Zimski sportovi

Raich iskupljuje Austrijance?

Antonija Pavlić • utorak, 09.03.2010.
Raich iskupljuje Austrijance?
Foto: Davor Sajko

U srijedu ujutro po srednjoeuropskom vremenu najbolji skijaši i najbolje skijašice svijeta po posljednji će puta ove godine ukrstiti koplja u spustu (potom i u svim preostalim disciplinama). Ove je godine domaćin završnice Svjetskoga skijaškog kupa njemački Garmisch-Partenkirchen, a na njegovim će se stazama, između ostaloga, odlučivati i o dobitnicima Velikih kristalnih globusa...

Stotinu trideset osam dana prošlo je od prve utrke skijaške sezone 2009./2010. u Söldenu, gradu ponad glečera Rettenbach. U jednome od najpoznatijih i najglamuroznijih austrijskih, ali i svjetskih zimovališta, najbolji su skijaši i skijašice otvorili nova četiri mjeseca nadmetanja na snijegu i, ponekad ledu, a prvi su (veleslalomski) pobjednici postali Didier Cuche i Tanja Poutiainen.

Bio je to dio sezone koji nije mogao dati mnogo odgovora na glavna pitanja - tko je najbolje trenirao, tempirao formu za Olimpijske igre, tko će "iskočiti" iz anonimnosti, ostvariti prve pobjede, premijerne veće rezultate... Nakon Söldena uslijedila je jednomjesečna "stanka", a potom je krenuo "uragan" - finski Levi, američko-kanadska turneja, Val d'Isere... Startalo je davanje odgovora na ranije postavljena pitanja.

Dijelom Svjetskoga kupa za skijašice u početnim je utrkama, može se reći, dominirala Lindsey Vonn. Amerikanka je u obranu Velikog kristalnog globusa krenula s devete pozicije u svojoj najslabijoj disciplini (veleslalom u Söldenu), a zatim je doskijala do drugog slalomskog mjesta u finskom Leviju. Bili su to, pokazat će se, najbolji njeni rezultati u tehničkim disciplinama, budući da je poslije toga startala u pravu "kalvariju" vijuganja među štapovima.

Svestrana je 25-godišnjakinja suvereno vladala brzim disciplinama; do završnice je prikupila deset pobjeda u spustu, superveleslalomu i kombinaciji, ali je zato čak osam puta morala odustati u tehničkim disciplinama. Jednom je prigodom teško pala i ozbiljno natukla ruku, drugi je puta slomila palac... No i takvu, "potrganu" i demoraliziranu nitko ju nije mogao skinuti s trona u brzim disciplinama i onemogućiti ju da uglavnom predvodi kolonu u ukupnom poretku.

Najveća, a do kraja i jedina Vonnina konkurentica, bila je njena najbolja prijateljica, Njemica Maria Riesch. Riesch je vrijedno sakupljala bodove u svim disciplinama, čak bila i konstantnija od Vonn (nije padala u brzim disciplinama), no opet u tehničkim utrkama nije toliko dominirala i pobjeđivala kao Lindsey u spustu i superveleslalomu. Upravo zbog toga trenutačna situacija u redoslijedu nepobitno sugerira kako će po treći puta u nizu titula najbolje skijašice sezone otići u Amerikankine ruke.

"Dobro se osjećam; psihički sam svježa, ali fizički definitivno trebam odmor. Skijam opušteno i imam mnogo samopouzdanja. Prikupila sam dobru prednost pred Riesch (op. a 245 bodova) i ako dobro odradim spust mogla bih i službeno okončati borbu za Veliki kristalni globus", kaže Vonn.

Netom prije Olimpijskih igara u Vancouveru na treningu u Austriji ozbiljno je natukla potkoljenicu. No isprva se činilo kako joj ta ozljeda nije stvarala nepremostive probleme. "Situacija s potkoljenicom nije u potpunosti sanirana jer je za to zasigurno potreban odmor. No sada to više nije ona agonizirajuća bol; podnošljiva je i mogu normalno skijati."

Premda je Vonn oprezna i ne želi u javnost izlaziti s izjavama "gotovo je, pobijedila sam", mnogi poznavatelji ovoga sporta u to su gotovo 99 % uvjereni. "Svatko tko zna brojati može vidjeti da je sve gotovo. Borba za Veliki kristalni globus za mene je nerealna", kaže pak sama Riesch.

Pojedinačni Globusi i prije Garmischa podijeljeni su u spustu i superveleslalomu, te kombinaciji (premda FIS još mora odlučiti hoće li i službeno uručiti tu nagradu budući da su tokom sezone odvožene samo dvije, umjesto propisane tri utrke).

Obje je titule obranila Vonn i to s velikom lakoćom. U veleslalomu će se pak voditi borba između dvije Kathrin - Hölzl i Zettel, dok će u slalomskoj bitci sudjelovati Maria Riesch i Kathrin Zettel, a teoretski i Sandrine Aubert. Mjesto na postolju u ukupnom poretku najvjerojatnije će pripasti Anji Pärson.

Muška je konkurencija, po običaju, bila lišena "monopola". U ukupnom su poretku i dalje u igri Benjamin Raich, Carlo Janka, Didier Cuche, Aksel Lund Svindal, Marcel Hirscher i Ivica Kostelić, premda će se, u praksi, za najvredniji trofej godine natjecati dvojica prvospomenutih.

Benjamin Raich će se pokušati svim silama konačno dočepati drugog Velikog kristalnog globusa u karijeri, nakon što je tri godine za redom "za dlaku" ostajao na drugoj poziciji, te donekle nadomjestiti iznimno slabu sezonu austrijske muške skijaške reprezentacije - jednu od najlošijih u povijesti.

Pred mladim Švicarcem, ipak, ima samo 46 bodova prednosti što pokazuje kako mu zadatak neće biti nimalo lak. Janka se ponovno vratio u formu nakon "blackouta" prije Olimpijskih igara i u nekoliko je posljednjih utrka ostvarivao daleko bolje rezultate od Austrijanca. Zato nije nemoguće niti da mladić iz Švicarske nakon posljednje utrke u vitrine doda prvi "pravi" trofej.

Pojedinačni su globusi podijeljeni u samo u dvije konkurencije. U kombinaciji je slavio Raich, a na podij se plasirao i naš Ivica, dok je u spustu trijumfirao Didier Cuche. U superveleslalomu će bitku voditi Michael Walchhofer i Aksel Lund Svindal, te teoretski i Erik Guay; u veleslalomu će se "tući" Ted Ligety, Massimilliano Blardone, Marcel Hirscher, Benni Raich i Kjetil Jansrud, dok će u kraljici skijanja kolo voditi Reinfried Herbst i Julien Lizeroux.

Najuspješniji sportaš i najbolji alpinac iz Vancouvera Bode Miller odlučio je propustiti završnicu, budući da se nalazi tek na 18. mjestu i nema šanse ugroziti najbolje. Usto će mu dobro doći i odmor kako bi što ranije zaliječio bolni gležanj.

"Nisam još donio odluku o nastavku karijere. Jednoga ću dana sjesti s glavnim čovjekom reprezentacije i vidjeti gdje smo i kakav program možemo kreirati za sljedeću sezonu. Nakon toga ću napraviti plan", rekao je o ambicijama u budućnosti.

Od hrvatskih predstavnika pravo nastupa imaju tek Ivica Kostelić (u svim disciplinama) i Ana Jelušić (u slalomu). U posljednjim utrkama sezone, naime, mogu voziti samo oni iz skupine 25 najboljih.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.03.2010. u 22:15
    Ja sam mislio da vozi 25 najboljih...
    Obrisan korisnik