Košarka

Barcelona potvrdila nedodirljivost

Branimir Korać • nedjelja, 09.05.2010.
Barcelona potvrdila nedodirljivost
Foto: EPA

U pariškoj dvorani Bercy stigla je potvrda onog što smo već znali. Barcelona je najbolja košarkaška momčad Europe. U finalnom dvoboju Eurolige uvjerljivo su svladali Olympiakos s 86:68...

Olympiakos nije uspio zaustaviti Barcelonu na još jednom pohodu prema trofeju. Ove sezone momčad iz Katalunje je neprikosnovena na svim poljima, a to je dokazala i u Parizu. Slavila je u finalu Eurolige s lakoćom 86:68 protiv Olympiakosa u čijim redovima je bio i jedan Hrvat, Nikola Vujčić. Vujčić se upisao među sudionike finala s odigrane četiri minute i ubačena dva poena, a ostao je kratak u borbi za svoj treći naslov prvaka Europe nakon što je prva dva osvojio s Maccabijem.

Nervozni Grci

Zaostatak u kojem su se našli nije nikako dobro legao Grcima. Od početka susreta bili su nervozni, Papaloukas nije prestajao pričati sa sucima i gestikulirati, Kleiza je napravio nekoliko prljavih prekršaja, a niti inače mirni Teodosić nije uspio sačuvati živce.

Španjolci su sjajno odigrali otvarajućih deset minuta i tu već stekli prednost. Pametno i mirno kreiranje napada, čekanje prave prilike za završetak akcije i takva igra im se isplatila. Posebno raspoložen bio je Pete Mickeal koji je u prvih deset minuta ubacio već deset poena, a Barcelona je imala prednost 28:19.

Do poluvremena Barcelona je bez većih problema kontrolirala rezultat. U određenom razdoblju imala je i 14 poena prednost, Olympiakos se maksimalno spuštao do minus osam, no Barcelona bi na svaki njihov pokušaj odgovarala novim ubačajem.

Papaloukas i Bourousis su uz Teodosića bili jedini koliko toliko raspoloženi kod Olympiakosa. Potpuno je podbacio Linas Kleiza koji nije baš ništa napravio, a Giannakisa nisu mogle razveseliti i tri osobne pogreške nervoznog Teodosića na kraju prvog dijela.

Podrška s tribina

Košarkaše Barcelone s tribina u dvorani Bercy nisu pratili i davali im podršku samo brojni navijači. Bili su tu i nogometaši Barcelone koji su u klupskim dresovima pratili odvijanje situacije na terenu. Dio njih ipak je više bio zaokupljen mobitelima i sms porukama.

S druge strane Barcelona je ubacila čak sedam trica u čemu je prednjačio Navarro s tri trice i 12 poena. U tih 20 minuta čak devet igrača Barcelone upisalo se među strijelce.

Iz svlačionice su odlučniji izašli košarkaši Olympiakosa koji su na startu treće dionice učinilo nešto zanimljivijom smanjivši na sedam poena zaostatka, a zatim i na minus pet, 52:47.

Međutim nakon toga Barcelona radi seriju 8:0 uz pet poena N'Donga i ponovno stvara razliku.

Osveta za Rim

Ovo je drugo finale Eurolige u kojem se sastaju Barcelona i Olympiakos. U prvom finalu 1997. godine u Rimu uspješniji je bio Olympiakos koji je slavio 73:58. Te godine Olympiakos je osvojio sve što je mogao osvojiti, a Barcelona je na najboljem putu da i ona to učini.

Na početku posljednje četvrtine Barcelona je došla do tada do najveće prednosti na susretu te povela 66:50, a nakon trice Morrisa pet i pol minuta prije kraja susreta za 71:52, bilo je jasno kako će Barcelona uzeti drugi naslov europskog prvaka u povijesti.

Do kraja susreta Olympiakos je uspio u jednom trenutku doći na minus 11, no bilo je to kratkog daha i Španjolci mirno odlaze do naslova prvaka Europe.

Slavili su s 86:68 predvođeni s 21 poenom MVP-a finala Juana Carlosa Navarra te 14 poena Petea Mickeala dok su kod Olympiakosa bolji od ostalih bili Childress s 15 poena i šest skokova te Papaloukas s 12 poena.

Euroliga

finale

Barcelona86:68Olympiakos

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga

finale

Barcelona86:68Olympiakos

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.05.2010. u 03:21
    gaženje!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.05.2010. u 23:52
    sudjenje utakmice je bilo katastrofalno. vasquez ali i ostali visoki igraci su skoro svaki napad pravili faul a sudjeno im je 30% faulova dok je olympiakosu sve sudjeno i ono sta jeste i sta nije. ali ovo lose sudjenje se ne odnosi samo na ovu utakmicu vec na cijeli turnir, bilo je puno boljih... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.05.2010. u 23:05
    BARCA!!!!!!!!!!!!
    Obrisan korisnik