Nogomet

Najbolji strijelac Europe predvodi Grke

Matej Milanović • utorak, 25.05.2010.
Najbolji strijelac Europe predvodi Grke
Foto: EPA

Theofanis Gekas nije bio član grčke reprezentacije koja je senzacionalno osvojila Euro 2004. Na reprezentativnu je scenu stupio tek godinu dana kasnije protiv Albanije. Nastupio je i na Kupu Konfederacija, ali na prvi je gol čekao pune dvije godine i kvalifikacijsku utakmicu za Euro 2008. protiv Mađarske...

THEOFANIS GEKAS

Datum i mjesto rođenja: 23.05.1980., Larissa
Reprezentacija: Grčka
Aktualni klub: Eintracht Frankfurt
Dosadašnji klubovi: Larissa (1998.-2001.), Kallithea (2001.-2005.), Panathinaikos (2005.-2006.), Bochum (2006.-2007.), Bayer Leverkusen (2007.-2009.), Portsmouth (2009.), Bayer Leverkusen (2009.), Hertha Berlin (2010.)
Broj nastupa u reprezentaciji: 46
Golovi: 20

Theofanis Gekas dugo je čekao reprezentativni prvijenac, do kvalifikacijskog ciklusa za europsku smotru u Austriji i Švicarskoj, no u tijeku tih kvalifikacija dodao je još četiri gola, jednog Bosni i Hercegovini i tri Malti. To mu je donijelo mjesto među 23 u Austriji. Međutim, tamo je, kao i njegovi suigrač, podbacio i nije se upisao u strijelce.

U međuvremenu je Gekas puno lutao i na klupskom nivou u kojem je promijenio nekolicinu klubova. U svima je igrao solidno, ali nigdje se nije potpuno afirmirao. Zato se na reprezentativnom nivou u zadnje dvije godine pretvorio u jednog od ključnih igrača!

U JAR kao najbolji europski strijelac

Gekas je uz Angelosa Charisteasa najpouzdaniji napadač Grčke. Od njega se očekuje puno na idućem Svjetskom prvenstvu. U kvalifikacijama je bio najbolji europski strijelac s deset pogodaka i rezultat Grka na svjetskoj smotri uvelike će ovisiti o Gekasovoj inspiraciji.

Tome su doprinijeli njegovi nastupi u kvalifikacijama za Južnu Afriku. U tim je susretima zabio deset golova, a najdraža mu je mušterija bila Latvija kojoj je dao čak šest pogodaka u dvije utakmice. Upravo je s Latvijom odigrao svoju najbolju utakmicu za reprezentaciju.

Grčka je pred svojim navijačima morala pobijediti Latviju u predzadnjem kolu kvalifikacija kako bi došla do drugog mjesta i dodatnih kvalifikacija. Grci su slavili s 5:2, a Gekas je oduševio zabivši četiri gola. Među 20 golova koliko ih je zabio u plavom dresu ističu se i pogoci protiv Španjolske i Italije u prijateljskim susretima.

Valja istaknuti i da Gekas nije još nikad zabio neeuropskoj reprezentaciji. Obzirom da će Grčka u Južnoj Africi igrati samo protiv momčadi koje ne dolaze iz Europe krajnje je vrijeme da počne zabijati i njima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.05.2010. u 14:22
    Samo za informaciju, Gekas je prije nekoliko dana potpisao za Eintracht Frankfurt dvogodisnji ugovor s kojim je presao iz Bayer Leverkusena.
    Obrisan korisnik