilježnici za SP. Jedan od njih je i Djibril Cisse koji je konačno pronašao pravu formu u Panathinaikosu - u 23 ligaške utakmice postigao je 20 pogodaka - i na temelju toga traži vizu za JAR: "Dat ću sve od sebe, ovo mi je prilika da pokažem što znam."

Domenech bi nastupa mogao poštedjeti i najboljeg Francuza, Francka Riberyja, koji se tek vratio nakon poduže stanke, a s Bayernom ga čekaju teška iskušenja i u Ligi prvaka i u Bundesligi.

Španjolci, pak, u Pariz dolaze s nevjerojatnom 41 pobjedom u posljednje 44 utakmice. Tek jednu utakmicu su u tom razdoblju, od studenoga 2006. godine, izgubili, od SAD-a na Kupu konfederacija. U tom periodu jednom su svladali i Francusku, pogotkom Capdeville u prijateljskom susretu uoči Eura 2008. na kojem su osvojili titulu najbolje europske momčadi.

Del Bosque ima već gotovo kompletiranu momčad za SP, tek je nekoliko mjesta pod upitnikom, pa je jasno da za te pozicije vlada velika gužva.

Jedna od tih pozicija je ona četvrtog napadača - Torres, Villa i Guiza su sigurni - a mjesto pored njih voljeli bi Llorente, Soldado, Aduriz i Sevillin Alvaro Negredo.

24-godišnji napadač u promjenjivoj je formi posljednjih tjedana - u Ligi prvaka je zabio sjajan pogodak za remi Seville s CSKA, no u prvenstvu je dva puta u posljednje tri utakmice dobio crveni karton, a jednom zabio i autogol: "Nadam se da ću biti na posljednjoj listi, ali preda mnom je puno posla da bih uspio u tom naumu. Ova utakmica će biti važan korak, moram pokazati dovoljno da me izbornik i dalje prati."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!