Nogomet

Predodređen za predvodnika Australije

Ante Jukić • srijeda, 26.05.2010.
Predodređen za predvodnika Australije

S 30 godina na leđima i međunarodnim iskustvom kojeg je u dosadašnjem dijelu karijere stekao, Tim Cahill predodređen je za predvodnika reprezentacije Australije na nadolazećem Svjetskom prvenstvu...

Ofenzivnom veznom igraču Evertona Timu Cahillu bit će to drugi nastup na Mundijalu, ali dok je u Njemačkoj bio pomalo u sjeni nekih drugih igrača, ovog puta nade navijača Socceroosa velikim dijelom bit će usmjerene upravo prema njemu.

Tim Cahill

Datum i mjesto rođenja: 6. prosinca 1979., Sydney
Reprezentacija: Australija
Aktualni klub: Everton (od 2004.)
Dosadašnji klubovi: Millwall (1997.-2004.)
Broj nastupa u reprezentaciji: 37
Golovi: 19

Otkako se 1997. godine otisnuo iz matičnog Sydney Uniteda prema Europi, Cahillova karijera konstantno ide uzlaznom putanjom. Nakon odrađenih sedam sezona u Millwallu, Tim se skrasio na Goodison Parku, gdje godinama među navijačima Evertona uživa reputaciju jednog od najomiljenijih igrača. Uostalom, činjenica kako je nedavno postao zamjenik kapetana dovoljno govori o njegovom statusu u klubu.

Te iste 2004. godine kad je obukao plavi dres Evertona, Cahill je ubilježio i prvi nastup u dresu Australije. Pomalo čudno zvuči podatak da je na prvu "kapicu" morao čekati do 25. godine, no postoji razlog za to - kao sin Engleza i Samoanke, Cahill je dugo "vagao" kojoj se reprezentaciji prikloniti (nastupao za U-17 reprezentaciju Samoe), prije nego je nastupom za Socceroose u prijateljskoj utakmici protiv Južne Afrike donio konačnu presudu.

Mjesec dana nakon debija, Cahill je upisao i prve golove za Australiju; u 9:0 demoliranju Tahitija u sklopu kvalifikacija za SP 2006. godine dvaput je tresao protivničku mrežu. Dosad je Tim za reprezentaciju rodne zemlje odigrao 37 utakmica, u kojima je postigao čak 19 golova. Iako su protivnici Australije u tim dvobojima često znale biti egzotične nogometne zemlje, nema sumnje da se radi o impresivnom prosjeku, pogotovo ako znamo da Tim ipak nije klasični napadač.

U iščekivanju Njemačke

Nastup na Svjetskom prvenstvu Australija će otvoriti dvobojem protiv Njemačke, a evo kako na tu utakmicu gleda Tim Cahill: "Svi znamo što predstavlja Njemačka u svjetskom nogometu, no i mi ćemo imati svoje adute. Uostalom, prve utakmice na velikim natjecanjima često znaju biti nezgodne za favorite."

Vrhunac reprezentativne karijere Cahill je doživio 12. lipnja 2006. godine, kada je Australija igrala protiv Japana na otvaranju SP-a u Njemačkoj. Japanci su u tom dvoboju dugo vodili 1:0, no onda je Guus Hiddink u igru uveo Cahilla, koji je s dva pogotka preokrenuo tijek utakmice. Australija je u konačnosti slavila rezultatom 3:1, dok je Cahill postao najbolji strijelac svoje zemlje u povijesti Svjetskih prvenstava, što je titula kojom se i danas diči.

Možda i posljednju priliku za "podebljanje" svog učinka na Mundijalima, Cahill će imati u Južnoafričkoj Republici, gdje će predvoditi Australiju u susretima Skupine D protiv Srbije, Gane i Njemačke. Sam pogled na imena protivnika jasno daje do znanja kako Socceroose na jugu Afrike očekuje težak posao, no lako nije bilo ni 2006. godine (Brazil, Hrvatska i Japan), pa su svejedno prošli u osminu finala. Bude li Tim Cahill na razini svojih dosadašnjih reprezentativnih nastupa, Australija bi i ovog puta mogla pomrsiti račune nekom "papirnatom" favoritu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • beaver26.05.2010. u 23:46
    @ razjarena riba istina oba su klasa iznad ostalig u timu. cak i dvije klase
    beaver
  • Obrisan korisnik26.05.2010. u 23:38
    a ko je bio eksponiraniji od njega. on i kewell su bili udarne igle
    Obrisan korisnik
  • beaver26.05.2010. u 22:49
    Dcko naucio nogomet u Hrvatskom klubu (Sydney United). Inace poceo igrati reprezantativno za Somou ( zato je u to vrijeme u Australiji nogomet je bio kao u Vatikanu). Prosle kvalifikacije sam je nosio Aussies do SPa. Za gol se nemojte bojati. Nece ga zabiti klokani. Igra a kao i trener su im saka... [više na forumu]
    beaver
  • IanZG26.05.2010. u 18:41
    Umjereno visok veznjak, a možda i najbolja oklada za njega bi bila da će zabiti gol glavom...
    IanZG