Nogomet

Glavna karika domaćina

Nikola Vlahović • ponedjeljak, 17.05.2010.
Glavna karika domaćina

Južnoafrička Republika kao domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva zasigurno će željeti napraviti što bolji rezultat pred svojom publikom. To je reprezentacija koja se ne sastoji od "zvijezda", a najvažniji igrač u reprezentaciji je Steven Pienaar.

Steven Pienaar

Datum i mjesto rođenja: 17. ožujka 1982. godine Johannesburg

Reprezentacija: Južnoafrička Republika

Aktualni klub: Everton

Dosadašnji klubovi : Ajax Cape Town (1999.-2001.), Ajax (2001.-2006.), Borussia Dortmund (2006.-2008.)

Broj nastupa u reprezentaciji: 46

Golovi: 2

Veznjak Evertona, Steven Pienaar, spada u najskuplje i najvažnije igrače koji igraju za Južnoafričku Republiku. Pienaar je odradio odličnu sezonu u Premiershipu i zasigurno izbornik Carlos Alberto Parreira od njega očekuje velike predstave na Svjetskom prvenstvu.

Steven Pienaar uglavnom igra u veznom redu, iako je nekad predvodio i napad svoje reprezentacije. Trener i navijači od njega očekuju da bude vođa svoje reprezentacije na terenu. Odličnim igrama tijekom Fifinog Konfederacijskog kupa Pienaar je dokazao koliko je značajan njegov doprinos u veznom redu.

Premda ima samo 176 cm i 66 kg, pametnim i brzim rješenjima zadaje mnogo problema na terenu svojim protivnicima. Skoro sve napadačke akcije idu preko njega. Tehnički je odlično potkovan, ima sjajnu dugu loptu i neumoran je trkač, ali isto tako ponekad se zna zaigrati i izglednu situaciju totalno zakomplicirati. Ta karakteristika ga je puno više pratila na početku karijere, međutim, igrama u Premiershipu shvatio je da to ne prolazi.

Izbornik Južnoafričke Republike, Carlos Alberto Parreira, vrlo je zadovoljan svojim veznjakom. "Za Svjetsko prvenstvo morate imati spremne igrače, a to bi mi mogao biti problem jer mnogi ne igraju u svojim klubovima. Pogledajte Pienaara, on nije problem. Odlično igra u Premiershipu i ne mora raditi na svojoj fizičkoj spremi jer je standardan u klubu, treba mi više igrača poput njega", rekao je Parreira.

Iako ima 28 godina pojedini ga kritičari, posebno u Južnoafričkoj Republici, još uvijek nazivaju talentom koji se nije dokazao. Međutim, izbornik Alberto Parreira ima ogromno povjerenje u svog veznjaka i upravo je njega i napadača Bennija McCarthyja istaknuo kao dva igrača koji će "nositi" reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu.

Prvu utakmicu u reprezentativnom dresu Pienaar je odigrao 2002. godine kada je njegova reprezentacija svladala Tursku 2:0. Iako je Južnoafrička Republika od tada promijenila čak osam trenera Pienaar je kod svakog imao zajamčeno mjesto u veznom redu. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo veznjak nije postigao niti jedan gol, a do sada je sakupio 46 nastupa za svoju reprezentaciju i dva puta se upisao u strijelce. Prošle godine Pienaar je proglašen najboljim nogometašem u Južnoafričkoj Republici.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!