Nogomet

Ambicije Alžira na plećima terijera

Maja Giljanović • srijeda, 19.05.2010.
Ambicije Alžira na plećima terijera
Foto: EPA

Rođen prije 27 godina u Francuskoj Karim Ziani nije dvojio kad ga je 2003. u dres reprezentacije Alžira pozvao Georges Leekens, odabrao je domovinu svojih roditelja i pogodio. Ubrzo se prometnuo u zaštitni znak Pustinjskih lisica, beskompromisnim pristupom vođa je reprezentacije i jedan od najzaslužnijih što je Alžir nakon Meksika 1986. ponovno na Svjetskom prvenstvu.

Karim Ziani

Datum i mjesto rođenja: 17. kolovoza 1982. u Sevresu, Francuska

Reprezentacija: Alžir

Aktualni klub: Wolfsburg

Dosadašnji klubovi: Troyes (2000.-2004.), Lorient (2004.-2006.), Sochaux (2006.-2007.), Marseille (2007-2009.), Wolfsburg (2009.-)

Broj nastupa u reprezentaciji: 52

Golovi: 4

Ziani je ukupno za Alžir odigrao 52 utakmice, postizanje golova nije mu u opisu radnog mjesta (jedan je dao 2006. Gambiji na Afričkom kupu nacija, Liberiji je 2008. u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo dao dva, četvrti je postigao u kvalifikacijama protiv Ruande u listopadu 2009.), ali na travnjaku je produljena ruka izbornika Saadanea Rabaha.

Odlučujući je bio i njegov potez na najvećoj utakmici Alžira u novijoj povijesti. Alžir i Egipat ukrstili su mačeve u play-offu u Sudanu, Ziani nije bio match-winner, ali upravo je on pronašao Antara Yahiju. Obiteljska veza je proradila, suprug Zianijeve sestre blizanke Karime silovito je probušio mrežu Egipćana, a Alžir je u preostalih 50-ak minuta obranio vodstvo i izborio Južnoafričku Republiku.

Izbornik Saadane Rabah: "Karim je terijer, grize za svaku loptu, svaki protivnik mu je u rangu Brazila i igrač je od kojeg bi ovisili i jači kolektivi od alžirskog. Ni najmanje ne dvojim da će ispuniti očekivanja, naš je pivotalan igrač kojeg jedna teža sezona neće skrenuti s kolosijeka".

Problem za Alžir predstavlja činjenica da je Ziani protekle sezone proživio najteže trenutke karijere. Nakon juniorskog staža u niželigašu Parisu i devet godina provedenih u francuskoj prvoj i drugoj ligi, od Troyesa, Lorienta, Sochauxa i vrhunca koji je doživio u Marseilleu, Ziani je prošlog srpnja potpisao za prošlogodišnjeg prvaka Njemačke Wolfsburg.

Tadašnji trener Armin Veh bio je oduševljen igračem koji je na svojim plećima iznio teret promocije Lorienta u Le Championnat (izabran je 2006. za najboljeg igrača Ligue 2), osvojio Kup u Sochauxu (2007.) i dokazao klasu u Olympiqueu, kupio ga je na četiri godine za šest milijuna eura, ali ni Zianija ni Veha nije obasjalo sunce.

Veh je zbog loših predstava prvaka tijekom zimske stanke u Bundesligi najuren, a loše se proveo i Ziani koji nije oduševio u devet nastupa koliko je dobio u jesenskom dijelu prvenstva, ukupno 86 minuta u Ligi prvaka i dvije utakmice u Kupu. Alžirac se u siječnju stavio na dispoziciju reprezentaciji za Afrički kup nacija, a kad se nakon osvajanja četvrtog mjesta vratio u Wolfsburg novi trener Lorenz Günther Köstner nije ga "šljivio" ni dva posto.

Karim Ziani: "Play-off utakmicu protiv Egipta pamtit ću dok sam živ. Pucali su od arogancije, dizali se u nebesa, prijetili da će nas razbiti u komadiće, ali pokazali smo da smo bolji. Ražanj se ne sprema dok je zec u šumi, samodopadnost im se obila o glavu, neka u Svjetskom prvenstvu uživaju na televiziji".

"Treniram kao konj, dajem sve od sebe, prvi dolazim i posljednji odlazim s treninga, ali trener me sustavno ignorira. Dobio sam oko pola sata protiv Herthe i ponadao se, ali uzalud, više nisam ni primirisao prvoj momčadi", izjavio je Ziani i priznao: "Frustriran sam, Svjetsko prvenstvo je sve bliže, reprezentacija je svetinja, a ja čamim na klupi".

Ziani je temperamentan. Alžirac je ljetos na treningu Wolfsburga dva puta šakom potegao 20-ak centimetara višeg Edina Džeku koji ga je šakama za vrat držao na distanci, a sve jer je Džeko Zianija predriblao. Ziani je Džeku lupio dvaput po nogama i pale su teške riječi.

Džeko je njemu prigovorio da je promašaj jer u tri tjedna koliko je bio tu nije napravio ništa da opravda kupovinu, Ziani je njemu opsovao majku, strasti su se uzburkale i pitanje je tko bi izvukao deblji kraj da ih dvojicu "pjetlića" nije razdvojio Zvjezdan Misimović. "Ne plešemo balet, nogomet je pun kontakta, poslije svega smo stisli ruku i popili piće", izjavio je Ziani.

Veznjak je prošli mjesec dao naslutiti da ga je izdalo strpljenje i osluškuje ponude iz Francuske: "Proveo sam sezonu kakvu nikom ne bih poželio, živio sam u hotelu, nisam govorio jezik, a osobito je teško bilo za vrijeme Ramazana zbog hrane na koju nisam navikao. Sve se nakupilo", a njegove riječi izgleda su pale na plodno tlo u PSG-u, Rennesu i Monacu koji su pokazali najviše zanimanja za 1,69 visoki "motor".

Generalni tajnik Wolfsburga Dieter Höness spušta loptu na zemlju: "Uvjeren sam u svijetlu budućnost Karima u Wolfsburgu, potpisao je četverogodišnji ugovor, siguran sam da će se situacija poboljšati", a Zianiju je trenutno na prvom mjestu Alžir: "Alžir je jedini bitan, domovina od nas očekuje puno, ne smijemo iznevjeriti svoje navijače".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!