Zimski sportovi

Janki pobjeda i vodstvo u Svjetskom kupu

Antonija Pavlić • srijeda, 10.03.2010.
Janki pobjeda i vodstvo u Svjetskom kupu
Foto: EPA

Carlo Janka upisao je u Garmisch-Partenkirchenu treću ovosezonsku spustašku pobjedu nakon slavlja u Val d'Isereu i Wengenu. Švicarac je trijumfirao ispred Marija Scheibera, te Erika Guaya i Patricka Kuenga, prestigavši na vrhu ukupnog poretka Svjetskoga kupa Benjamina Raicha. Austrijanac za mladim švicarskim skijašem sada zaostaje 54 boda. Ivica Kostelić odradio je odličnu utrku i sa 63 stotinke zaostatka ostvario treći najbolji spustaški rezultat u karijeri - 10. mjesto...

Posljednja spustaška utrka Svjetskoga kupa održana je na stazi Kandahar 2 u mondenom njemačkom zimovalištu, Garmisch-Partenkirchenu, a vrlo je važnu pobjedu ostvario Švicarac Carlo Janka. Nedolaskom na start Benjamina Raicha promovirao se, naime, u glavnog favorita bitke za Veliki kristalni globus, pred Austrijancem odmaknuvši na 54 boda.

Jedini hrvatski predstavnik na završnici Svjetskoga kupa Ivica Kostelić na stazu je krenuo odmah poslije skijaša koji je otvorio natjecanje Romeda Baumanna i pred Austrijancem akumulirao ogromnih 1.21 sekundi prednosti.

Već je tada bilo vidljivo kako će to biti veoma dobra vožnja; prezentacija itekako vrijedna osvajanja bodova na završnici Svjetskoga kupa i najmanji zaostatak (63 stotinke) našega najboljeg skijaša u spustaškim utrkama.

Na poziciji se vodećega Profesor zadržao sve do mladoga Švicarca Patricka Kuenga, no visoki je plasman držao i nakon što se niz Kandahar 2 spustilo sljedećih desetak skijaša. Prvoplasirani dvojac nisu uspjeli nadmašiti niti Šporn, Clarey, Jerman, Järbyn, Casse, Kröll ...

Hans Grugger uspio je tek s druge pozicije pomaknuti našega Ivicu, a smjenu na vrhu za pet stotinki kreirao je tek izvanrednom vožnjom Mario Scheiber. Potonjega pak nisu uspjeli "skinuti" niti Michael Walchhofer, a ni vlasnik Malog kristalnog globusa Didier Cuche, olimpijski pobjednik Didier Defago...

Međutim tada je na stazu izišao Carlo Janka. Sjajni je mladi Švicarac na najbolji mogući način iskoristio nedolazak na start Benjamina Raicha i, za dvije stotinke nadmašivši vrijeme do tada neprikosnovenog Scheibera, Austrijanca prestigao u borbi za Veliki kristalni globus za 54 boda. Borba za titulu najsvestranijeg i najboljeg skijaša ove sezone zasigurno će biti žestoka.

Pobjedničko postolje na koncu su upotunili još na diobi trećega mjesta Erik Guay, pobjednik posljednjeg superveleslaloma u Kvitfjellu, te Patrick Kueng.

Garmisch-Partenkirchen, spust:
1. Carlo Janka (Švicarska, ATOMIC) 1:58.45
2. Mario Scheiber (Austrija, ATOMIC) +0.02
3. Erik Guay (Kanada, ATOMIC) +0.07
3. Patrick Kueng (Švicarska, SALOMON) +0.07
5. Hans Grugger (Austrija, HEAD) +0.11
6. Werner Heel (Italija, ROSSIGNOL) +0.13
7. Manuel Osborne-Paradis (Kanada, ROSSIGNOL) +0.15
8. Didier Cuche (Švicarska, HEAD) +0.19
9. Michael Walchhofer (Austrija, ATOMIC) +0.62
10. Ivica Kostelić (Hrvatska, FISCHER) +0.63

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!