Nogomet

Nizozemska opasnost s krila

Mihaela Bradovski • petak, 21.05.2010.
Nizozemska opasnost s krila
Foto: EPA

26-godišnji Arjen Robben za sobom ima 45 susreta u dresu nacionalne vrste, dok se u listu strijelaca upisao 11 puta, no sezona iz snova koju ima s Bayernom prometnula ga je u prvog čovjeka Nizozemske uoči Svjetskog prvenstva...

Robbenova priča u reprezentaciji započela je 2004. godine kada se Dick Advocaat odlučio na pozive mladim igračima. Zajedno sa Sneijderom i Heitingom otputovao je na Europsko prvenstvo, debitirao u susretu s Češkom koju je Nizozemska izgubila čime su krenule kritike na račun izbornika i njegovog izbora momčadi. No iste je kritike zaustavio upravo današnje krilo Bayerna.

Arjen Robben

Datum i mjesto rođenja: 23.01.1984.; Bedum, Nizozemska
Reprezentacija: Nizozemska
Aktualni klub: Bayern
Dosadašnji klubovi: Groningen (2001. - 2002.), PSV (2002. - 2004.), Chelsea (2004. - 2007.), Real Madrid (2007. - 2009.)
Broj nastupa u reprezentaciji: 45
Golovi: 11

U susretu protiv Švedske u četvrtfinalu pogodio je ključni jedanaesterac, čime je Nizozemska po prvi put u povijesti slavila na taj način. Taj mu je pogodak i dalje vrhunac reprezentativne karijere. Na svom prvom Svjetskom prvenstvu, onom u Njemačkoj dvije godine kasnije, postigao je dva pogotka, no kako su oba bila iznimno važna u oba je susreta zaslužio naziv igrača utakmice. Time je ušao u skupinu osam igrača kojima je to pošlo za rukom.

2008. godine na klupskom je planu osvojio prvenstvo s Real Madridom, no u uspjesima momčadi nije mogao sudjelovati koliko je želio. Ispriječili su se tome problemi s leđima koji su mu dopustili da skupi tek 12 nastupa u čitavoj sezoni. Oporavak je došao u pravo vrijeme, pred sam Euro. "Osjećam se snažno i spremno. Bio sam predugo van reprezentacije zbog ozljede, ali sada sam sretan što sam opet unutra nakon više od šest mjeseci."

Na Prvenstvu se Marco van Basten odlučio za formaciju 4-2-3-1 s Rafaelom van der Vaartom, Sneijderom i Kuytom u središnjici što je Robbena dovelo u poziciju da se za mjesto na krilu bori s Robinom van Persiejem, a uoči susreta s Italijom javili su se i problemi s preponama. "Ovo je veliko razočaranje za Arjena, ali i udarac za momčad rekao je tada Van Basten."

Takeshi Okada, izbornik Japana: "Robben je nevjerojatan igrač. Ne znam kako ga zaustaviti, a može zabijati fenomenalne pogotke".

Nizozemska je s visokih 4:1 pobijedila Francusku, a jedan od najzaslužnijih igrača za pobjedu, nakon što je u igru ušao po završetku odmora, bio je upravo Robben. Asistencija, a potom i pogodak do kraja su slomili Francusku, a Van Bastenovo se društvo prometnulo u jednu od favoriziranih momčadi.

Ozljeda je ovog Nizozemca mučila i prošle jeseni, no ova je godina čitava u njegovom znaku. 20 pogodaka iz samo 31 nastupa izvanredan je učinak, susrete protiv najjačih momčadi odigrao je najbolje i da nije bilo spomenute pauze bio bi u najužoj konkurenciji za igrača sezone Bundeslige. U siječnju su njemački mediji prenijeli rezultate opširnih mjerenja po kojima je Robben drugi najbrži nogometaš na svijetu, odmah iza Cristiana Ronalda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.07.2010. u 14:09
    zaboravih napisati "nažalost sklon..."
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.07.2010. u 14:09
    Izuzetan igrac, sklon ozljedama..iz tog razloga nije uspio u Engleskoj i Španjolskoj....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.05.2010. u 13:49
    Klubovi su se sa njim nabacivali ko sa starim carapama, al sad kad je dobio kontinuitet igara u Bayernu, pokazal je svima koja je igracina!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.05.2010. u 13:16
    ja bih stavio sneijdera uz bok robbenu u nekim segmentima ...... obojica su zvijeri ali na kraju mislim da robben ima ono nešto , onaj neki vic, ideju koja je toliko potrebna u nogometu . al zato njih dvojica zajedno,plus van bommel iza , po mogučnosti zdravi van persie i nabrijani huntelaar... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.05.2010. u 12:40
    ma robben je bog di igra da igra.
    Obrisan korisnik