Košarka

Video: Partizan nastavio vladavinu regijom

Ivor Krapac • nedjelja, 25.04.2010.
Video: Partizan nastavio vladavinu regijom
Foto: Kristijan Komarica

Nevjerojatan, ali zaista je nevjerojatan način na koji je Partizan došao do četvrtog uzastopnog naslova u NLB ligi. Infarktna završnica u produžetku, u kojoj se činilo da Cibona već ima pobjedu nakon trice Bogdanovića za 74:72 manje od sekundu do kraja, donijela je veliko slavlje gostiju tricom Dušana Kecmana s preko pola terena - kada su Cibosi već slavili titulu...

Partizan ima silno jak pobjednički karakter. Ili Cibona uopće nema sreće. Ili oboje, moj glas zapravo ide za oboje - jer ono što se dogodilo u finalu NLB lige u zagrebačkoj Areni ne možete objasniti drugačije, ni sebi ni drugima. Partizan je u produžetku slavio sa 75:74 i četvrti uzastopni put osvojio regionalnu ligu, a Cibona je na nevjerojatan način ispustila trofej kojeg još uvijek nema u klupskim vitrinama. Niti nakon trećeg finala.

Junak Beograđana postao je Dušan Kecman, koji je nešto ranije u produžetku, barem je meni tako izgledalo, načinio svu silu pogrešaka, pogubio nekoliko lopti, no samo 0.6 sekundi do isteka dodatnih pet minuta zabio najvažniji šut za Partizanovu pobjedu, a da nije bio ni na pola terena. Cibonina krivica, naravno, postoji, malo prerano su slavili tricu Bojana Bogdanovića za 74:72 koja je mogla biti pobjednička, sasvim su zaboravili na Kecmana i malo vremena koje je ostalo, a "sedmica" Beograđana kaznila je tu nepažnju na način koji je za Cibose užasno bolan.

Bio je to prikladno uzbudljiv kraj utakmice koja je bila izjednačena praktički od prve sekunde, bez dvoznamekaste prednosti na bilo kojoj strani tijekom 45 minuta bespoštedne borbe. Iz Ciboninog kuta gledanja, bilo je to i prilično neuobičajeno finale s obzirom da su Marko Tomas i Jamont Gordon iznijeli gotovo sav napadački teret, predvodeći momčad Velimira Perasovića s po 31 poenom, dok nitko drugi nije zabio više od pet - no, i takvi su se "pohrvali" sa sudionikom euroligaškog Final Foura i bili na pragu pobjede.

Početak utakmice donio je i dobro i loše za Cibose. Dobro je bilo vodstvo od 5:0 u prve tri minute, u kojima Partizan nije ni šutnuo na koš, a loše što je Perasovićeva momčad u istom tom razdoblju već iskoristila bonus, zbog čega su morali barem malo popustiti s agresivnošću u obrani. Gosti su to iskoristili za mini-seriju od 6:0 i preokret na 6:5 sredinom prve dionice, a u nastavku četvrtine je najveće vodstvo na bilo kojoj strani bilo Partizanovih 12:9 nakon Božićeve trice u osmoj minuti.

Prva četvrtina završila je s 15:14 za Beograđane, a u tom razdoblju su, s izuzetkom polaganja Same Udriha, skoro sve Cibonine poene zabijali Tomas i Gordon, što se nije promijenilo ni do samog kraja. Nastavak utakmice prvo je donio Partizanovu seriju od 9:0 započetu još krajem prve dionice, zaključenu McCalebbovom tricom za 22:14 u 12. minuti, da bi stvari krenule u ljepšem smjeru za Cibose nakon važne Tomasove trice za smanjenje na 22:17.

Što se napada tiče, sve je ostalo isto, i dalje su vukli Tomas i Gordon, no promjene su se sredinom druge četvrtine dogodile u obrani. Peras je stavio svoj specijalitet, zonski presing, na što Beograđani u pet minuta do poluvremena nisu imali pravi odgovor.

Nakon sedam poena minusa, Cibona se serijom od 8:0 zaključenom Gordonovim slobodnima u 18. minuti vratila u vodstvo (25:24), da bi Partizan odgovorio prvo tricom Rašića, a zatim i poenima Vraneša i Božića za povratak u plus i tjeranje Cibosa da ih stižu. Perasovićeva momčad je to i napravila uz mirnu Gordonovu ruku s crte slobodnih, četiri od četiri u završnici poluvremena, pa se na 15-minutni predah u svlačionicama otišlo s 31:31.

U drugom poluvremenu nastavilo se jednako izjednačeno prije, ali i nakon što su neki idioti na tribinama sedam minuta do kraja treće četvrtine prekinuli košarku na desetak minuta, no srećom, brza reakcija redara i specijalaca pripomogla je da stvari ne eskaliraju u još većoj mjeri. Treća dionica okončana je s 44:44, a u posljednjoj je Partizan uglavnom vodio, najviše s 52:47 nakon dvije uzastopne trice Pere Božića šest i pol minuta do kraja regularnog dijela utakmice.

Do produžetka smo došli nakon što je Gordon ubacio jedno od dva s crte slobodnih za 60:60, nakon čega je Partizanu opravdano poništen koš Marića "iz odbojke" nakon Kecmanovog šuta za tricu iz kuta koji nije dotaknuo obruč, dok je Marko Tomas imao loptu za pobjedu Cibosa u regularnom dijelu, ali nije pogodio tešku tricu iz kuta terena.

U dodatnih pet minuta, u kojima su Beograđani već bili bez McCalebba i Božića koji su u posljednjoj četvrtini izašli s pet osobnih, Partizan je praktički već imao sve u svojim rukama nakon Robertsovih jedan od dva s crte slobodnih za 72:68. Bilo je to 15 sekundi do kraja, no Tomas je nakon toga odgovorio brzom tricom za samo -1, a nakon Robertsova promašena oba slobodna s kojima je ostalo 72:71 za Beograđane - dogodili su se Bogdanović i Kecman.

Partizan je s 14 poena i 11 skokova vodio Aleks Marić, Lawrence Roberts ubilježio je 13 poena i 14 skokova, a Petar Božić 11 poena. Junak Beograđana Kecman završio je s deset poena. Uz Tomasa i Gordona kao motore Cibosa, još po pet poena zabili su Bogdanović i Udrih.

I tako je pao zastor na još jednu sezonu...

NLB liga Final Four

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

NLB liga Final Four

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.04.2010. u 11:11
    bravo momci mogli ste ponosno izaći iz arene i nitko vam ne smije prigovorit jer ste uspjeli vratit košarku u hrvatsku jer je bilo lijepo vidjeti 16000 ljudi u dvorani i svaka vam čast. vi ste pobjednici !!!!!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.04.2010. u 05:45
    Perasovic se zali nlb i kaze: Sudije su trebale sacekati da vide da li ce Kecman da pogodi. Ako promasi nikom nista. Ako pogodi, ponisti kos pa sviraj nama tehnicku. A mogu da zamislim sta bi bilo da je Kecman promasio a sudije zasluzeno svirale tehnicku. Ovakav kos se ne daje cesto i treba uzivati... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Gomez6925.04.2010. u 23:53
    kosarka je kolektivan sport, i u košarci se skače, uzimaju/osvajaju lopte, iznuđuju prekršaji, to kaj su ostali cibosi jako malo poena dali, to ne znači da nisu igrali ili nečim drugim pomogli...!!?
    Gomez69
  • Obrisan korisnik25.04.2010. u 23:10
    Daj jure molim te,znam ja pravila ali vasi igraci slave pre vremena.Sad te pitam sta je trebalo da urade igraci partizana??da sacekaju da prodje "slavlje" pa da krenu sa napadom??I sta diras sudije,pa one su najmanje krive,pa onog rozica ni stena ne bi zaustavila kad se sjurio da napadne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.04.2010. u 22:50
    jure091, nisam rekao da je Partizan vodio sa 10 razlike.Napisao sam da je u većem delu bio u prednosti od nekoliko koševa.Cibona je uglavnom jurila rezultat.Cibona je vodila samo na početku i u toku utakmice sa jednim košem.U Ciboni dva igrača daju sve koševe a u Partizanu skoro svi poentiraju što... [više na forumu]
    Obrisan korisnik