Zimski sportovi

Mancuso i Ligety promijenili opremu

Antonija Pavlić • četvrtak, 06.05.2010.
Mancuso i Ligety promijenili opremu
Foto: Kristijan Komarica

Amerikanka Julia Mancuso i Njemica Fanny Chmelar u sljedeću će skijašku sezonu krenuti na novoj opremi, njemačkom Völklu. Mancuso se nakon dugo godina oprostila s Rossignolom, dok je Chmelar otkazala suradnju Headu. Potonjem se pak pridružio ponajbolji veleslalomaš svijeta, Ted Ligety...

Jedini njemački proizvođač skija za vrhunske sportaše i sportašice, Völkl, u novu će sezonu krenuti bitno pojačan u ženskoj konkurenciji, nakon što su im se pridružile Julia Mancuso i Fanny Chmelar.

26-godišnja Amerikanka nije željela otkriti motivaciju za promjenu opreme, no nagađa se da svoje prste u tome ima novo rezanje financijskih sredstava francuskog proizvođača. "Na Völklu sam skijala neke od prvih utrka u karijeri, stoga je ova promjena za mene na neki način povratak kući. Pokušat ću ovaj materijal iskoristiti za otvaranje novog, boljeg skijaškog poglavlja, budući da sjajno odgovara mom stilu."

Slične aspiracije ima i njezina dvije godine mlađa kolegica, najviša sudionica ženskog dijela Svjetskog kupa. "Na testiranjima sam odmah osjetila da je Völkl prava skija; skija s kojom ću 'ujahati' u prvu pobjedu u Svjetskome kupu. U to me uvjerilo i prijateljsko, ali i profesionalno ozračje, te podrška koju ekipa daje svakom skijašu i skijašici."

Promjenama su oduševljeni i čelni ljudi Völkla. Menadžer utrka Klaus Gattermann tako kaže: "Fanny je na završnici Svjetskoga kupa u Garmisch-Partenkirchenu pokazala od čega je izgrađena i postavila odlične temelje Svjetskom prvenstvu na istoj lokaciji sljedeće godine. Oboje ćemo biti na domaćem terenu, a vjerujem da je taj Made in Germany duo veoma obećavajući."

Generalni direktor Völkl Markera Jonathan Wiant o trostrukoj je olimpijskoj odličnici pak rekao: "Potpis je ugovora s Juliom za nas senzacionalan. Među najboljim je skijašicama svijeta, umije se fokusirati na ono što radi i konstantno pruža vrhunske rezultate. Lijep je to podstrek za Svjetsko prvenstvo sljedeće godine."

Iz kvantitativno sve tanjeg, a krizom sve "deblje" pogođenog Rossignola povukao se i dvostruki osvajač veleslalomskog Malog kristalnog globusa i olimpijski medaljaš iz Torina 2006. godine Ted Ligety.

"Nisam mnogo razmišljao; Head je već bezbroj puta dokazao klasu u proizvodnji skija i pancerica u svim disciplinama i konkurencijama. Nadam se da ću pridonijeti sjajnim uspjesima njihovih skijaša i skijašica, bit će to za mene veliki izazov. Glavni mi je cilj u novoj sezoni slalomsku formu vratiti na razinu veleslalomske."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!