Zimski sportovi

"Sada idem po Veliki globus"

Antonija Pavlić • ponedjeljak, 15.03.2010.
"Sada idem po Veliki globus"
Foto: EPA

Prije podjele konačnih nagrada za najsvestranijeg skijaša i najsvestraniju skijašicu svijeta, svoje su titule podignuli i oni najbolji u pojedinačnim disciplinama...

Maria Riesch zaokružila je odličnu skijašku sezonu osvajanjem drugog slalomskog Malog kristalnog globusa, kada su već ukupni poredak i njezina najbolja prijateljica Lindsey Vonn ponovno bili nedostižni. U ludoj je posljednjoj utrci zadržala tri boda prednosti pred Austrijankom Kathrin Zettel i tako vitrinu obogatila još jednim vrijednim trofejem.

"Nisam skijala puna samopouzdanja kao u Vancouveru i uistinu sam sretna što sam ipak uspjela obraniti titulu. Mučila sam se na stazi, nisam imala energije i jednostavno sam imala problema s odlukom o tome kako napasti. Nisam si stavljala preveliki pritisak na pleća prije utrke, upravo suprotno. Znala sam da sam tokom sezone već ostvarila vrhunske rezultate, a to uključujuje i posljednje tri utrke na stazi na kojoj sam praktički odrasla", rekla je.

Švicarski veteran Didier Cuche slavio je u konačnom redoslijedu spustaša, u vitrine pospremivši treći Mali globus u ovoj disciplini. "Nisam pao u depresiju poslije neuspjeha na Olimpijskim igrama, kako su neki mediji pisali. Porazi su dio našega sporta kao i pobjede i moramo se znati s time nositi. Bio sam konstantan tijekom cijele sezone, ali imao sam i malo sreće. Mnogo sam padao, no nisam doživio neku težu ozljedu, koja bi me izbacila iz stroja. Bilo mi je teško skijati sa slomljenim rebrom i palcem, ali na koncu sam ipak uspio osvojiti toliko željeni globus."

U još jednoj fantastičnoj sezoni, u kojoj je uz sijaset podija prikupila i tri pobjede, simpatična je Njemica ipak ponovno ostala na 155 bodova razlike od Lindsey Vonn.

"Ohrabruje me činjenica da sam u posljednje tri godine napredovala do osvajanja podija u svim disciplinama, čak i veleslalomu. U narednim ću sezonama svakako ciljati i na Veliki globus, taj bi mi trofej puno značio."

Na mjestu održavanja završnice Svjetskoga kupa sljedeće će se godine upriličiti Svjetsko prvenstvo. Maria je zbog toga odlučila još nekoliko dana trenirati na stazi Kandahar i iskoristiti odlične uvjete, nekarakteristične za ovo doba godine.

"Sezona je bila duga i naporna, ali uvjeti su na stazi u Garmischu veoma dobri, stoga ću iskoristiti priliku i još malo testirati stazu. Ali uskoro ću i ja uzeti predah i uživati negdje u toplijim krajevima. Veselim se SP-u koje će se sljedeće godine održati ovdje; mislim da je cijela ekipa učinila odličan posao tokom sezone i bit ćemo izrazito konkurentni i na svjetskoj smotri."

Superveleslalomska titula u muškoj konkurenciji u dramatičnom je raspletu posljednje utrke otišla u ruke Kanađanina Erika Guaya. "Presretan sam što sam ipak osvojio Globus nakon razočaranja na Olimpijskim igrama. Bilo mi je teško jer sam medalju 'promašio' za samo nekoliko stotinki, no bila je to posljedica ogromnog pritiska s kojima smo se nosili - nije nam bilo lako. U nastavku Svjetskoga kupa bio sam daleko opušteniji i to mi je definitivno pomoglo da skijam agresivno i brzo."

U muškoj slalomskoj konkurenciji Globus je pak ponio Austrijanac Renfried Herbst. Jedina je to pojedinačna titula koju je skijaška velesila osvojila ove sezone pored kombinacijskog globusa Benjamina Raicha.

"Ostvario sam dječački san. Sezona je bila sjajna, a na koncu je, na sreću, sretno i završila. Pao mi je veliki kamen sa srca", rekao je presretni 31-godišnji skijaš.

Konačnim naslovima najboljih veleslalomaša sezone okitili su se Amerikanac Ted Ligety i Njemica Kathrin Hölzl.

"Sjajno je u kolekciji imati dva veleslalomska globusa i znati da si u proteklih nekoliko sezona praktički vladao tom disciplinom. Imao sam i sreće budući da su i Massimilliano Blardone i Marcel Hirscher upropastili prvu vožnju posljednje utrke sezone; nakon toga mi se sve otvorilo."

Prije no što je u drugoj vožnji trebao krenuti iz startne kućice, Mali kristalni globus već je bio u njegovom džepu. No Ligety to nije znao. "Da sam znao da je sve riješeno vjerojatno bih više riskirao. No zadovoljan sam i sigurnom vožnjom kojom sam doskijao do još jednog postolja."

Dva veleslalomska globusa osvojena u posljednje tri godine stavljaju ga u poziciju favorita i na Svjetskom prvenstvu, koje će sljedeće godine ugostiti Garmisch. "Staza je u Garmischu prilično dobra. Na vrhu je zahtjevna, a pred ciljem se nalazi odlična ravnica. Lijepo je biti dobar na stazi na kojoj će se uskoro voziti Svjetsko prvenstvo, to mi svakako podiže samopouzdanje."

Svjetska prvakinja iz Val d'Iserea Kathrin Hölzl titulu je, za razliku od Ligetyja, osvojila prvi put. "Mnogo mi znači ovaj globus uza zlato sa svjetskog prvenstva. Ovime sam valjda i konačno dokazala da uspjeh u Francuskoj nije bio slučajan. Nije mi bilo lako nositi se s ogromnim pritiskom, no na koncu sam uspjela čak u završnoj utrci stati na postolje. Žao mi je što nisam pobijedila pred svojim navijačima i prijateljima, ali bit će još prilika", zaključila je.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!