Zimski sportovi

Ni vulkan nije pomogao Hrvatskoj

Tomislav Pacak • subota, 17.04.2010.
Ni vulkan nije pomogao Hrvatskoj
Foto: Davor Sajko

(Iz Ljubljane za Sportnet.hr Tomislav Pacak i Davor Sajko) U prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu Divizije I, skupina B, Hrvatska je doživjela poraz od Velike Britanije od 4:1. Nakon neočekivano izjednačene prve trećine, Britanci su pokazali da su ipak za koplje iznad Hrvatske, pa ćemo bodove za ostanak u ovom društvu tražiti u drugim utakmicama, što se na kraju krajeva i očekivalo...

Hrvatski plan na ovom SP-u nitko ne skriva – sa što manje ozljeda proći prve četiri utakmice, a onda idući petak u odlučujućem susretu pokušati svladati Južnu Koreju koja je, na papiru, uz Hrvatsku glavni kandidat za posljednje mjesto i ispadanje u Diviziju II.

Podrška s tribina za obje reprezentacije

Zanimljivo, u Hali Tivoli skupilo se više britanskih nego hrvatskih ljubitelja hokeja na ledu. Iako je zračni promet u Europi paraliziran, do Ljubljane je ”potegnulo” oko stotinjak navijača koji su davali glasnu podršku svojim ljubimcima, a s druge strane pokušalo im je odgovoriti oko 50 hrvatskih drukera. Iako se okupljenima ne može prigovoriti na navijanju, očito će prava atmosfera jednog svjetskog prvenstva u Ljubljani vladati samo tijekom utakmica domaće reprezentacije.

Vezane vijesti

Treba iskreno priznati da se očekivalo i malo više hrvatskih navijača s obzirom na blizinu Ljubljane i ovogodišnju hokejsku euforiju, no očito je kod Medveščaka marketing odradio veliki dio posla. U svakom slučaju, solidan nastup Hrvatske najbolja je pozivnica navijačima da dođu do glavnog grada Slovenije u nedjelju (20:00)kada igramo protiv domaćina, odnosno u utorak (16:30), srijedu (13:00) i petak (13:00) kada igramo preostale utakmice (Mađarska, Poljska, Koreja). Podrška bi svakako najvažnija bila protiv Koreje u posljednjem kolu kada bismo, prema očekivanju, trebali igrati za ostanak u ovom društvu.

U tom svjetlu ugodno iznenađenje bila je predstava Hrvatske u prvoj trećini protiv Velike Britanije. Koristeći vjerojatno i činjenicu da su Britanci zbog oblaka vulkanske prašine stigli tek nekoliko sati prije utakmice, Hrvati su odigrali vrlo izjednačenu trećinu, kako rezultatski (1:1), tako i po dojmu.

U trećoj minuti imali smo kontru 2 na 1, Rendulić se odlučio na udarac, a ne asistenciju Kanaetu, a britanski vratar Stephen Murphy to je osujetio i obranio prvu ozbiljniju situaciju pred svojim golom. Nažalost, kazna je stigla u prvom pravom napadu otočana - Robert Dowd dugo je s pločicom klizao iza našeg gola, braniči ga nisu uspjeli ”otjerati”, a povratno dodavanje u gol je pretvorio Jonathan Phillips.

Hrvatske je u nekoliko situacija s igrače više stvorila nekoliko prilika, no Murphy je jako dobro branio i držao vodstvo VB sve do 13. minute kada smo s dva igrača više izjednačili. Borna Rendulić pospremio je pločicu u mrežu s gol-crte, nakon udarca Kanaeta i Hrvatska je došla do više nego zasluženih 1:1. O dobrom otporu u prvoj trećini govori i podatak da smo natpucali favorizirane Britance s 12-9.

Vulkan odigrao za Hrvatsku

Među onima kojima je oblak vulkanskog pepela prouzročio prometne probleme je i britanska reprezentacija koja je do Ljubljane morala doći alternativnim prijevoznim sredstvima. Kombinirajući vlak i autobus, Britanci su stigli tek nekoliko sati prije utakmice, a IIHF je dopustio organizatoru da promijeni termin utakmice, pa su tako Velika Britanija i Hrvatska odmjerili snage od 16, a ne, kako je bilo predviđeno, od 13 sati. Eyjafjallajokull je tako pomogao Hrvatskoj, jer nema dvojbe da je dugačko putovanje ostavilo traga na suparnicima.

Kada su shvatili da s polovičnim pristupom ipak neće ići, Britanci su zaigrali puno ozbiljnije, čvršće i kvalitetnije u nastavku, a kako je Hrvatska vidno pala sa snagom – odnos snaga u potpunosti se promijenio, igrala je samo jedna momčad i to je znala konkretizirani pogocima.

Iako je Vanja Belić davao sve od sebe da održi Hrvatsku u igri, nije imao šanse u 30. minuti. Ben O'Connor ostao je zaboravljen od strane naše obrane dok se vraćao iz kabine za kažnjene igrače, sjurio se sam prema Beliću i lijepo pogodio desi gornji kut za 2:1. Osam minuta kasnije Britanci su udvostručili vodstvo - Chambers je lijepo proigrao Phillipsa koji ima lagan posao pogurnuti pločicu u mrežu za 3:1. S obzirom na omjer udaraca u drugoj trećini od 19-3 za Veliku Britaniju, mogli smo biti i zadovoljni sa samo dva primljena pogotka.

Britanci su u posljednjoj trećini odradili posao, sačuvali snagu za jače okršaje, a Hrvatska nije uspjela ozbiljnije prijetiti Murphyju, barem ne u kontinuitetu. Dojam s tribina je bio da su otočani odigrali upravo onoliko koliko im je trebalo, iako hrvatske navijače sigurno može veseliti vrlo dobra prva trećina. Tri i pol minute prije kraja Britanci su stigli i do četvrtog pogotka zahvaljujući strijelcu Robertu Dowdu i asistentu Philu Hillu.

Korejci iznenađujuće dobri

Zbog promjene termina našeg ogleda s Britanijom, Prvenstvo su otvorili Mađarska i Južna Koreja. Reprezentacija naših susjeda, koju vodi Medveščakov prošlosezonski (a možda i budući) trener Ted Sator, slavila je s 4:2, no dobar otpor Korejaca favoriziranoj Mađarskoj definitivno je mogao zabrinuti hrvatski stručni stožer.

Također, razlog za ohrabrenje je činjenica da smo od Velike Britanije izgubili 7:1 prije sedam godina, na SP-u iste divizije u Zagrebu – rezultatski barem, napredak je očigledan.

Hrvatskoj slijedi nedjeljni ogled sa Slovenijom, ogled u kojem objektivno nemamo što tražiti s obzirom da domaćin cilja na prolazak na ”pravo” Svjetsko prvenstvo. Problem bi, međutim, mogla biti činjenica da je Koreja izgledala jako solidno u svom prvom nastupu protiv Mađarske, pa će taj vjerojatno odlučujući ogled biti nimalo lagan...

EBEL, međurunda

1LIWEST BW Linz (+4)1032:29+316
2Medveščak (+3)1031:29+214
3Alba Volán 1037:26+1114
4Red Bull Salzburg (+2)1032:42-1011
5KAC (+1)1026:28-29
6Telemach Olimpija 1035:39-49

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EBEL, međurunda

1LIWEST BW Linz (+4)1032:29+316
2Medveščak (+3)1031:29+214
3Alba Volán 1037:26+1114
4Red Bull Salzburg (+2)1032:42-1011
5KAC (+1)1026:28-29
6Telemach Olimpija 1035:39-49

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.04.2010. u 12:11
    ha eto, čuda se događaju...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.04.2010. u 02:07
    nevjerovatno da su Englezi u nekom momčadskom sportu bolji od nas, osim povremeno u nogometu ;D
    Obrisan korisnik