Nogomet

Miris i okus Kameruna

Vedran Babić • utorak, 01.06.2010.
Miris i okus Kameruna
Foto: EPA

Svi znaju sve o tome kako je Samuel Eto'o parao suparničke mreže noseći dres Mallorce, Barcelone i sada Intera. No sigurno ste se ponekad zapitali zbog čega s reprezentacijom Kameruna nije došao više do izražaja. Premda je najbolji strijelac u povijesti svoje reprezentacije, na Svjetskom prvenstvu nikada nije ostavio dublji trag, a razlog tome je upravo manjak kvalitete među njegovim sunarodnjacima.

Kada netko za nacionalnu selekciju debitira s nepunih 15 godina, onda znate da se radi o izvanserijskom talentu. Upravo takav bio je početak međunarodne karijere za Samuela Eto'oa koji je prvi nastup za Kamerun ubilježio dan prije 15. rođendana, 9. ožujka 1996. u prijateljskoj utakmici s Kostarikom. Njegov neupitni talent nije prošao nezapaženo te je iduće godine prešao u redove madridskog Reala, a 1998. otputovao je u Francusku na SP gdje je bio najmlađi sudionik sa samo 17 godina i tri mjeseca. Odigrao je jednu utakmicu i to protiv Italije (0:3).

Samuel Eto'o

Datum i mjesto rođenja: 10. ožujka 1981., Nkon
Reprezentacija:Kamerun
Aktualni klub: Inter Milan (2009. - )
Dosadašnji klubovi: Real Madrid (1997.-2000.), Leganes (1997.-1998.), Espanyol (1999.), Mallorca (2000.)), Mallorca (2000.-2004.), Barcelona (2004.-2009.)
Broj nastupa u reprezentaciji: 94
Golovi: 44

Nakon neuspješne epizode u Realu protkane posudbama, Eto'o je 2000. godine preselio u Mallorcu i pokazao se to kao pun pogodak. Cvjetalo mu je i na reprezentativnom planu - 2000. se okrunio titulom osvajača Afričkog kupa nacija te zlatnom olimpijskom medaljom u Sydneyu, 2002. je ponovno bio na tronu Afrike, a na SP-u u Japanu i Južnoj Koreji postigao je prvi i zasad jedini pogodak u karijeri na tom natjecanju u svojoj karijeri.

Već tada Eto'o je počeo postajati jedan od udarnih igrača reprezentacije, a kada je 2004. potpisao za Barcelonu, znalo se da će karijera ovog 29-godišnjaka od toga trenutka imati samo uzlaznu putanju. Na njegovu žalost, Kamerun je "izvisio" za SP 2006. i Eto'o je ostao bez prilike da u naponu forme nastupi na najvećoj nogometnoj smotri. Taj neuspjeh i izbivanje s Mundijala u Njemačkoj označio je početak nešto lošijeg perioda kamerunske reprezentacije, pa Eto'o više nije toliko dolazio do izražaja.

Miris i okus ekipe

Kapetan i najbolji strijelac kamerunske reprezentacije u povijesti (44) i najbolji strijelac Kupa nacija (18), afrički igrač godine 2003., 2004. i 2005. - sve je to Samuel Eto'o. Nije teško zaključiti kako se radi o daleko najvažnijem igraču, igraču bez kojeg kamerunska igra nema "ni mirisa ni okusa". Bez njega, njegovim suigračima je vrlo teško, kako tehnički, tako i psihički, s obzirom da ste uvijek nekako mirniji kada na travnjaku imate svoga kapetana i glavnoga vođu momčadi.

Tek je kvalifikacijski ciklus za Južnu Afriku 2010. ponovno vratio nadu Kamerunu u povrat stare slave, a s njom je ponovno zablistao i Eto'o. U kvalifikacijskoj skupini s Marokom, Gabonom i Togom postigao je tri pogotka (najbolji strijelac Kameruna) i pomogao svojoj momčadi da izbori prvo mjesto. U lipnju će se od njega ponovno očekivati da će povuče ostatak družine do osmine finala, premda će mu taj zadatak biti vrlo zahtjevan jer suparnici su Nizozemci, Danci i Japanci. Da skratimo - ako Eto'o ne bude raspoložen, Kamerun može zaboraviti na bilo kakav uspjeh.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!