Nogomet

Šifra – Ante i Darinka

Marin Vuković • srijeda, 24.03.2010.
Šifra – Ante i Darinka
Foto: EPA

Što ti je nogomet... Jednoga si dana prvi na ljestvici i samo pogodak te dijeli od četvrtfinala Lige prvaka, a već nekoliko dana kasnije tvoje kuglice nema u ždrijebu najboljih osam, a i pogled na vrh ljestvice mami suzu na oko. Otprilike takvu mantru ponavljao je Carlo Ancelotti dok je proteklih nekoliko dana bezuspješno pokušavao utonuti u san...

Moje sumnje kako je Chelsea u završnicu prvenstva zakoračio nespreman poput mačke na magistralnoj autocesti dobile su svoju potvrdu u proteklih tjedan dana. Dok su Manchester United i Arsenal tjedan za tjednom podizali formu i osim četvrtfinala Lige prvaka, viceprvaka i ostalih ugrabili i prva dva mjesta na ljestvici Premier lige, Chelsea je gubio korak na oba kolosijeka.

Značajniji pad u formi nesumnjivo je nastupio nakon poraza od Manchester Cityja, i to u okruženju medijskog linča na Johna Terryja, koji je opravdao reputaciju kakvu uživa izvan terena, a ujedno i krenuo stopama svojih roditelja. Ako ne prodajom droge i krađom kozmetike u supermarketu, onda barem brojem stranica u engleskim tabloidima.

Ljubomoran na Terryjev prostor u medijima, temelje momčadi skandalom je uzdrmao i Ashley Cole, pa je Ancelotti od izjave kako ga ne zanima gdje i s kim njegovi igrači provode noći brzo promijenio ploču i shvatio da su moral njegove momčadi, a s njim i koncentracija na završnicu prvenstva odlučili reći arrivederci Stamford Bridgeu.

Nakon poraza u Ligi prvaka, kao u svim ozbiljnim klubovima gdje se gazde miješaju u trenerski posao, u svlačionici Chelseaja ulogu Zdravka Mamića odglumio je Roman Abramovič. Bogati Rus svoje je pulene upitao jesu li u klubu samo zbog njegova novca ili, nedajbože, žele možda nešto i osvojiti. Usprkos tvrdnjama igrača da je samo došao dati podršku, sumnjam da je potplate svojih skupocjenih cipela potrošio tek na isporuku pladnjeva s medom i mlijekom.

Abramovičevoj "podršci" usprkos Chelsea je zapeo i proteklog vikenda, i to u trenutku kada to nipošto nije smio. Zapeli su na Ewood Parku, prosuli bodove koje nisu smjeli prosuti i u sljedećim tjednima preostaje im vaditi se u utakmicama protiv najvećih rivala. Gostovanja na Anfieldu i Old Traffordu nosit će predznak "sve ili ništa".

Usput, jedno nagradno pitanje. Znate li tko je izbacio Chelsea iz ovosezonskog Carling kupa? Ako ste odgovorili Blackburn, odgovorili ste točno. Sam Allardyce očito ima recept za velikog Carla Ancelottija.

Dan ranije Arsenal je okusio vrh Premiershipa, makar na dvadesetak sati, a u goste na Emirates tom je prilikom ni kriv ni dužan došao West Ham, premda ni sam nije znao zašto. Zadnju pobjedu u gostima ostvarili su još davnog prvog dana sezone, pa je Gianfranco Zola jamačno igračima savjetovao da na stadion Arsenala dođu o svom trošku, jer klub ne može plaćati za gluposti.

Čekićari su, naravno, izgubili, a povrh toga veći su dio susreta imali hendikep igrača više. Dobro sam napisao, hendikep, jer susret Arsenala i West Hama ravnopravan bi postao tek nakon četiri isključena Topnika i to iz jednostavnog razloga jer bi utakmica u tom slučaju bila – prekinuta.

Malo po malo, došli smo i do derbija, onog najvećeg engleskog iz kojega u posljednje vrijeme kao pobjednik uvijek izlazi Liverpool, a Nemanja Vidić svaki put dobije crveni karton. Ne i ovaj put. Srbijanski je stoper iz susreta izašao tek s kartonom žute boje, a i pobjednik je ovaj put nosio drugo ime.

Liverpool i Rafael Benitez ovoga su puta postali žrtve vlastitih pogrešaka, a kad već nisu iskoristili ono što im je na pladnju ponudio Alex Ferguson, učinio je to Manchester United. Naime, devedeset devet od stotinu engleskih menadžera vjerojatno bi i nakon kratkog pogleda na Unitedov početni roster na lijevo krilo svoje momčadi postavili igrača koji će u potpunosti iskoristiti stare kosti Garyja Nevillea.

Na žalost navijača Redsa, Benitez nije jedan od devedeset i devet, već upravo onaj stoti, pa je propustio Nevilleu suprotstaviti Ryana Babela, koji bi svojom brzinom natjerao Unitedova kapetana da nakon utakmice aktivira članstvo u klubu umirovljenika. Umjesto toga, Španjolac se odlučio za Maxija, pored kojega je Neville nesmetano sudjelovao i u napadačkim akcijama i djelomično sudjelovao i kod pobjedničkog pogotka.

S druge strane, Ferguson je odradio svoju domaću zadaću i skovao plan, ključ pobjede koji je sve do početka utakmice čuvao pod šifrom "Ante i Darinka". Naravno, ne radi se o popularnom paru iz televizijske reklame, već o Antoniju "Anti" Valenciji i Darrenu "Darinki" Fletcheru, po mom mišljenju ključnim igračima u tvrdoj, ali zasluženoj pobjedi aktualnog prvaka.

Sir Alex je, naime, znao da na poziciji lijevog beka njegove igrače čeka Emiliano Insua, čovjek nedorastao bilo kojem vrhunskom klubu osim Liverpoola, i to je odlučio iskoristiti. "Ante" Valencia činio je što je htio i gotovo u svakoj situaciji jedan na jedan uspijevao dolaziti do prilike za ubačaj, a upravo nakon lošeg čišćenja Insue iskoristio je prostor i izborio jedanaesterac. Pogađate, i drugi pogodak Uniteda došao je nakon ubačaja s desne strane. Ovaj put servirao je sjajni "Darinka" Fletcher, a egzekutor je bio Ji-Sung Park.

United je, dakle, ponovno prvi, no daleko smo još od odluke o prvaku. Uzmemo li zdravo za gotovo da će Chelsea večeras svladati Portsmouth i preuzeti drugo mjesto, tri će vodeće momčadi dijeliti samo po jedan bod i u nešto promijenjenom poretku u odnosu na prošli tjedan ući ćemo u posljednjih sedam kola.

Prije nego me optužite da sam preozbiljan, evo i autogola tjedna koji je zbog termina odigravanja utakmice propustio upasti u prošlo izdanje Engleskog pacijenta, pa ga s velikim zadovoljstvom predstavljam sada. Nagrada Pripada Jamesu McCarthyju iz Wigana, koji je u susretu s Aston Villom na ovaj šlampavi način svladao svoga vratara.

Kako prepoznati klub u stečaju

Već se neko vrijeme nisam pozabavio Portsmouthom u onoj mjeri u kojoj on to zaslužuje, a kako su u proteklih nekoliko dana kreirali dovoljno materijala posvetit ću im i poseban odlomak.

Ako ste ikad uz hladno pivo i pogled u zvijezde postavili sebi pitanje kojim bi rezultatom završila utakmica dviju momčadi čije su obrane toliko loše da nerijetko pomažu protivničkim napadačima, odgovor je 3:2. Naime, upravo takav slučaj imali smo protekle subote kada su se na Fratton Parku sudarili Portsmouth i Hull City.

Premda valja odati počast domaćinu zbog neuništivog duha i htijenja u teškoj situaciji i premda bi obje momčadi u takvom izdanju protiv bilo kojeg ozbiljnog kluba primili pet ili šest pogodaka, neću pričati o utakmici već o vijesti koju je medijima nakon utakmice otkrio Avram Grant.

Naime, u redovima Mornara nije bilo Arune Dindanea, napadača na posudbi iz francuskog Lensa, i to zato što bi mu u slučaju nastupa u još jednoj utakmici Portsmouth prema ugovoru morao isplatiti dodatnih četiri milijuna funti.

Budući da je Dindane "ispucao" dozvoljeni broj nastupa, Grant ga je zbog stečajnog postupka i prazne blagajne morao odstraniti iz momčadi, kako se ne bi aktivirala klauzula prema kojoj mu klub mora isplatiti dodatna četiri milijuna.

Ali nije ni to sve! Najosnovnije pripremne radnje u klubu više se ne odvijaju onako kako bi trebale. Klupska je tiskara očito ostala bez zaliha određenih slova, pa je mladi Ganac Quincy Owusu-Abeyie na sebe morao navući dres s prezimenom u kojem nedostaje jedno slovo E!

Puno bolje nije prošao ni njegov suigrač Ricardo Rocha, kojemu je u jednom navlačenju s protivničkim igračem dres uništen, a umjesto pričuvnog dresa s otisnutim brojem, Rocha je utakmicu dovršio u dresu bez broja i bez prezimena.

Slika 1 od 1.

Nije ni čudo da je moj pokušaj kupnje Portsmouthovog dresa s imenom Frédérica Piquionnea prošao neuspješno. Ponuda u web trgovini očito je fiktivna, dresova nema dovoljno niti za igrače. S druge strane, iskreno se nadam da nikad neću dočekati trenutak kada će na travnjak Old Trafforda istrčati igrač kojemu će na leđima pisati "Roony".

Žene...

"Žene, ne možeš živjeti s njima... točka", rekao je jednom veliki svjetski filozof Al Bundy, parafrazirajući staru narodnu mudrost koja glasi: "Žene, ne možeš živjeti s njima, a ilegalno ih je upucati."

Poznato je da žene, posebno manekenke, iz nekog razloga jako vole nogometaše. Nekima od njih, međutim, čitav koncept zanimanja nogometaš i nije baš najjasniji, pa bi rado uživale u povlasticama, novcu, bezgraničnom shoppingu i ljetovanjima u egzotičnim krajevima, ali im problem stvara to što njihov dečko ili suprug veći dio godine mora potrošiti na te proklete treninge i utakmice.

Jednoj od njih ime je Donna O'Neil i supruga je kapetana Middlesbrougha Garyja O'Neila, koji se sa svojom momčadi zubima i noktima bori ne bi li do kraja sezone osigurao mjesto u doigravanju za povratak u Premier ligu. Nakon četiri utakmice bez pobjede taj im cilj sve više izmiče iz ruku, a tome se najviše veseli, vjerovali ili ne, upravo Donna.

Razmažena gospođa O'Neil na svom je profilu na Facebooku nakon poraza od Cardiffa početkom mjeseca u status napisala poruku sljedećeg sadržaja: "Uskoro će praznici, molim vas nastavite gubiti, nema doigravanja", što nije promaklo oštrom oku novinara The Suna koji su potražili odgovor kod O'Neilova agenta Erica Waltersa.

"Radi se tek o običnom komentaru na internetskoj stranici, ne treba ga shvatiti ozbiljno i jamčim da ni na koji način ne odražava Garyjevu posvećenost borbi za ulazak u Premiership", rekao je pritom Walters, u glavi ponavljajući Bundyjevu misao.

"Žene, ne možeš živjeti s njima..."

... ali ih možeš razočarati!

Igrao je za Manchester United, Real Madrid, LA Galaxy, AC Milan i englesku reprezentaciju, nekoć najbolje plaćeni nogometaš svijeta i najčešći upit na Googleu, nogometna i modna ikona, čovjek koji mijenja frizure kao ostali (pravi) muškarci donje rublje i čovjek kojemu ponestaje praznog prostora na koži za nove tetovaže.

Oženio se, ima djecu, u gaće stavlja čarapu kako bi bolje izgledao na jumbo plakatima, ali drage dame, David Beckham je sada i dokazano gay.

Neslužbeni avioprijevoznik znate-već-čega

Osim što je sada dokazano gay, David Beckham zbog ozljede ahilove tetive, ali i činjenice da jednostavno više nije tako dobar, neće nastupiti niti na natjecanju najboljih nogometaša svijeta na zelenim travnjacima. Zašto nisam napisao "Svjetskom prvenstvu"? Jer me strah tužbe Fife koja, po svemu sudeći, polaže prava na sve riječi koje podsjećaju na nogomet i njegovo najatraktivnije natjecanje poslije HNL-a.

Slika 2 od 2.

Naime, duhovita reklamna kampanja južnoafričke niskobudžetne aviokompanije kulula.com početkom je ožujka natjerala pravnike Fife na sudski progon odgovornih, a sve iz razloga što su se drznuli neizravno insinuirati da putnici mogu putovati i njihovim zrakoplovima.

Kulula.com objavila je oglas u kojem velikim slovima piše: "Unofficial national carrier of the you-know-what" ili u prijevodu "Neslužbena nacionalna aviokompanija znate-već-čega", našalivši se time s Fifinom politikom da nitko osim službenih sponzora Svjetskog prvenstva ne smije niti spomenuti to natjecanje niti nogomet u svojim oglasima.

Kako su se u oglasu nalazili i crteži nogometnih lopti, nogometni stadion i poznata truba vuvuzela, Fifi se ta šala nije svidjela pa su pravnom akcijom natjerali aviokompaniju da ukloni oglas, no priča tu ne završava. Kulula.com odlučila je odgovoriti još duhovitijom reklamnom kampanjom koja je u novinama osvanula proteklog vikenda.

Karikirajući Fifine tvrdnje kako posjeduju prava na sve, pa valjda i na godinu održavanja Svjetskog prvenstva, marketing aviokompanije načinio je oglas u kojem piše: "Not next year, not last year, but somewhere in between", što u prijevodu znači "Ne sljedeće godine, ne prošle godine, nego negdje između."

Ponovno su reklamu nakrcali crtežima koji podsjećaju na nogomet, no uz svaki su dodali i duhoviti opis kojim pokušavaju dokazati da se uopće ne radi o nogometu. Podvalu Fifi dodatno su začinili tekstom: "jer postoji tako puno uzbudljivih stvari za posjet našoj zemlji, osim one koju se ne bismo usudili spomenuti."

Nije mi poznato hoće li Fifa i ovaj put zadovoljštinu potražiti sudskim putem, no svojom su reakcijom malenoj južnoafričkoj kompaniji već dali toliko medijskog prostora kojeg si kulula.com nikada ne bi mogla priuštiti. Reklamu u većem formatu možete vidjeti na sljedećem linku.

Sudačka nadoknada

Perete li često ruke? Nadam se. Ovotjednu sudačku nadoknadu započinjem s dva događaja nakon sudačke nadoknade, kada si igrači pružaju ruke, ne znajući gdje su te ruke prethodno bile. Srećom, postoje video zapisi kao što je ovaj, koji nam zorno otkriva da je Wayne Rooney neposredno prije pružanja ruke Darrenu Fletcheru rudario po nosu.

Još gori slučaj je onaj Adama Johnsona iz Manchester Cityja, koji po isteku pete minute sudačke nadoknade više nije imao snage niti pljunuti, pa je ostatak produkta žlijezda slinovnica morao odstraniti rukom, onom istom koju je potom pružio Antonu Ferdinandu.

Ah, vratarske pogreške... za taj prekrasan trenutak nogometne igre ovoga nas tjedna nije uskratio vratar Barnsleyja Luke Steele, koji je u subotnjem susretu s Ipswichem naizgled s predumišljajem istrčao sa svojih vrata, no kada se našao pored lopte kao da je zaboravio što je htio.

I za kraj sam ostavio poslasticu, jedan od nekoliko skečeva snimljenih za humanitarnu akciju Sport Relief, vjerojatno najsmješniji dosad. Trening Manchester Uniteda uz pjevajućeg Waynea Rooneyja već ste vidjeli u jednoj od prošlih kolumni, Davida Beckhama u gay izdanju nekoliko odlomaka ranije, a sada predstavljam engleskog komičara Jamesa Cordena u epizodi s engleskom reprezentacijom.

I to je sve za ovaj tjedan, čitamo se u sljedećoj kolumni, a do tada naravno na Facebook stranici Engleskog pacijenta, na kojoj iz tjedna u tjedan rušimo rekorde po broju komentara i vašem sve većem doprinosu. Tko još nije postao fan, mora to učiniti ovoga tjedna jer počinje nagradna igra u kojoj je jackpot milijun kuna.

Dobro, šalim se, nije… ali dok ste na Engleskom pacijentu osjećate se kao milijun kuna. Stvarno.

Premier liga

1Manchester City 614:6+814
2Arsenal 612:5+714
3Chelsea 615:7+813
4Liverpool 510:1+912
5Aston Villa 510:7+312
6Fulham 68:5+311
7Newcastle 68:7+111
8Brighton & Hove 610:8+29
9Nottingham Forest 66:5+19
10Tottenham 59:5+47
11Manchester United 55:507
12Brentford 68:10-27
13Bournemouth 55:8-35
14West Ham  66:10-45
15Everton 67:15-84
16Leicester City 68:12-43
17Crystal Palace 65:9-43
18Ipswich 53:8-53
19Southampton 52:9-71
20Wolverhampton 55:14-91

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Premier liga

1Manchester City 614:6+814
2Arsenal 612:5+714
3Chelsea 615:7+813
4Liverpool 510:1+912
5Aston Villa 510:7+312
6Fulham 68:5+311
7Newcastle 68:7+111
8Brighton & Hove 610:8+29
9Nottingham Forest 66:5+19
10Tottenham 59:5+47
11Manchester United 55:507
12Brentford 68:10-27
13Bournemouth 55:8-35
14West Ham  66:10-45
15Everton 67:15-84
16Leicester City 68:12-43
17Crystal Palace 65:9-43
18Ipswich 53:8-53
19Southampton 52:9-71
20Wolverhampton 55:14-91

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.03.2010. u 18:15
    Valencia je fauliran izvan šesnaesterca. Nije trebao biti penal!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.03.2010. u 19:13
    FIFA dokazano mentalna je nula, živjela KULULA :))
    Obrisan korisnik
  • Mihalj24.03.2010. u 17:19
    imao je pravo fergie, da je beckham malo više igrao nogomet nego se bavio svime i svačime ostao bi zapamćen puno više kao genijalan nogometaš nego zvijezda sveg ostalog osim nogometa.
    Mihalj
  • Obrisan korisnik24.03.2010. u 15:18
    Gosp. Marine, utakmica između Arsenala i West Hama nebi bila prekinuta jer jedna momčad može igrati sa 7 igrača na terenu za igru.. t.j. mora nastaviti igrati! toliko, pozdrav...
    Obrisan korisnik