Nogomet

Kada Novagol zabije, Slovenija pobjeđuje

Borna Rupnik • petak, 04.06.2010.
Kada Novagol zabije, Slovenija pobjeđuje
Foto: EPA

Naši su sjeverni susjedi Slovenci po drugi puta u svojoj povijesti pronašli put na Svjetsko nogometno prvenstvo, a na Crnom kontinentu mnogo će toga ovisiti o igrama Milivoja Novakoviča...

Slovenska je nogometna javnost ponosna na činjenicu da su njihovi izabranici smogli snage izboriti se za mjesto među najboljim reprezentacijama svijeta usprkos činjenici da u zelenom dresu ne nastupa niti jedna prava, velika zvijezda europskog i svjetskog nogometa.

Milivoje Novakovič

Datum i mjesto rođenja: 18. svibnja 1979., Ljubljana
Reprezentacija: Slovenija
Aktualni klub: Köln
Dosadašnji klubovi: Voitsberg (2002. - 2003.), Mattersburg (2003. - 2004.), LASK Linz (2004. - 2005.), Liteks Loveč (2005. - 2006.)
Broj nastupa u reprezentaciji: 37
Golovi: 14

Međutim, neki su igrači ipak pravi nositelji igre, a među njima je svakako i napadač Milivoje Novakovič. Za svoju je zemlju počeo igrati 2006. godine, a odmah se osladio i hat-trickom: u svibnju je s tri pogotka torpedirao Trinidad i Tobago.

Potom je tresao mreže Luksemburga, Danske, Bosne i Hercegovine te Katara, a s pet je pogodaka dao svoj doprinos plasmanu u Južnoafričku Republiku. Zabio je oba pogotka za pobjedu nad Slovačkom (2:1) u Mariboru, a jedan je smjestio u mrežu Sjeverne Irske, kada su Slovenci slavili 2:0.

I preostala dva gola upotpunio je konačnim pobjedama, protiv Poljske i San Marina, te ga krasi podatak da kada Novakovič zabije u službenoj utakmici - Slovenija pobjeđuje. Bude li se slovenski izbornik uzdao u nastavak tradicije, Novakovič će igrati važnu ulogu na terenu.

"U prijateljskoj utakmici protiv Katara nismo bili dovoljno efikasni, trebali smo zabiti više. Ali Slovenija znatno drukčije igra prijateljske i prave natjecateljske utakmice. Zato je najvažnije da u Južnoafričkoj Republici svi budemo zdravi i onda se nadamo dobrom rezultatu".

Novakoviča, doduše, prati i ugled pomalo "teškog" karaktera, no nesuglasice poput onih s našim Zvonimirom Soldom u Kölnu - zbog kojih je ostao bez kapetanske vrpce - ipak su se zbile na klupskoj razini, i to ponajviše zato što je Novakovič previše vremena podario baš svojoj reprezentaciji.

Na Svjetsko prvenstvo donijet će iskustvo igranja iz Austrije, Bugarske i Njemačke, u kojoj je zbog svog učinka dobio nadimak Novagol, a mogao bi tvoriti ubojiti tandem sa Zlatkom Dedičem, koji također plaću zarađuje u Bundesligi, u momčadi Bochuma.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.06.2010. u 21:09
    zmajčeki... na pripremama su bili u Savudriji... :-D
    Obrisan korisnik