Tenis

Srbi ne žele u Split

Ivor Krapac • ponedjeljak, 08.03.2010.
Srbi ne žele u Split
Foto: Bruno Karadža

Iako još nema potvrde da će Split ugostiti susret Hrvatske i Srbije u četvrtfinalu Svjetske skupine Davis Cupa, sve upućuje da će izbor Hrvatskog teniskog saveza biti takav - što nije po volji gostujućoj reprezentaciji. Ukoliko se bude igralo u Splitu, Nikola Pilić već je najavio da neće biti na klupi gostiju, ali to nije jedino na što se žale...

Što kažu pravila?

Pravilnik Davis Cupa u dijelu o organizaciji susreta Svjetske skupine govori da se mora igrati u većem gradu ili gusto naseljenom području zemlje u kojoj se igra, što je stvaralo nesuglasice na relaciji HTS - ITF uoči lanjskog polufinala u Poreču, no sa Splitom neće biti takav slučaj. Pored toga, traži se blizina međunarodne zračne luke, prikladan hotelski smještaj (Split oboje ima) i dvorana kapaciteta najmanje 4.000 mjesta (kapacitet Spaladium Arene je 12.000) sa svim detaljima koji se rješavaju u pripremi susreta.

U prijevodu, bude li hrvatski odabir Split, u pravilima o minimalnim standardima grada domaćina nema uporišta da ga ITF ospori. Susret sa Srbijom bit će povišenog rizika, od toga se ne može pobjeći, ali dobra organizacija može riješiti i taj problem...

Do susreta još ima jako puno vremena, četvrtfinale je na rasporedu od 9. do 11. srpnja, ali kao i u hrvatskom taboru, i u reprezentaciji Srbije već su okrenuli misli prema okršaju koji će dati polufinalista.

Hrvatska drugu godinu zaredom ili Srbija prvi put uopće - tko će među posljednja četiri najvjerojatnije će se doznati u splitskoj Spaladium Areni, što će, dogodi li se, automatski udaljiti Nikolu Pilića od tog susreta.

Bivši hrvatski izbornik, a danas savjetnik izbornika Srbije Bogdana Obradovića, najavio je da u svom rodnom gradu neće biti na gostujućoj klupi i da bi u Hrvatsku u sadašnjoj ulozi mogao doći ako se bude igralo u Zagrebu, prenosi portal B92. No, za ljetni termin i sezonu godišnjih odmora Zagreb nije najpovoljnija varijanta, u prvom planu je Split, a gosti to žele izbjeći.

Nikola Pilić, kojeg možda ipak nećemo vidjeti na klupi Srbije u Hrvatskoj, pohvalio je izbornika i igrače za vikend protiv SAD-a, a daje im prednost i u susretu s izabranicima Gorana Prpića: "Mislim da je Srbija nijansu bolja od Hrvatske iako je teško prognozirati mečeve u Davis Cupu. To će biti tenis na najvišem nivou".

Izbornik Obradović nije skrivao da se nada da će Međunarodni teniski savez udovoljiti želji Teniskog saveza Srbije da se ne igra u Splitu. "Želimo igrati u sportskoj atmosferi, bez neke politike na terenu", kazao je, dodajući da njegova reprezentacija vjeruje u uspjeh bez obzira na sve: "Sigurno je da ćemo ići na pobjedu. Imamo jači motiv jer nikada nismo osvojili Davis Cup. Mislim da svi gledaju na nas kao na jednog od najnezgodnijih protivnika".

Ipak, i u gostujućem taboru zasigurno znaju da je izbor HTS-ov - i ukoliko se ne sudara s pravilom o gradu koji može ugostiti četvrtfinale Davis Cupa, bio bi presedan da se taj izbor ne prihvati. Podsjetimo, HTS se lani nakon dosta borbe s ITF-om uspio izboriti da Poreč ugosti polufinale, a ako je izbor sada pao na Split, nema razloga da se ne dogodi nešto slično.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.03.2010. u 19:19
    al je stislo srbe...ajde ne sikirajte se. kad vas razvalimo nece vam se vise stiskat da budemo uljudni domacini i da se igra u beogradu? jel bi vam to pasalo
    Obrisan korisnik
  • Lomax08.03.2010. u 19:12
    Tamo bute imali najvecu podrsku
    Lomax
  • Obrisan korisnik08.03.2010. u 15:33
    ako se bude igralo u splitu srbi neće dobiti ni seta.GOTOVI STE!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.03.2010. u 15:26
    Igrat će se u Split i bit će ludilo, a vi srbi morete točat čunu na Bače jer to je sve šta ćete u Splitu dobit.
    Obrisan korisnik
  • danchy08.03.2010. u 15:25
    koga briga što srbi žele'??? ameri su igrali u beogradu, tako da je vledala totalno nesportska atmosfera, pa je čak i đoković na kraju morao molit gledatelje da se stišaju. igrat će se di mi kažemo, a ne vi
    danchy