Zimski sportovi

Vonn i Riesch "potukle" skijaše

Antonija Pavlić • četvrtak, 18.03.2010.
Vonn i Riesch "potukle" skijaše
Foto: EPA

Najbolje su svjetske skijašice, kao i prošle godine, na koncu sezone s većim zadovoljstvom od svojih muških kolega mogle provjeriti bankovni račun. Lindsey Vonn i Maria Riesch zaradile su naime više od Didiera Cuchea, Carla Janke, Benjamina Raicha, Ivice Kostelića, Reinfrieda Herbsta, Marcela Hirschera, Teda Ligetyja...

Skijaška sezona 2009./2010. okončana je s velikim uspjehom, a posebno zadovoljne svojim prezentacijama i osvojenim trofejima mogu biti najbolje skijašice svijeta, Lindsey Vonn i Maria Riesch.

Prvospomenuta je u riznice samo ove godine pospremila treći Veliki kristalni globus u karijeri, a nisku je trofeja obogatila i trima Malim globusima u spustu, superveleslalomu i kombinaciji. Uz to je postala i olimpijska spustaška prvakinja, a tokom sezone je sakupila rekordnih 11 pobjeda. To ju je promoviralo u najuspješniju uopće u skijaškom cirkusu sa zarađenih 492.450,00 švicarskih franaka, odnosno 382.300,00 eura.

Maria Riesch postala je dvostrukom olimpijskom prvakinjom, u kombinaciji i slalomu, te je obranila Mali slalomski kristalni globus. Drugu je godinu za redom osvojila drugo mjesto u ukupnom poretku, a prikupila je i tri pobjede. Ti su joj uspjesi donijeli 356.200,00 švicarskih franaka.

Treće mjesto u ukupnom zbiru, a tek prvo u konkurenciji skijaša, osvojio je Švicarac Didier Cuche sa zarađenih 334.850,00 franaka. Drugi je njegov sunarodnjak i osvajač trofeja najboljeg skijaša sezone Carlo Janka, treći Austrijanac Benjamin Raich, dok se na četvrtu poziciju sa 184.375,00 osvojenih franaka smjestio naš Ivica Kostelić.

Solidnu su zaradu ostvarili i Reinfried Herbst, Marcel Hirscher, Julien Lizeroux, Aksel-Lund Svindal, Felix Neureuther, Ted Ligety, Michael Walchhofer, Silvan Zurbriggen i Giuliano Razzoli, svi unutar 100.000 franaka.

U ženskoj su se konkurenciji istaknule i Kathrin Zettel, Anja Paerson, Sandrine Aubert, Marlies Schild, Tina Maze, Kathrin Hoelzl...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!