Zimski sportovi

Gisin spriječila novi rekord

Antonija Pavlić • nedjelja, 07.03.2010.
Gisin spriječila novi rekord
Foto: EPA

Dominique Gisin iznenađujuća je pobjednica superveleslalomske utrke u "svojoj" Crans Montani u Švicarskoj. Mlada je skijašica za 15 stotinki nadmašila vrijeme Lindsey Vonn, spriječivši tako novo postavljanje rekorda i njeno promoviranje u najuspješniju američku alpinku svih vremena. Na najnižu stepenicu pobjedničkog postolja popela se još jedna Amerikanka, srebrna olimpijska spustašica Julia Mancuso...

Malo je nedostajalo da Lindsey Vonn kompletira pobjede u brzim disciplinama voženima u Crans Montani ovoga vikenda, te se promovira u najuspješniju američku alpinku svih vremena. Rekord Bodea Millera od 32 pobjede u Svjetskome kupu ipak je u posljednji čas spasila Švicarka Dominique Gisin, otevši fantastičnoj Amerikanki 11. ovosezonsku pobjedu.

25-godišnjakinja iz Vaila sa 100 bi se bodova poravnala na "vječnoj" listi onih s najviše trijumfa u sezoni s legendarnom Austrijankom Annemarie Moser-Pröll, no njezin je novi trijumf prvom superG pobjedom u karijeri i tek drugim plasmanom u Top 10 u ovoj disciplini spriječila godinu dana mlađa konkurentica iz Engelberga, stazu Nationale prošavši 15 stotinki brže.

Glavna Vonnina konkurentica u borbi za Veliki kristalni globus Maria Riesch plasirala se na osmo mjesto i na konto pripisala 32 boda, te će na završnicu sezone u "svoj" Garmisch s 245 bodova zaostatka za najboljom prijateljicom. Prednost je to koju će biti veoma teško, gotovo nemoguće stići i prestići u posljednje četiri utrke.

Pobjedničko je postolje upotpunila još jedna Amerikanka Julia Mancuso, koja je propustila jučerašnji spust kako bi se što bolje pripremila i odmorila za današnji ispit. Odluka se pokazala dobrom, budući da je Mancuso posljednje postolje u Svjetskome kupu upisala prije dvije godine.

Skijaška karavana sada zajedno seli u njemački Garmisch-Partenkirchen, gdje će se od srijede do subote održati četiri završne discipline i konačno rasplesti borba za ovogodišnje Globuse.

Crans Montana, superveleslalom:
1. Dominique Gisin (Švicarska, DYNASTAR) 1:24.14
2. Lindsey Vonn (SAD, HEAD) +0.15
3. Julia Mancuso (SAD, ROSSIGNOL) +0.38
4. Nadia Styger (Švicarska, VOELKL) +0.42
5. Ingrid Jacquemod (Francuska, SALOMON) +0.60
6. Tina Maze (Slovenija, STOECKLI) +0.67
7. Anja Pärson (Švedska, HEAD) +0.68
8. Maria Riesch (Njemačka, HEAD) +0.70
9. Maria Marchand-Arvier (Francuska, ROSSIGNOL) +0.87
10. Elisabeth Görgl (Austrija, HEAD) +0.91

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!