Ostali sportovi

Pašman treći put domaćin škrapinga

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 10.03.2010.
Pašman treći put domaćin škrapinga

Ekstremna utrka izdržljivosti, orijentacije i snage održana je i ove godine na Pašmanu. Po treći put Pašman je ugostio veliki broj natjecatelja koji su svladavali dvije staze škrapinga...

Lijepo vrijeme, preko 350 sudionika, odlična zabava i prava avantura obilježili su ovogodišnji škraping.

Utrka je podijeljena u dvije kategorije, ultra i light. Ultra staza je duga oko 40 km i potrebno je proći kroz 11 kontrolnih točaka, dok je light staza duga 20 km i potrebno je proći šest kontrolnih točaka. Mapa je podijeljena na 11 kontrolnih točaka, a svaki sudionik je imao mogućnost odabrati kojim će redom doći do tih točaka što omogućuje onima željnim pobjede dodatno taktiziranje.

Što je to škraping?

Za one koji ne znaju, škraping je međunarodna trekking utrka po škrapama i šumskim putevima. Ime dolazi od dalmatinske riječi škrapa (oštro kamenje). Prvi škraping održan je 2006. godine na otoku Pašmanu, a idejni začetnik je Josip Tomić, atletski stručnjak, voditelj kluba AK Soline iz Biograda na Moru. Nakon uspješne 2006. otok Pašman je bio domaćin utrke 2007. (Škraping 007) i 2008. (Škraping evolution). Ove godine škraping se opet održao u Tkonu, na otoku Pašmanu.

Preko 350 natjecatelja je sudjelovalo u utrci, od toga 50 u ultra kategoriji. Svladavanje škrapa je jako opasno ako se ne pazi. Na sreću većih incidenata nije bilo, već samo 5-6 sitnih intervencija.

Organizator se posebno brinuo za sigurnost, tako su neposredno prije utrke dodatno upozorili sudionike na moguće opasnosti. Utrku su osiguravale dvije ekipe Gorske Službe spašavanja, vatrogasci te doktor s asistentom.

"Zadovoljni smo kako je sve proteklo i možemo reći da je cijela manifestacija uspjela. Dogodine će škraping biti jedan od hrvatskih otočnih proizvoda za što je već pokrenut postupak registriranja", rekao je načelnik Općine Tkon Danijel Katičin.

"Škraping je najmasovnija utrka u Hrvatskoj treking ligi. On uz svoju sportsku težinu doprinosi i razvoju i masovnosti turizma u vansezonskom dijelu godine", rekao je koordinator Hrvatske trekking lige Šimun Cimerman, koji je prvi doveo trekking u Hrvatsku.

"Prvi put kada se škraping organizirao bila sam stvarno iznenađena što dogodilo nešto tako pozitivno za hrvatske sportske prilike. Ovakve događaje navikli smo gledati vani, dok se kod nas ovakvi čudni sportovi, kako ih ljudi zovu, jako teško događaju. Vani je to normalno i u Sloveniji svako mjesto ima jednu ovakvu utrku", rekla je Jana Mijailović inače jedna od članica ekipe koje su sudjelovale na usponu na Mt. Everest.

U ultra konkurenciji kod muškaraca prvo mjesto osvojio je Bojan Jevševar koji je stazu prošao za 4 sata 58 minuta i 19 sekunda. Deset sekundi iza njega na cilj je stigao Silvester Rožman, a treći je Goran Lesnjak (5:22:12). Kod žena prvo mjesto u ultra konkurenciji osvojila je Anica Hribar (6:45:40), drugo Paula Vrdoljak (7:49:35), treće Nada Bilobrk (9:10:12).

U light konkurenciji kod muškaraca prvo mjesto osvojio je Petar Kumer (2:24:21), drugo Ivo Pešić (2:29:36), a treće Igor Buić (2:38:40). Kod žena u istoj konkurenciji prva je Tanja Poropat (3:17:37), druga Jelena Brezak (3:31:55), a treća Ana Gudalović (3:31:59).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!