Ostali sportovi

Gary Hunt slavio na premijeri

Sportnet • nedjelja, 16.05.2010.
Gary Hunt slavio na premijeri

Čak 50.000 gledatelja pozdravilo je dvanaestoricu veličanstvenih ekstremnih skakača na otvorenju nove natjecateljske sezone. Na tornju Svetog Nikole u slikovitoj francuskoj luci na obali Atlantskog oceana "letvica" je bila postavljena na uobičajenoj visini za cliff diving – 27,5 metara. Temperatura vode, pak, bila je tipično niska – 14° Celzijusa...

Najhladnokrvnijim se pokazao Gary Hunt, 25-godišnjak iz Southamptona. Nije presudilo to što je odrastao u hladnom moru, uostalom među skakačkom elitom su ledeni Rus Silčenko, preiskusni "morski vukovi" Andrej Ignjatenko i Orlando Duque, kaskader Steve Black, češki superman Michal Navratil, odlučujuća je bila savršena izvedba skokova najveće moguće prijavljene težine.

"Pobijediti Orlanda velika je stvar, on je legenda i uzor. U drugoj sam seriji riskirao s najzahtjevnijim skokom, a u trećoj sam imao mirnoću za ostanak u vodstvu. Drago mi je što sam nakon sedam i pol mjeseci zimske stanke i dalje u prošlogodišnjoj formi", kazao je Britanac. Hunt je 2009. godinu završio s istim brojem bodova kao i Duque, no Kolumbijac je naslov svjetskog prvaka osvojio zahvaljujući većem broju pobjeda u sezoni. Mogli bi stoga, tjerajući vodu na svoj mlin, mirno reći: trijumf u Dubrovniku je presudio, prisjećajući se Orlandove sjajne predstave na Lovrijencu.

U La Rochelleu Duque je bio standardno miran i siguran, rutinski je osvajao bodove za čvrsto drugo mjesto (369,30 bodova), dok je Amerikanac Kent De Mond trećim mjestom (328,25 bodova) izjednačio rezultat karijere na Red Bull Cliff Diving World Touru.

U novom sustavu natjecanja samo prva šestorica nakon dvije serije skokova nastavljaju natjecanje, i u finalnom, trećem krugu odlučuju o pobjedniku. U načelu, to je izazvalo promjenu taktike – većina više ne čuva najteži skok za treću seriju, već ga izvodi u drugoj, kako bi uopće osigurali ulazak u "finale" i pravo na treći skok!

Rezultati Red Bull Cliff Diving World Series, La Rochelle (Francuska):

1. Gary Hunt (V.Britanija) 390,10 bodova
2. Orlando Duque (Kolumbija) 369,30
3. Kent De Mond (SAD) 328,25
4. Artem Silčenko (Rusija) 309,00
5. Steve Black (Australija) 299,80
6. Slava Polješčuk (Ukrajina) 290,40
7. Cyrille Oumedjkane (Francuska) 181,20
8. Hassan Mouti (Francuska) 180,60
9. Alain Kohl (Luksemburg) 171,60
10. Eber Pava (Kolumbija) 170,60
11. Michal Navratil (Češka) 162,15
12. Andrej Ignjatenko (Ukrajina) 86,40

Red Bull Cliff Diving World Series 2010. Najboljih 12 svjetskih skakača, šest vrhunskih natjecanja, najmanje 26 metara između odraza i urona, uz savršenstvo pokreta u tri sekunde leta. Ove godine omjer provjerenih i novih lokacija je 50:50. Nakon La Rochellea 15. svibnja, serija seli preko Atlantskog oceana u Meksiko (Yucatán, 6. lipnja). U srpnju se vraća u Europu (Kragero, Norveška; Polignano a Mare, Italija; Sisikon, Švicarska), a rasplet je u kolijevci sporta – na Havajima (Hilo, 12. rujna).

Na Red Bull Cliff Diving natjecanjima sudi pet međunarodnih stručnjaka. Oni ocjenjuju težinu skoka i dojam izvedbe.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!