Nogomet

Slovačka: Debitanti spremni zablistati

Ivana Strahija • nedjelja, 23.05.2010.
Slovačka: Debitanti spremni zablistati

Po prvi puta od svoje nezavisnosti Slovaci su dobili ulaznicu za turnir Svjetskog prvenstva. Kao i svi debitanti kreću s pozicije autsajdera, a potajno se nadaju ponoviti uspjehe Senegala ili pak Irske. Realno, žele uloviti drugo mjesto skupine i ući među najboljih 16.

Iako FIFA Slovačku ne zove debitantom, jer su uspjesima čehoslovačke nogometne reprezentacije sudjelovali mnogi vrsni slovački igrači, a posebno slavne 1976. godine kad je Čehoslovačka osvojila Europsko prvenstvo, ovo će biti prvi puta da Slovaci pod samo svojom zastavom sudjeluju u najvećem nogometnom događaju. Sve do sada Slovaci se naime nisu uspjeli plasirati na najveće svjetske nogometne događaje, a činjenica da su u posljednjem ciklusu uspjeli znači da je pod vodstvom Vladimira Weissa okupljena dobra ekipa, spremna za višu razinu.

IZBORNIK

Vladimir Weiss je ime koje se u Slovačkoj prirodno veže uz nogomet. Otac današnjeg izbornika, također Vladimir Weiss je nogometna legenda te zemlje, a s reprezentacijom bivše Čehoslovačke osvojio je 1964. godine srebro na Olimpijskim igrama.
Stoga je sinu bilo prirodno baviti se nogometom uz takvog oca, a kroz igračku karijeru je najviše nastupa skupio za Inter iz Bratislave (126).
Danas 45. godišnji Weiss najveći je trenerski uspjeh nakon završetka igračke karijere 2000. godine ostvario s ekipom Artmedia Bratislava, koju je doveo do titule prvaka. No, ostat će u povijesti zapisan kao prvi izbornik koji je Slovačku odveo na veliko natjecanje.
Od kad je 2008. godine preuzeo izborničko mjesto, reprezentacija je dobila glavu i rep, a spojem iskustva i mladosti dobio je pravu kombinaciju, spremnu za izlazak na svjetsku scenu.
Uzbuđenje Svjetskog prvenstva u JAR-u Weiss će podijeliti sa svojim sinom, također Vladimirom Weissom, 20-godišnjim igračem Manchester Cityja na posudbi u Boltonu.

Do prvog mjesta kvalifikacijske skupine 3 Slovačka se probila sa sedam pobjeda, jednim remijem i dva poraza te je iza sebe ostavila Sloveniju, koja također putuje na SP, ali i Češku, Sjevernu Irsku, Poljsku i San Marino. Najveću pobjedu od 7:0 Slovaci su u kvalifikacijama upisali protiv San Marina, kojeg su kao i ostali sudionici te grupe iskoristili za pucački trening. Najbolji je strijelac slovačke reprezentacije u tom dijelu natjecanja bio Stanislav Šestak sa šest golova.

Šestak bi trebao ponijeti i najveći dio tereta za postizanje pogodaka u slovačkom dresu na SP-u uz kolegu u vrhu napada Roberta Vitteka, čija je sprema još pod znakom upitnika zbog ozljede. No, onaj u kojeg će sve slovačke oči biti uprte jest Marek Hamšik, 22-godišnjak koji je član Napolija, a koji bi trebao biti glavni playmaker slovačke izabrane vrste. Hamšiku je s kapetanskom vrpcom na rukavu glavna zadaća da opskrbljuje svoje napadače dobrim loptama, a mnogi protivnici Slovačke u kvalifikacijama opisali su ga kao izuzetno okretnog i brzog, te stoga neugodnog, igrača.

Najveće prednosti Slovačke su oduševljenje baš svih u zemlji uspjehom u kvalifikacijama i stopostotna podrška izborniku Weissu i njegovim momcima u misiji Južna Afrika. Slovaci dobre igre svojih nogometaša smatraju nastavkom utvrđivanja nacionalnog identiteta te države koja je tek 1993. godine stekla svoju samostalnost, a baš nitko od onih koji budu činili slovačko izaslanstvo ne želi razočarati navijače.

Snage

Velik broj postignutih i razmjerno mali broj primljenih golova velika su prednost Slovačke. Tijekom kvalifikacija u devet od deset utakmica Slovaci su postizali golove, najčešće pokazujući veliku upornost u opsadi protivničkog gola. Postigli su Slovaci ukupno 22 gola, bolji su u kvalifikacijama bili samo Englezi, Nijemci, Španjolci te BiH. Uspješnost u realizaciji je jedan od stupova reprezentacije, 33-godišnji Miroslav Karhan pripisao velikom zajedništvu: "Na travnjaku smo jedno, jer jedino ako svi vučemo u istom smjeru možemo doći do uspjeha."

Slabosti

Najveća slabost Slovačke jest realno kratka klupa sa zamjenama koja bi mogla popuniti upražnjeno mjesto kojeg od idealnih 11 izbornika Weissa u slučaju ozljeda. Već sada je Weiss odlučio u Južnu Afriku povesti trojicu oporavljenika - Martina Škrtela, Filipa Hološku i Roberta Vitteka jer nema baš previše izbora.

Očekivanja

Uspjeh: U svojim su prognozama Slovaci oprezni, ne daju se uvući u opću euforiju koja vlada njihovom zemljom. "Talijani će najvjerojatnije uzeti prvo mjesto naše skupine, a za drugo se moramo izboriti mi. Prolazak u drugi krug bio bi uspjeh, veći nego je itko u Slovačkoj mogao zamisliti", rekao je napadač Šestak.

Realno: Slovačka ima šansu dočepati se mjesta koje iz grupe F Svjetskog prvenstva vodi među najboljih 16. Prvo mjesto je već osigurano za branitelja titule svjetskih prvaka, ekipu Italije, dok će se Paragvaj, Slovačka i Novi Zeland boriti za drugo mjesto tablice. Nakon toga morat će ukrstiti mačeve s najboljim iz skupine E, u kojoj su Nizozemska, Danska, Japan i Kamerun.

Neuspjeh: Posljednje mjesto skupine bio bi neuspjeh za Slovačku, koja onima koji je obožavaju, ali i onima koji su sumnjičavi prema potencijalu reprezentacije, moraju pokazati da su ipak spremni igrati nogomet na toj razini.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis26.05.2010. u 18:04
    @ super eagles, tako je! inače slovačka i paragvaj u ovoj grupi idu dalje.
    cameosis
  • Obrisan korisnik25.05.2010. u 20:22
    slovačka-potencijalno iznenađenje SP-a.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2010. u 16:04
    bili su u užasno lakoj skupini u kvalifikacijama-ostale ekipe bez obzira na kvalitetetne igrače u užasno lošoj formi. u skupini će završit iza italije i paragvaj jer nemaju kvalitetnog napadača
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2010. u 13:41
    Bosi po trnju a navijat ćemo za najbolju reprezentaciju na svijetu,Nigerijske Super Orlove.
    Obrisan korisnik
  • Zvrx23.05.2010. u 10:42
    Reprezentacija koja će se sasvim sigurno s puno simpatija pratiti u Hrvatskoj. Slovaci su uvijek dragi gosti u Hrvatskoj, a sada ćemo zajedno s njima pratiti SP i navijati za njihovu repku.
    Zvrx