Nogomet

Omaleni motor Francuza

Nikola Vlahović • nedjelja, 30.05.2010.
Omaleni motor Francuza
Foto: EPA

Francuska nogometna reprezentacija izborila je odlazak na Svjetsko prvenstvo zahvaljujući kontroverznom pogotku Gallasa protiv Irske. Tricolori su puni kvalitetnih igrača, a jedan od najvažnijih je Franck Ribery.

Reprezentativac Francuske, Franck Ribery, svoje nogometno umijeće svijetu je pokazao na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj i odmah je na sebe skrenuo pozornost najvećih europskih klubova. Tada je još bio igrač Marseillea, ali je ubrzo preselio u Bayern za visokih 25 milijuna eura, a mnogi su u njemu vidjeli novog Zinedinea Zidanea.

Franck Ribery

Datum i mjesto rođenja: 7. travnja. 1983. godine, Boulogne-sur-Mer

Reprezentacija: Francuska

Aktualni klub: FC Bayern München

Dosadašnji klubovi: Boulogne (2000.-2002.), Ales (2002.-2003.), Stade Brestois (2003.-2004.), Metz (2004.-2005.), Galatasaray (2005.), Marseille (2005.-2007.)

Broj nastupa u reprezentaciji: 42

Golovi: 7

Ribery je nositelj igre kako u svom klubu tako i u reprezentaciji. Omaleni ofenzivni igrač ima sve karakteristike koje ga svrstavaju među najbolje igrače na svijetu. Premda je vrlo malen, Ribery je veoma čvrst igrač koji se ne boji duela, a svojom brzinom i tehnikom zadaje mnogo problema suparničkim obranama.

U Bayernu je postao najvažniji igrač, a o njegovim igrama u reprezentaciji uvelike ovisi i igra njegovih suigrača. 27-godišnjak je neumorni motor u momčadi Raymonda Domenecha koji diktira tempo igre i oko kojeg se sve vrti. Ribery ima odličan pregled igre, a njegova dodavanja su u većini slučajeva itekako točna, bilo to duga ili kratka. Premda je uglavnom orijentiran na ofenzivne zadatke, Ribery se često vraća u pomoć obrani.

Francuska ovisi o njegovoj inspiraciji

Franck Ribery je izuzetno važan igrač u francuskoj nogometnoj reprezentaciji. On je poveznica između veznog reda i napada i zasigurno je najkvalitetniji igrač u redovima Francuske. Veliki mu je plus što može jednako dobro odigrati i na lijevoj i na desnoj strani veznog reda, a svojim upotrebljivim loptama omogućuje napadačima da se nađu u situacijama koje su opasne za protivnički gol. Međutim, i na Riberyju je pritisak da mora konačno pokazati da zaista jest jedan od najboljih na svijetu - povremeni bljeskovi neće biti dovoljni ni Francuzima ni njegovoj reputaciji.

Francuz može igrati na bilo kojem mjestu u veznom redu, ali najbolje se snalazi uz aut-liniju gdje do izražaja dolazi njegova zavidna tehnika i brzina. Najopasniji je u svojim prodorima po boku i ulasku u sredinu, a to napravi "bezbroj" puta na utakmici što ga na kraju uvijek istakne u one igrače koji najviše pretrče na utakmici.

Franck Ribery odigrao je 13 utakmica za mladu francusku reprezentaciju, a svoj debi za seniorsku momčad imao je 27. svibnja 2006. godine u utakmici protiv Meksika koju je Francuska minimalno pobijedila. Izbornik Raymond Domenech u početku mu je davao priliku s klupe, ali ubrzo je Ribery postao izuzetno važan igrač u francuskoj reprezentaciji, a danas je skoro nemoguće zamisliti Tricolore bez ovog 27-godišnjaka.

Otkako je postao član francuske reprezentacije do sada je odigrao 42 utakmice u reprezentativnom dresu i sedam se puta upisao u strijelce. Ribery ima iza sebe odličnu sezonu u svom klubu i nema sumnje da će biti jedan od najboljih igrača na Svjetskom nogometnom prvenstvu. U svojoj dosadašnjoj karijeri dva puta je bio proglašen za najboljeg francuskog nogometaša, a 2008. godine proglašen je najboljim igračem Bundeslige i uvršten je u Uefinu momčad godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.05.2010. u 20:25
    preružan za real, kad nije mogao ronaldinho...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.05.2010. u 16:35
    Kralj!!!
    Obrisan korisnik