Nogomet

Postaje li najbolji svih vremena?

Marin Pintur • ponedjeljak, 31.05.2010.
Postaje li najbolji svih vremena?
Foto: EPA

Većina zaljubljenika u nogomet se slaže oko jedne stvari. Najboljem nogometašu današnjice Leu Messiju nedostaje još naslov svjetskog prvaka sa svojom Argentinom da bi ušao u konkurenciju za najboljeg svih vremena, koliko god to bilo teško za procijeniti. No, sigurno je da će upravo omaleni genijalac biti glavni adut Gaučosa u pohodu na svjetsku titulu.

Lionel Messi

Datum i mjesto rođenja: 24. lipnja 1987., Rosario
Reprezentacija: Argentina
Aktualni klub: Barcelona
Dosadašnji klubovi: Barcelona (2004.- ?) Broj nastupa u reprezentaciji: 43
Golovi: 13

Prvi nastup za reprezentaciju Argentine Messi je upisao u kolovozu 2005. godine u prijateljskom susretu protiv Mađarske. Zanimljivo, u tom dvoboju je zaradio crveni karton zbog navodnog udaranja protivničkog igrača. S godinama, Messi je postao udarna igla argentinske nacionalne momčadi koju će ovoga ljeta predvoditi u borbu za naslov svjetskog prvaka koji Argentinci čekaju od 1986. godine.

Messi iza sebe već ima sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj prije četiri godine kada je Argentina dogurala do četvrtzavršnice. Već samim ulaskom u igru u 74. minuti susreta protiv Srbije, Leo Messi je srušio jedan rekord, postao je najmlađi Argentinac ikada koji je zaigrao na prvenstvu svijeta. Drugi povijesni trenutak se dogodio nekoliko minuta kasnije kada je Messiju pošlo za nogom zatresti mrežu čime je postao i najmlađi strijelac na turniru.

Maradona o Messiju

Hoće li Messi uspjeti nadmašiti idola skoro svih argentinskih nogometaša, današnjeg izbornika Gaučosa, velikog Diega Armanda Maradonu? Mali zeleni je uvjeren da hoće: ”Messi je na najboljem putu da postane najbolji nogometaš svih vremena. Trenutno je sigurno najbolji na svijetu i ključni igrač u svim Barceloninim uspjesima, Upravo će on biti taj koji će riješiti dilemu je li najbolji Maradona ili Pele”, zaključio je Diego.

Iduće godine, argentinski je čudotvorac došao do finala Copa Americe, a prvi veći naslov s reprezentacijom, Messi je osvojio na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Iako je malo nedostajalo da propusti olimpijski turnir zbog obveza s Barcelonom, Messi je uspio privoliti Guardiolu da ga pusti u Peking. Naravno, Leo je s tri pogotka bio jedan od najzaslužnijih za zlatnu medalju Argentinaca.

Teško je pobrojati sve Messijeve nagrade koje je osvojio u dosadašnjoj karijeri. Individualnih je bilo preko 20, od kojih su najvrjednije one od Fife, te Zlatna lopta France Footballa za 2009. godinu. Kao što je poznato, s Barcelonom je Messi također osvojio sve što se moglo osvojiti. Dakle, nedostaje mu mu samo zlatna medalja oko vrata 11. srpnja 2010. godine. Hoće li mu i to poći za rukom, hoće li s 24 godine postati za mnoge najbolji nogometaš svih vremena?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.05.2010. u 15:30
    Vamos Messi i Argentina
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.05.2010. u 14:59
    osvajanje sp nije nužno povezano s titulom najboljeg u povijesti.ak osvojiš sp igrajući za npr.honduras onda vjerojatno jesi među najboljima ali s argentinom? pa oni u repki imaju samo zvijezde tak da osvojit sp i nije neki problem
    Obrisan korisnik