Košarka

Cibona propustila lijepi kraj

Ivor Krapac • četvrtak, 11.03.2010.
Cibona propustila lijepi kraj
Foto: EPA

Cibonina euroligaška sezona okončana je porazom koji se nije trebao dogoditi. Cibosi su u posljednjem kolu Topa 16 u Vitoriji propustili 14 poena prednosti tri minute do kraja četvrte četvrtine i pali u produžetku, okončanom velikim slavljem domaćina koji je time prošao u četvrtfinale...

Iako pobjeda ne bi ništa značila u borbi za četvrtfinale s obzirom da je Himki od početka do kraja kontrolirao stvari protiv Olympiakosa, Cibona je protiv Caje Laboral propustila sjajnu priliku da ovosezonski euroligaški put završi uspjehom u gostima - što bi stavilo "točku na i" dobre sezone u najjačem klupskom kontinentalnom natjecanju. No, slično raspletu iz prvog kruga kod Asvela u Villeurbanneu, momčad Velimira Perasovića ispustila je ono što se već činilo sasvim sigurnim, vodstvo od 72:58 tri minute do kraja "regularnog" dijela utakmice, što je platila porazom od 102:90 u produžetku.

Dodatnih pet minuta pokazalo se jako sretnim za domaću Caju. Da nije bilo produžetka, ispali bi zbog lošije koš-razlike od konkurenta Himkija, a kako su na koncu došli do +12, otišli su u četvrtfinale u kojem ih čeka moskovski CSKA. S obzirom da bi većina neutralnih promatrača istog trenutka potpisala da je Caja bolja momčad od Himkija, možda je tako i najpravednije.

Vezane vijesti

Slično već spomenutom ogledu u Villeurbanneu, bile su to dvije utakmice u jednoj. Cibona je držala vodstvo od posljednje minute prve četvrtine (19:18) do domaćeg velikog povratka kojim su izborili produžetak, a tri minute do kraja "regularnog" dijela, kod maksimalnih +14 (72:58), djelovalo je da je pobjeda nadohvat ruke. Cibosi su izgledali sjajno u obrani, krajem prve i u drugoj četvrtini napravili su pravi posao zonom, kasnije i "čovjekom", dok je u napadu bilo dovoljno raspoloženih - sve što je trebalo da bi nervoza domaćina rasla.

U većem dijelu susreta nije se osjetilo da je prije nekoliko dana otpao ozlijeđeni Bogdanović i da je Cibona oslabljena. Jamont Gordon igrao je možda i svoju najkompletniju utakmicu u organizaciji igre, Samo Udrih i povratnik Vedran Vukušić zabijali su izvana, Andrić i Bagarić pod košem, a kada je u drugom poluvremenu potpuno proradio vanjski šut Marka Tomasa, domaći su sve više tonuli. No, na sreću Duška Ivanovića i ispunjenih tribina Fernando Buesa Arene, nisu potonuli do kraja.

U posljednje tri minute prije produžetka, nakon što su gubili sa 72:58, Caja je serijom od čak 20:6 vratila stvari na početak. U obrani više nisu imali izbora nego krenuti presingom i potpunom agresijom, na što se Cibona gotovo potpuno izgubila (pogotovo Gordon i Udrih), a u napadu su zabijali prvo Teletović, a zatim Huertas, uz važne trice Herrmanna i Englisha u tom povratku. Cibosima, pak, više nije išlo skoro ništa, pa ni slobodna bacanja, s četiri promašaja Leona Radoševića s crte - prvo kod vodstva od 74:73, malo kasnije kod zaostatka od 75:74, sve u posljednje dvije minute.

Ipak, Marko Tomas bio je mirniji s crte slobodnih donoseći Ciboni vodstvo od 76:75 45 sekundi do kraja četvrtine, a nakon Huertasovih poena za Cajinih 77:76, Radošević je nakon probijenog presinga sasvim sam pod košem zakucao za 78:77 za Cibose 20-ak sekundi do kraja. Brazilac Marcelinho Huertas, domaći junak završnice "regularnog" dijela, pobrinuo se za produžetak pogodivši jedno od dva slobodna (78:78), a nakon posljednje šanse Perasovićeve momčadi, prekratke Gordonove trice za pobjedu, ušlo se u dodatnih pet minuta.

Kako je Caja bila u naletu, teško se moglo očekivati da će Cibosi tu dobro proći, a tako se i rasplelo. Nada je još trajala do Tomasovih pogođenih slobodnih za smanjenje na 90:88 nešto više od dvije minute do kraja, no domaćih 12:0, s po pet poena Huertasa i Herrmanna, riješilo je Ivanovićevu momčad svih briga.

Caja je proslavila veliku pobjedu, vrijednu četvrtfinala, a glavni junaci bili su im Teletović (25 poena, devet skokova), San Emeterio (19 poena) i Huertas (16 poena, sedam asistencija). Vrijedi dodati i double-double hrvatskog reprezentativca Stanka Baraća (deset poena, 11 skokova).

Najefikasniji igrač Cibosa bio je Tomas (23 poena, šut 6/17), Vukušić je povratak obilježio sjajnim učinkom od 20 poena i osam skokova, Gordon je dodao 13 poena, po osam skokova i asistencija, a Udrih 13 poena i pet asistencija. No, nije bilo dovoljno.

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Baskonia102:90 *Cibona
Himki96:83Olympiakos
1Olympiakos 51+32
2Baskonia 33-6
3Himki 33-11
4Cibona 15-15

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Baskonia102:90 *Cibona
Himki96:83Olympiakos
1Olympiakos 51+32
2Baskonia 33-6
3Himki 33-11
4Cibona 15-15

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • vlacng11.03.2010. u 23:56
    sve je to super!
    vlacng
  • Obrisan korisnik11.03.2010. u 23:30
    nisam gledao tekmu,ali ako sam dobro procitao cibona je u zadnjih 8 minuta(3+5 produzetak) primila 44 kosa???? wtf???
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.03.2010. u 23:23
    bravo za cibonu. odigrali su cijelu sezonu iznad svojih mogucnosti. samo da je malo vise vjere u sebe i bilo bi drugacije
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.03.2010. u 22:41
    Cibona je ovo pustila kad je vidjela da je Olympiakos pusta Khimkiju, namjestili su x pricekali da zavrsi utakmica u Rusiji i onda pustili da ih ovi razvale i prodju dalje. Dobro su i napravili.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.03.2010. u 22:17
    inace bude i bogdanovic, ali svejedno se slazem da im je rotacija kratka. ovo za pobjednicki mentalitet mi se vuce vec deset godina gledajuci reprezentaciju kako sve redovno izgubi( osim spanjolske). tomas je morao rijesit asvela u gostima ako je tako dobar kao sto neki tvrde. situacija kao i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik