Ostali sportovi

Španjolac i Austrijanka uzeli zlato

Sportnet • nedjelja, 21.03.2010.
Španjolac i Austrijanka uzeli zlato

Prva tri dana 32. Europskog prvenstva u pool biljaru koje se održava u hotelu Westin (Kristalna dvorana) igrala se tehnički najzahtjevnija disciplina – straight pool. Za pobjedu je potrebno prvi ubaciti 125 kugli u muškoj, odnosno 75 u ženskoj konkurenciji...

Zlato je osvojio Španjolac David Alcaide ogromnom prednošću od 125:3 prema srebrnom Ukrajincu Artemu Kosjhovju. Zanimljivo je da je nakon završnog meča Alcaide izjavio kako inače ne igra (vježba) toliko straight pool.

Cijelo natjecanje bilo je prilično napeto i puno preokreta. Jedan od favorita Nizozemac Niels Feijen među 32 prošao je bez poraza. Pobijedio ga je upravo pobjednik turnira Alcaide i to izvrsnim rezultatom od 125:0 i impresivnom serijom od čak 121 poena u nizu.

Jedan od favorita bio je i Nick van den Berg, također Nizozemac koji je glatko prošao do polufinala, a jedan od vrlo zanimljivih mečeva bio je protiv Nijemca Andreasa Roschowskyija. U potpuno izjednačenom meču pri rezultatu 118:115 Nijemac ubacuje bijelu od dvije mantinele u rupu nakon pogotka vrlo teške kugle.

Van den Berga je u polufinalnom meču pobijedio Alcaide postigavši 90 poena u nizu do potrebnih 125.

Hrvatski reprezentativci odigrali su zapaženu ulogu na turniru, a najveći je uspjeh postigao Robert Sudić završivši turnir na devetom mjestu u Europi. Inače je njegova specijalnost disciplina "osmica", u kojoj je prije dvije godine na Europskom prvenstvu osvojio broncu. U drugo je kolo ušao pobjedama nad Švicarcem Saschom Specchiaom, te Talijanom Gabrieleom Cimminom.

Potom je u tijesnoj borbi izgubio od trenutno drugog igrača svijeta – jednog od najtrofejnijih europskih biljarista Nijemca Ralfa Souqueta. Nakon odlične serije na početku Sudić dolazi u vodstvo 77:24 nakon čega Souquet preuzima inicijativu u igri te preokreće rezultat u svoju korist 111:77. Nakon Ralfovog promašaja Sudić radi niz od 23 poena (111:100), ali u odlučujućem trenutku ubacuje bijelu u rupu i tim prekršajem "gubi štap". Souquet rutinirano privodi susret kraju i pobjeđuje sa 125:100.

Sudić je tako morao u repasaž kako bi se natjecao dalje za ulazak među 32. Ubilježio je dvije pobjede rezultatima 125:101 protiv Joa Graffa iz Luksemburga te Šveđanina Andreasa Gerwena i ušao među 16.

Sudićev ulazak među osam i daljnje natjecanje u straight poolu spriječio je Nizozemac See Huidji. U tom napetom meču Sudić je kod rezultata 122:68 za Nizozemca napravio niz do 112 bodova. Nakon nestretno promašene kugle Huidji završava meč.

Dobar rezultat ostvario je i Ivica Putnik koji je prije dvije godine osvojio zlato upravo za disciplinu straight. Uz prvi dobiven, imao je, nažalost i izgubljen, ali jako napet meč u kojem je ishod bio neizvjestan do samog kraja. Njegov protivnik Estonac Denis Grabe vodio ga je s 40-ak razlike i nedostajala su mu samo dva boda, odnosno dvije ubačene kugle do pobjede. Putnik mu se uspio približiti popevši se na 114 bodova, međutim nije uspio do kraja. Samo jedan krivi potez koštao ga je pobjede. Protiv Francuza Vincenta Facqueta, preokretom u meču nastavio je borbu za završnicu.

Ta mu pobjeda ipak nije bila dovoljna za ostanak u turniru. U potpuno izjednačenom meču s Benom Gmachom, kao i Sudić, pri kraju susreta prekršajem zaustavlja svoj odličan niz i tako omogućuje Izraelcu da konačno završi igru u svoju korist.

Najmlađi reprezentativac Božo Primić izvrsno je startao - savladao je Francuza Stephena Cohena prvaka u disciplini "devetka" iz 2008., inače jednog od najboljih europskih odnosno svjetskih igrača straight poola. Veliki je to uspjeh za Primića koji je tek prije godinu dana počeo igrati u seniorskoj reprezentaciji Hrvatske. Veselje nije dugo trajalo – već idući meč izgubio je od Norvežanina Vegara Kristiansena, inače osvajača medalja s po jednog Europskog i Svjetskog prvenstva. Primića je do plasmana u 1/16 finala konačno zaustavio Čeh Lukas Krenek.

Adreas Roschkowsky odigrao je meč bez greške protiv Ivice Medunića osvojivši u nizu svih 125 poena. Medunić se tako oprostio od straight poola za ovu godinu, ali priliku za popravak ima u disciplini "devetka".

Zrinka Antonijević, jedina naša reprezentativka, bez muke je prošla u drugo kolo, gdje ju je pobijedila i usporila jedna od najboljih svjetskih igračica Austrijanka Jasmin Ouschan. U daljnjem natjecanju zaustavila ju je Poljakinja Katarzyna Wesolowska.

Zlato i srebro otišlo je u Austriju. U finalu je spomenuta Jasmin Ouschan nadmoćno pobijedila sunarodnjakinju Gerdu Hofstatter rezultatom 75:19.

Austrijanke su u polufinalu pobijedile: Gerda Njemicu Anju Wagner i Jasmin Nizozemku Kynthiju Orfanidis gotovo identičnim rezultatima – 75:48 i 75:47.

Europsko prvenstvo u pool biljaru nastavlja se natjecanjima u disciplinama, "osmica", "devetka" i "desetka". Finalni dan discipline "desetka" počinje 22. ožujka u 14:30 kada počinju četvrtfinala. Natjecanja svaki dan počinju u 9 sati i traju do 21:30 navečer. Prvenstvo završava u subotu 27. ožujka kada je na rasporedu finale najpopularnije discipline pool biljara – devetke.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!