Nogomet

FIFA opet protiv Jenningsa

Ivana Strahija • subota, 01.05.2010.
FIFA opet protiv Jenningsa

Kad se spomene ime Andrewa Jenningsa, Seppu Blateru padne mrak na oči. Britanski novinar naime bez predaha radi na tome da javnosti predstavi sve probleme unutar najveće svjetske sportske organizacije. Posljednja runda Jennings-FIFA završila je u korist novinara.

Iako je Joseph Blatter, predsjednik Fife, zabranio Andrewu Jenningsu ulazak u svaki nogometni savez na svijetu, britanski novinar jednostavno odbija prestati govoriti o podmićivanjima, utajama i zastrašivanju u redovima Fife. Iako se svijet još 2006. godine putem odličnog BBC-jevog dokumentarca "The beautiful bung" upoznao s Jenningsom, nedavno mu je ukazana i čast da govori na velikoj konferenciji "OffshoreAlert", koja okuplja vrsne stručnjake područja financija.

Tema govora bit će dakako Jenningsova najdraža: FIFA, korupcija i prijevara, s radnim naslovom "Korupcija u nogometu – tajni svijet Fife: Podmićivanja, namještanja glasanja i skandali s ulaznicama". Svjetska nogometna federacija očito se pobojala za (dodatno) blaćenje svog ugleda, pa je putem odvjetnika pokušala spriječiti Jenningsov govor.

Kako javljaju službene internetske stranice konferencije, britanska odvjetnička tvrtka Cartier & Co. poslala je organizaciji OffshoreAlert "slabo prikrivenu prijetnju, spominjući moguće tužbe zbog klevete". Organizacija time nije bila ni malo impresionirana, čak je još jednom potvrdila Jenningsov govor.

Zanimljivo je, dodaje član organizacije David Marchant, da iako Fifa nema sjedište u Velikoj Britaniji, prijeti podizanjem tužbe zbog klevete upravo u toj zemlji: "Svatko tko je upoznat s našim radom mora znati da nas prijetnje ni malo ne muče i da nas ništa neće spriječiti u tome da svojim članovima prenesemo točne, potpune i nepristrane informacije. Britanske zakone o kleveti rado koriste mnogi, no posebno u SAD-u ih se smatra proturječnima. Čak bismo mogli reći da takve tužbe umanjuju slobodu tiska, to je zakon kojeg se ne može provesti ni u zemljama trećeg svijeta."

Konferencija OffshoreAlert održava se od 2. do 4. svibnja u South Beachu na Floridi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.05.2010. u 16:36
    FIFA-i se trese guza ;)
    Obrisan korisnik