Košarka

Joventut u skladu sa sezonom

Branimir Korać • utorak, 09.03.2010.
Joventut u skladu sa sezonom
Foto: EPA

Poznati su svi četvrtfinalisti Eurokupa. U četvrtfinalu će igrati Valencia - Aris, Alba - Hapoel, Bizkaia - Nymburk, Gran Canaria - Panellinios. Iako su bili u dobroj poziciji, dalje nisu otišli Crvena zvezda ranijim kiksevima te Joventut koji je uspio izgubiti gotovo dobiven meč u posljednjem kolu na svom parketu s Albom...

Skupina I: Joventut ispustio četvrtfinale

Unatoč porazu na gostovanju u Le Mansu, Aris ide dalje. Domaćin je slavio 79:75 što je Aris maknulo s prvog mjesta na ljestvici, ali ne i s pozicije koja vodi u četvrtfinale. Isto tako Le Mans s druge strane nije imao niti prije ovog susreta nikakve šanse za prolazak stoga mu ova pobjeda na kraju ipak malo znači.

Marc Salyers s 25 poena i osam skokova te Antoine Diot s 18 poena bili su najbolji pojedinci kod Le Mansa, a Aris su predvodili Keydren Clark s 18 poena i šest skokova te Jeremy Richardson s 14 poena i 11 skokova.

Puno je veći ulog bio u Badaloni gdje su Joventut i Alba igrali na sve ili ništa. Pobjeda je i jednima i drugima donosila prolaz dok je poraz značio oproštaj, a na kraju su se veselili košarkaši Albe.

Uoči posljednje četvrtine Joventut je vodio 42:35, a onda je u samo deset minuta primio poena gotovo koliko u 30 i dozvolio gostima preokret. Tricom Bogdanovića u 36. minuti domaćin je još bio u igri s rezultatom 48:48 da bi onda Chubb, Byars i Wright napravili seriju 10:1 i odveli Albu do pobjede.

U pobjedničkom sastavu istaknuli su se Immanuel McElroy s 14 poena i šest skokova te Derrick Byars s 11 poena. Kod Joventuta Uroš Tripković je ubacio 17 poena uz šest skokova, a Luka Bogdanović je dodao deset poena.

Skupina J: Hapoelu rekord i prolaz

U čudnoj utakmici u Istanbulu Hapoel je svladao Galatasaray 111:98 i tako osigurao drugo mjesto u skupini. Utakmica vrlo čudnog tijeka i brojnih preokreta zaključena je s 44 poena Hapoela u posljednjoj četvrtini čime su Izraelci postavili novi rekord po broju poena jedne momčadi u deset minuta utakmice Eurokupa od njegovog osnutka. Utakmica je prelomljena tri minute prije kraja kada su gosti dovršili seriju od čak 16:0 i poveli s 95:82. Nakon toga su rutinski sačuvali ovu visoku prednost te odnijeli pobjedu 111:98.

U utakmici "bez obrana" Hapoel su predvodili Yuval Naimy s 27 poena i sedam asistencija, Tre Simmons s 25 poena te Dijon Thompson s 20 poena. Kod domaćina Mike Wilkinson je ubacio 27 poena, Darius Washington 22 uz šest asistencija, a Simas Jasaitis 21 (5/9 trica).

U drugom susretu Uniks je u Valenciji tražio pobjedu od najmanje šest poena razlike da bi ušao u četvrtfinale, međutim nije bio niti blizu. Španjolci su cijelim tijekom susreta bili puno bolji, imali su i 20 poena prednosti da bi na kraju slavili s nešto "skromnijih" 91:81.

U Spahijinoj momčadi Serhij Liščuk je ubacio 18 poena dok je Rafa Martinez dodao 14. Kod gostiju Maciej Lampe je ubacio 20 poena uz 11 skokova, Terrell Lyday 16 poena, Marko Popović za 40 minuta ubacio je 11 poena (2/7) uz četiri asistencije dok je Krešimir Lončar za 22 minute ubacio devet poena (4/9) uz četiri skoka.

Skupina K: Bizkaia sačuvala prvo mjesto

Panellinios nije uspio napraviti čudo i svladati Bizkaiju s više od 20 poena razlike. Na kraju su slavili 77:70 što ih je po omjeru poravnalo sa Španjolcima, međutim poraz u Španjolskoj 81:61 donio im je drugu poziciju. U ravnopravnom dvoboju Panellinios nije bio niti u jednom trenutku na tragu visoke prednosti koja mu je bila potrebna, čini se kako su i sami toga bili vrlo brzo svjesni te su odigrali mirno do kraja susreta tek da upišu pobjedu.

Predvodili su ih Devin Smith s 18 poena i pet skokova te Ian Vougioukas s 14 poena. U gostujućem sastavu Javi Salgado je ubacio 12 poena uz šest asistencija, Axel Hervelle 11 poena, Marko Banić za 22 minute devet poena (4/7), a Damir Markota za 14 minuta tri poena (1/3).

Benetton se probudio tek u posljednja dva kola i upisao dvije pobjede koje mu nisu ništa značile. U posljednjem kolu svladao je na svom parketu Brose Baskets s lakih 86:70.

Odličnu utakmicu odigrao je Sandro Nicević koji je za 34 minute ubacio 22 poena (11/16) uz deset skokova, Gary Neal je dodao 16 poena, a Davor Kus za 26 minuta 14 poena (3/7) uz dva skoka. Kod Nijemaca Tibor Pleiss je ubacio 18 poena uz 12 skokova, a Mark Worthington 18 poena uz osam skokova.

Skupina L: Crvena zvezda sve prosula

Crvena zvezda kompromitirala je sjajan start u drugi krug i omjer 3-0 te na kraju nije prošla dalje. Prolaz su kompromitirali porazima na domaćem parketu od Turk Telekoma i CEZ Nymburka u prošla dva kola i put na iskupljenje u Španjolsku bio je put bez velike nade, bez obzira na pobjedu u Beogradu protiv Gran Canarije 30 poena razlike.

U gostima je bila posve drugačija priča, Gran Canaria je pokazala zašto je u svojoj dvorani rušila i jednu Barcelonu te je na kraju lako slavila 81:58 i prošla dalje. Will McDonald ubacio je 24 poena uz sedam skokova, a Jaycee Carroll je dodao 13 poena. Kod Zvezde Oliver Stević je ubacio 12 poena uz osam skokova, a Marko Kešelj je dodao 11 poena.

Uz poraz Crvene zvezde u Španjolskoj, CEZ Nymburk nije imao imperativ pobjede protiv Turk Telekoma. Domaćin je prolazio u svakom slučaju stoga poraz od Turaka 94:84 nije shvaćen tragično.

Arthur Lee s 25 poena i pet asistencija te Ronald Lewis sa 17 poena predvodili su Nymburk, a Bekir Yarangüme s 22 te Erwin Dudley sa 16 poena predvodili su Telekom.

Eurokup, skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Le Mans Sarthe79:75Aris
Joventut Badalona62:68Alba Berlin
1Alba Berlin 42+10
2Aris 33+40
3Joventut Badalona 33-23
4Le Mans Sarthe 24-27

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Eurokup, skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Le Mans Sarthe79:75Aris
Joventut Badalona62:68Alba Berlin
1Alba Berlin 42+10
2Aris 33+40
3Joventut Badalona 33-23
4Le Mans Sarthe 24-27

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!