Ostali sportovi

Bonhomme slavio u Abu Dhabiju

Sportnet • subota, 27.03.2010.
Bonhomme slavio u Abu Dhabiju

Aktualni svjetski prvak, Britanac Paul Bonhomme, pobijedio je u prvoj utrci sezone svjetskog prvenstva Red Bull Air Race održanoj danas u Abu Dhabiju...

Bonhomme do pobjede nije došao lako. Bila je to žestoka borba u kojoj je drugo mjesto osvojio njegov sunarodnjak Nigel Lamb, a treći je bio Mađar Peter Besenyei. Austrijanac Hannes Arch utrku je završio na 11. mjestu što je veliko razočarenje obzirom da je na kvalifikacijama u petak bio najbrži.

Arch je prošle godine pobijedio na otvaranju sezone u Abu Dhabiju i obzirom na uspjeh u kvalifikacijama svi su ga smatrali favoritom. No u natjecanju 12 najboljih diskvalificiran je zbog opasnog leta. Mnogi su drugi sjajni piloti također razočarali – bilo zbog diskvalifikacije ili zbog tehničkih problema. Temperatura je u Abu Dhabiju bila veća od 40°C, a snažan je pustinjski vjetar promijenio smjer nekoliko sati prije početka utrke pa je ovo bila jedna od najzahtjevnijih utrka u šestogodišnjoj povijesti natjecanja.

Michael Goulian je zauzeo odlično četvrto mjesto, no i njemu su tehnički problemi pokvarili dan, onemogućivši mu sudjelovanje u posljednjoj rundi. Peto je mjesto zauzeo prošlogodišnji debitant, Kanađanin Pete McLeod, a ovo mu je najbolji plasman u dosadašnjoj Air Race karijeri. Australac Matt Hall bio je također jedan od kandidata za postolje, no zbog tehničkih je problema završio na osmom mjestu.

"Ovo je izvrstan početak sezone", rekao je Bonhomme kojemu je ovo 12. pobjeda u karijeri. Baš kao i njegovi kolege veterani, Lamb i Besenyei, Bonhomme ima iskustva s teškim vremenskim uvjetima što mu je pomoglo da ostane miran i koncentriran.

"Ovo što smo danas vidjeli je nevjerojatno. Uz ovakav vjetar i temperaturu, zaista je teško održati koncentraciju. Mislim da nije slučajno da su se danas na podiju našli najiskusniji piloti. U ovakvim uvjetima iskustvo je od velike pomoći. Moraš pratiti što se događa i pogoditi taktiku."

I drugoplasirani Nigel Lamb komentirao je kako su u današnjoj utrci presudne bile taktika i strategija.

Arch je bio vidno uzrujan zbog diskvalifikacije. Rekao je kako ne razumije što su to suci vidjeli, jer se radilo o sasvim uobičajenoj utrci. Smatra kako ovakvo suđenje predstavlja veliku prijetnju ovome sportu te misli da će se negativno odraziti na nastavak Svjetskog prvenstva.

Što se ovogodišnjih debitanata tiče, Čeh Martin Sonka zaradio je 20 kaznenih bodova i utrku završio na 13. mjestu, dok je Brazilac Adilson Kindlemann s 28 kaznenih bodova utrku završio na 12. mjestu. Čak je 12 negativnih bodova zaradio jer je udario u dvoja vrata.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!