Nogomet

Južnokorejski David Beckham

Vedran Attias • petak, 04.06.2010.
Južnokorejski David Beckham
Foto: EPA

Prvi azijski igrač koji je igrao finale Lige prvaka, jedini južnokorejski nogometaš koji je osvojio Ligu prvaka, igrač Manchester Uniteda i kapetan južnokorejske reprezentacije: naravno, to je Ji-Sung Park...

Ji-Sung Park

Datum i mjesto rođenja: 25.2.1981., Seoul (Južna Koreja)
Reprezentacija: Južna Koreja
Aktualni klub: Manchester United
Dosadašnji klubovi: Kyoto Purple Sanga (2000.-2003.), PSV Eindhoven (2003.-2005.), Manchester United (2005.-)
Broj nastupa u reprezentaciji: 85
Golovi: 11

Južnokorejac Ji-Sung Park karijeru je počeo u rodnoj Južnoj Koreji, no prvi profesionalni klub bio je japanski Kyoto Purple Sanga za koji je Park nastupao tri godine i bio jedan od najboljih igrača, kao i ključ zašto je momčad osvojila drugu ligu i ušla među najbolje japanske momčadi te osvojila Kup, no pitanje je bi li Park došao u Europu da nije bilo Guusa Hiddinka. Sjajni Nizozemac "zaljubio" se u Parka dok je vodio reprezentaciju te ga je 2003. doveo u PSV da bi dvije godine kasnije krilni igrač nastavio u velikom Manchester Unitedu.

Što se tiče reprezentacije, Park ima čak 85 nastupa otkako je 2000. godine kao zadnji vezni debitirao na Olimpijskim igrama. Park nije posebno dobro igrao na turniru i njegova budućnost u reprezentaciji bila je upitna, no tada na klupu dolazi Nizozemac Hiddink i Parkova karijera kreće samo prema gore.

"On je igrač koji uvijek igra za ekipu i svakako je zahvalan suigrač. Sigurno je među igračima koji se najbolje kreću, vrlo je inteligentan, vrijedan i marljiv. U svakom slučaju, igrač koji odlično dođe svakoj momčadi", riječi su kojima je Rio Ferdinand opisao suigrača.

2002. godine Južna Koreja je, uz Japan, bila domaćin Svjetskog prvenstva i tamo su, uz više nego očiglednu sudačku potporu, igrači Guusa Hiddinka napravili fantastičan rezultat i došli do polufinala. Jedan od ključnih igrača zašto je Južna Koreja uopće prošla skupinu bio je tadašnji krilni igrač japanske momčadi, Park, koji je zabio Portugalu za pobjedu kojom su oni išli kući, a Južna Koreja u daljnje natjecanje.

Park je nastavio uspješno nastupati za reprezentaciju koja se plasirala i u Njemačku 2006. , no tamo njegova reprezentacija očekivano nije uspjela ponoviti uspjeh s prošlog natjecanja. Krajem 2008. krilo Manchester Uniteda postavljen je za kapetana reprezentacije, a od Svjetskog prvenstva 2006. nije propustio niti jednu utakmicu svoje države.

Najveće razočaranje u karijeri

Iako je Ji-Sung Park vrlo dobro odigrao sve četiri utakmice četvrtfinala i polufinala Lige prvaka 2008. godine, Sir Alex Ferguson nije ga uvrstio u momčad koja je istrčala na travnjak u finalu što je Škot kasnije opisao kao "najtežu odluku u karijeri".

Južna Koreja se bez ijednog poraza kvalificirala u Južnoafričku Republiku i sigurno je kako nikome neće biti lagan protivnik, a prvi među Korejcima koji mogu beskrajno trčati i igrati koncentrirano svakako će biti njihov kapetan - Ji-Sung Park.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!