Zimski sportovi

Vonn slavila u ludoj utrci u Švicarskoj

Antonija Pavlić • subota, 06.03.2010.
Vonn slavila u ludoj utrci u Švicarskoj
Foto: EPA

Promjenjivi vremenski uvjeti na stazi Nationale u švicarskoj Crans Montani kreirali su iznimno uzbudljivu, "ludu" utrku - pretposljednji spust za skijašice u Svjetskome kupu. Tijesnu je pobjedu, šestu u sezoni u ovoj disciplini, ipak ugrabila olimpijska prvakinja Lindsey Vonn, dok su pobjedničko postolje senzacionalno upotpunile Talijanka Johanna Schnarf i Švicarka Marianne Abderhalden...

U iznimno teškim - maglovitim i snježnim uvjetima u Crans Montani ipak je održan pretposljednji spust sezone za skijašice. Po šesti puta u sedam ovosezonskih utrka slavila je neprikosnovena Amerikanka Lindsey Vonn, osiguravši i prije završnice Svjetskoga kupa u Garmisch-Partenkirchenu treći ovosezonski Mali globus.

Prije Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru kumulirala je, naime, nedostižnu bodovnu prednost pred Fabienne Suter u superveleslalomu, a jučerašnjim je otkazom posljednje superkombinacije po prvi puta i službeno postala najsvestranijom skijašicom na svijetu.

Spustaški je globus osvojila pak, tri puta za redom, što je uspjeh kojim se mogu pohvaliti samo najuspješnije. Fantastična Austrijanka Annemarie Moser-Pröll, koja je od 1971. - 1975. osvojila pet uzastopnih naslova najbolje spustašice svijeta, Vreni Schneider koja je četiri puta u nizu bila slalomska prvakinja, te Katja Seizinger, četiri puta superveleslalomska i tri puta spustaška prvakinja.

Janica Kostelić tri je puta osvajala kombinacijski globus od 2003. - 2006., no jednu je sezonu zbog ozljede morala propustiti; Renate Götschl bila je ukupna spustaška pobjednica u nizu tek dva puta, dok je Anja Pärson ostvarila isti uspjeh u veleslalomu.

No, vratimo se utrci u Crans Montani. Odmah do 25-godišnje Amerikanke, na samo stotinku zaostatka, senzacionalno se pozicionirala Talijanka Johanna Schnarf, kojoj je najbolji spustaški rezultat do sada bilo 18. mjesto iz San Sicaria 2007. godine; potvrdu da su skijašice izvan kruga trideset najboljih imale mnogo bolje uvjete na stazi verificirala je malo poznata Švicarka Marianne Abderhalden, doskijavši do trećeg mjesta.

Potonja je 23-godišnjakinja u Svjetskome kupu do sada imala tek dva plasmana u prvih trideset i to 27. i 29. mjesto! Da senzacija bude potpuna pobrinula se pak na četvrtom mjestu Slovenka Maruša Ferk, koja je tek jednom u karijeri, u Haus im Ennstalu, osvojila spustaške bodove (30.). Viktoria Rebensburg na petom mjestu, pak, do Crans Montane nikada nije bila bolja od 16. mjesta.

Tek se iza njih smjestila Maria Riesch, no ipak je spriječila najbolju prijateljicu da se na vrhu ukupnog poretka Svjetskoga kupa još osjetnije odvoji. Razlika između dvije, bez premca najbolja skijašice svijeta, sada iznosi 197 bodova.

Natjecanja u Crans Montani nastavljaju se superveleslalomom u nedjelju.

Crans Montana, spust:
1. Lindsey Vonn (SAD, HEAD) 1:35.26
2. Johanna Schnarf (Italija, VOELKL) +0.01
3. Marianne Abderhalden (Švicarska, HEAD) +0.38
4. Maruša Ferk (Slovenija, FISCHER) +0.39
5, Viktoria Rebensburg (Njemačka, NORDICA) +0.61
6. Maria Riesch (Njemačka, HEAD) +0.64
7. Lucia Recchia (Italija, VOELKL) +0.67
8. Regina Mader (Austrija, VOELKL) +.93
9. Nadja Kamer (Švicarska, VOELKL) +0.98
10. Daniela Merghetti (Italija, SALOMON) +1.05

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!