Nogomet

Južna Koreja: Uvijek nezgodan protivnik

Borna Rupnik • ponedjeljak, 24.05.2010.
Južna Koreja: Uvijek nezgodan protivnik

Najbolji nogometaši Južne Koreje već su više od 20 godina stalni sudionici Svjetskih prvenstava. U Južnoafričku Republiku s istim namjerama kao i svaki puta do sada - dati sve od sebe, pa što bude. Drugi krug nije nemoguća misija...

Južnokorejska nogometna reprezentacija jedna je do onih momčadi koja na Svjetskom prvenstvu ne ulijeva strah u kosti, ali rijetki su posebno sretni kada se nađu s njima u grupi. Neumornost, zalaganje, maksimalna disciplina - sve su to karakteristike koje krase tamošnje izabranike i s kojima se na terenu nije lako nositi.

Izbornik

Huh Jong-Moo ima posebno mjesto u povijesti južnokorejskog nogometa. Njegovim je golom Južna Koreja potvrdila prolazak pored Japana na Svjetsko prvenstvo 1986. godine, nakon 32 godine čekanja, i tako je počeo njihov niz od šest uzastopnih pojavljivanja na svjetskim smotrama.

Ovaj se 55-godišnjak tijekom igračkih dana okušao i u PSV-u iz Eindhovena, a trenerskog se posla primio na prelasku iz osamdesetih u devedesete godine prošlog stoljeća. Nakratko je preuzeo reprezentaciju 1995. godine, a u dva je navrata vodio Chunnam Dragonse. Radio je i kao tehnički savjetnik te u nogometnoj školi, a na klupi reprezentacije ponovno sjedi od 2007. godine. "Svjetsko prvenstvo bit će posljednje poglavlje moje nogometne karijere. Dat ću sve od sebe za dobar rezultat", najavio je.

Kroz kvalifikacije su prošli u društvu svojih sjevernih susjeda, a u osam utakmica drugog kruga kvalifikacija niti jednom nisu morali priznati poraz. S četiri pobjede i četiri neodlučena rezultata sigurno su se domogli prvog mjesta u svojoj skupini i izravnog plasmana na smotru najboljih. S 12 postignutih pogodaka imali su najbolji napad, a s četiri primljena najčvršću obranu.

U skladu sa svojim mentalitetom, za nastup na jugu Afrike pripremaju se vrlo marljivo. U posljednjih godinu dana odigrali su čak 11 prijateljskih utakmica, uz tri nastupa na Istočnoazijskom prvenstvu. Ubilježili su ukupno deset pobjeda, uključujući i dvije nad Japanom, a među "žrtvama" su bili i Australija, Senegal, Finska i Obala Bjelokosti. Jači su bili tek Srbija, Kina i Zambija, a protiv Danske su izvukli 0:0. Pravi test njihovih mogućnosti na rasporedu je 3. lipnja u Austriji, kada će odmjeriti snage s europskim prvacima Španjolcima.

Uoči ogleda s Argentinom, Nigerijom i Grčkom, izbornik Huh Jong-Moo već je skratio popis na 26 imena, a većina igrača dolazi mu iz južnokorejske lige, kojoj ne nedostaje kvalitete, a ističe se njihov najviši (185 cm) napadač, iskusni Lee Dong-Gook.

"Strance" predvodi prva zvijezda ekipe, Park Ji-Sung iz Manchester Uniteda, koji je ujedno i kapetan momčadi, a tu su još Cha Du-Ri iz Freiburga, Lee Young-Pyo iz Al-Hilala, koji ima iskustvo igranja u Nizozemskoj, Engleskoj i Njemačkoj, Kim Nam-Il iz ruskog Toma, Lee Chung-Yong iz Boltona, Park Chu-Young iz Monaca te Ahn Jung-Hwan, junak iz 2002. godine koji danas igra za kineski Dalian Shide.

Na prošlom su Svjetskom prvenstvu ispali u skupini nakon pobjede nad Togom, remija s Francuskom i poraza od Švicarske.

Snage

U Južnoafričkoj Republici uzdat će se prije svega u svoju tipičnu organizaciju i impresivne trkačke mogućnosti. Motorikom i kretanjem po terenu vjerojatno će znati parirati svakome, ako ne i nadoknaditi neke nedostatke. Osim toga, Park Ji-Sung je kao vođa momčadi još bogatiji znanjem, iskustvom i pobjedničkim navikama iz Manchester Uniteda.

Slabosti

U fizički vrlo zahtjevnom nogometu koji će ponuditi Svjetsko prvenstvo, igračima Južne Koreje nedostajat će prije svega visine i tjelesne snage, pogotovo u ogledima protiv snažnih Nigerijaca i Grka. Nadalje, kako kvalitetom odskače nekolicina igrača, upitno je koliko će dobiti podrške od ostatka momčadi. Južna Koreja prolazi i smjenu generacija te treba vidjeti kako je izbornik uskladio starije i mlađe igrače.

Očekivanja

Uspjeh: O ponavljanju bajnog turnira na svom tlu prije osam godina, kada su ušli u polufinale, ipak mogu samo sanjati. Jednako bi euforični bili vrate li se iz Afrike s četvrtfinalom u džepu, a pravi će pljesak dobiti i plasmanom u osminu finala.

Realno: S obzirom da one najbolje azijske momčadi, pa tako ni Južna Koreja, više nisu samo egzotični dodatak Svjetskim prvenstvima, realno je očekivati da će se ravnopravno boriti s Nigerijom i Grčkom za prolazak skupine. U toj će borbi vjerojatno odlučivati nijanse, a one mogu pretegnuti na bilo koju stranu.

Neuspjeh: Premda se potajno nadaju boljem rezultatu, neće imati pravo biti posebno žalosni budu li morali kući već nakon prvog kruga. Jedino što bi ih razočaralo bilo bi da ne uhvate nijedan bod ili ne iskoriste neku priliku za iznenađenje koja bi im se mogla ukazati. Također, željet će izbjeći bilo kakav visoki poraz zahvaljujući vlastitoj lošoj prezentaciji.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis25.05.2010. u 04:01
    nemojmo biti tako oštri, no nema sumnje da će ih nigerijci pojesti za doručak -- ako igraju disciplinirano. od ove dvije korejske momčadi, sjeverna koreja je jača.
    cameosis