Ostali sportovi

Hrvati u igri za prolaz

Sportnet • petak, 19.03.2010.
Hrvati u igri za prolaz

Prvi dan 32. Europskog prvenstva u pool biljaru koje se do 28. ožujka održava u Zagrebu u hotelu Westin (Kristalna dvorana) protekao je u znaku žestokih borbi, neizvjesnosti i napete igre. Igrala se tehnički najzahtjevnija disciplina – straight pool. Naime, za pobjedu je potrebno prvi ubaciti 125 kugli u muškoj, odnosno 75 u ženskoj kategoriji...

Hrvatski reprezentativci ostali su u borbi za završnu fazu natjecanja.

Pokazali su iznimnu vještinu, pogotovo Robert Sudić pobijedivši u dva meča. Inače, njegova je specijalnost disciplina "osmica", u kojoj je prije dvije godine na Europskom prvenstvu osvojio broncu. Na žalost, u tijesnoj je borbi izgubio od trenutno drugog igrača svijeta – jednog od najtrofejnijih europskih biljarista Ralfa Souqueta iz Njemačke. Nakon odlične serije na početku Sudić dolazi u vodstvo 77:24 nakon čega Souquet preuzima inicijativu u igri te preokreće rezultat u svoju korist 111:77. Nakon Ralfovog promašaja, Sudić radi niz od 23 poena (111:100), ali u odlučujućem trenutku ubacuje bijelu u rupu i tim prekršajem "gubi štap". Souquet rutinirano privodi susret kraju i pobjeđuje sa 125:100. Priliku za popravak Sudić ima danas.

Najmlađi reprezentativac Božo Primić svladao je Francuza Stephena Cohena, prvaka u disciplini "devetka" iz 2008., inače jednog od najboljih europskih igrača straight poola. Veliki je to uspjeh za Primića koji je tek prije godinu dana počeo igrati u seniorskoj reprezentaciji Hrvatske. Ipak još mora izboriti ulazak u završnicu. Kamen spoticanja bio je iskusniji Norvežanin Vegar Kristiansen, inače osvajač medalja s po jednog Europskog i Svjetskog prvenstva. Primić također igra danas.

Izvrsno je igrao i Ivica Putnik koji je prije dvije godine osvojio zlato upravo za disciplinu straight. Uz dobiven imao je na žalost i izgubljen, ali jako napet meč u kojem je ishod bio neizvjestan do samog kraja. Njegov protivnik Estonac Denis Grabe vodio ga je s 40-ak razlike i nedostajala su mu samo dva boda, odnosno dvije ubačene kugle do pobjede. Putnik mu se uspio približiti popevši se na 114 bodova, međutim nije uspio do kraja. Samo jedan krivi potez koštao ga je pobjede. Protiv Francuza Vincenta Facqueta, preokretom u meču nastavio je borbu za završnicu. Ta mu pobjeda ipak nije bila dovoljna za ostanak u turniru. U potpuno izjednačenom meču s Izraelcom Benom Gmachom, kao i Sudić, pri kraju susreta prekršajem zaustavlja svoj odličan niz i tako omogućuje Izraelcu da konačno završi igru u svoju korist.

Nijemac Adreas Roschkowsky odigrao je meč bez greške protiv Ivice Medunića osvojivši u nizu svih 125 poena. Medunić se tako oprostio od straight poola za ovu godinu, ali priliku za popravak ima u disciplini "devetka".

Zrinka Antonijević jedina naša reprezentativka u drugom je kolu s 29:75 izgubila od jedne od najboljih svjetskih igračica Austrijanke Jasmin Ouschan. Kao i ostali koji su još u igri, svoju će poziciju na turniru pokušati popraviti danas.

Naši reprezentativci koji su ostali na turniru danas hvataju posljednji vlak za završnicu (ulazak među posljednjih 32).

Podsjećamo kako finalni dan discipline straight pool počinje 20. ožujka. U 14.30 će se igrati četvrtfinalni mečevi, dok će finalni početi u 19 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Ostali sportoviSnooker
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!