Ostali sportovi

Zagrepčani na SP-u u frizbiju

Sportnet • srijeda, 14.04.2010.
Zagrepčani na SP-u u frizbiju

Pripreme za svjetsko klupsko prvenstvo i realizacija projekta Frizbi Beyond Borders održat će se 17. i 18. travnja na terenima NK Save Strmec (Sveta Nedelja) u organizaciji Flying Disc kluba Zagreb..

Ultimate frizbi je brz i atraktivan sport, baziran na fair-playu, kojeg zajedno igraju muškarci i žene. Pored sportskog nadmetanja i natjecateljskog duha, ultimate potiče poštovanje i dijalog među igračima (Spirit Of The Game), što mu daje dimenziju više u odnosu na ostale sportove. Na terenu podijeljenom na tri dijela (dvije gol zone i središnji dio), igraju dvije momčadi, a cilj igre je zabiti što više golova, tj. uhvatiti disk u protivničkoj gol zoni. Popularnost ultimate frizbija posljednjih godina vrtoglavo raste, a u svijetu trenutno postoji oko 100 tisuća aktivnih igrača iz 40 država.

Prvi hrvatski ultimate frizbi klub osnovan je 2005. godine u Zagrebu i od tada redovito održava treninge i natječe se na turnirima u široj regiji. Vizija kluba je promovirati ultimate frizbi i njegove vrijednosti u Hrvatskoj, te konstantno napredovati u igračkom i natjecateljskom smislu.

Pripreme za Svjetsko klupsko ultimate frizbi prvenstvo (WUCC; World Ultimate Club Championship) u punom su jeku. FDKZ (Flying Disc Klub Zagreb) udruženi s klubom B-Bears iz Austrije će pod zagrebačkim imenom svoje snage na terenu odmjeravati s najboljim klupskim momčadima iz cijelog svijeta. Prvenstvo će se održati ove godine u Pragu od 3. srpnja do 10. srpnja te će okupiti 37 momčadi u mixed diviziji (žene i muškarci), koja je ujedno i divizija u kojoj se FDK Zagreb natječe. Osim toga na prvenstvu će se naći i 47 open timova (igrači nisu definirani, obično timovi samo s pripadnicima muškog spola), 29 women timova (samo žene) i 16 masters timova (igrači stariji od 33 godine). Naša momčad započela je s intenzivnom serijom treninga i prijateljskih utakmica, od kojih je prva održana prije nekoliko tjedana u Austriji protiv juniorskih nacionalnih prvaka Austrije (do 23 god.).

U sklopu priprema slijedi intenzivan dvodnevni trening u Strmcu 17. i 18. travnja na terenima NK Sava Strmec na kojem će osim našeg tima sudjelovati i tim iz Slovenije (FRIZMI) koji će također nastupiti na prvenstvu, te novoosnovani klub iz Karlovca (FDKK) i iz Srbije. Tog vikenda očekujemo i osobito atraktivnu utakmicu starih rivala FDK Zagreb i FRIZMI-a (Slo), ovaj put posebno začinjenu odlaskom na Svjetsko prvenstvo što za obje momčadi predstavlja velik izazov.

Zagrepčani će po prvi puta ugostiti naše susjede iz Srbije u sklopu projekta "Frizbi Beyond Borders", koji promiče mirenje, toleranciju, poštovanje, zabavu, igru i "Spirit of The Game" (sportski duh igre), koji je najvažnija okosnica ove Ultimatea.

Nakon vikenda u Strmcu u sklopu priprema slijedi i Prvo otvoreno prvenstvo Hrvatske u Buju 12. i 13. lipnja gdje uz hrvatske predstavnike, FDK Zagreb, FDK Karlovac i Rio Frizbi (Rijeka) također očekujemo nekoliko timova iz susjednih zemalja. Osim kampova, FDKZ će biti sudionik nekoliko turnira u Austriji, Sloveniji i Mađarskoj, na kojima se uspješno natječu od samog začetka kluba.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!