Ostali sportovi

Kreće Red Bull Cliff Diving

Sportnet • petak, 14.05.2010.
Kreće Red Bull Cliff Diving

Svjetska serija Red Bull Cliff Diving kreće u subotu u francuskom La Rochelleu. 26 ili 27 metara nekada ne čini veliki razliku, no u Red Bull Cliff Divingu radi itekakvu razliku. Kada ulazite u vodu s brzinom od 85 km/h, svaki centimetar je jako važan. Najbolji skakači u vodu okušat će se u La Rochelleu u skokovima sa Saint Nicolas Towera, skokovima u 14 stupnjeva hladnu vodu nakon tri sekunde slobodnog pada s 27,5 metara visine...

Natjecanje u La Rochelleu je unikatno po mnogočemu. Razlika u plimi i oseki je velikih šest metara što niti na jednom drugom natjecanje nije zabilježeno. "Minimalna dubina vode koja je dozvoljena za natjecanje je pet metara, a ovdje se ona postiže samo u vrijeme plime. To je minimalna dubina jer manje dubine nisu sigurne za natjecatelje", rekao je šesterostruki austrijski olimpijac Niki Stajkovic koji je sportski direktor natjecanja.

"Osim toga imamo i najvišu platformu za skakanje na 27,5 metara, ovo je prvo natjecanje, a voda je izuzetno hladna i to dodatno otežava posao. Svi su vrlo uzbuđeni uoči početka natjecanja, ali i malo uplašeni", dodao je Stajkovic.

Australac Joey Zuber La Rochelle proglašava najtežom stanicom u Red Bull Cliff Diving seriji. "Ovo je specifično mjesto jer omogućava natjecateljima da vide bolje površinu vode koja je nešto tamnija nego na ostalim mjestima. Na ostalim mjestima voda je prozirnija i natjecatelji vide dno te teže procjenjuju gdje se nalazi točka ulaska u vodu", smatra Zuber koji ipak upozorava kako se u takvoj vodi vrlo teško snaći zbog slabe vidljivosti.

Natjecanje će se održati u subotu 15. svibnja, a očekuje se više desetaka tisuća posjetitelja. Osim ovog natjecanja Red Bull Cliff Diving seriju čine i Yucatan (Meksiko), Kragero (Norveška), Polignano a Mare (Italija), Sisikon (Švicarska) te Hilo (Hawaii) gdje će se 12. rujna održati veliko finale.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!