Nogomet

Kek: "Imat ćemo 23 zvijezde"

Vedran Babić • četvrtak, 27.05.2010.
Kek: "Imat ćemo 23 zvijezde"

U razgovoru za službenu stranicu Fife slovenski izbornik Matjaž Kek progovorio je o šansama svoje reprezentacije na Svjetskom prvenstvu i o tajni njihovog uspjeha, tj. plasmana u Južnu Afriku.

Naši susjedi Slovenci proživljavaju jedno od ljepših sportskih razdoblja. Ne samo što njihovi predstavnici ostvaruju povijesne pobjede na teniskom Roland Garrosu, već se i njihovi nogometaši pripremaju za nastup na svom drugom Svjetskom prvenstvu u povijesti. Predvođeni izbornikom Matjažom Kekom, koji je na kormilu reprezentacije od siječnja 2007. godine, ostvarili su veliki uspjeh i izborili nastup na najvećem nogometnom natjecanju.

U razgovoru za internetsku stranicu Fife Kek je izrazio nadu da će ovaj uspjeh potaknuti napredak nogometa u Sloveniji. "Mnogi slovenski klubovi su trenutno u vrlo teškoj situaciji i moramo na najbolji način iskoristiti ovu priliku za nastup na svjetskoj smotri."

U skupini C Slovenija će za suparnike imati Engleze, Amerikance i Alžirce, a Kek je siguran kako ih čeka neizvjestan rasplet. "Kako god pogledate, ne možemo se svrstati među favorite, no sposobni smo izboriti osminu finala iako smo svjesni da ćemo se morati jako potruditi za to. Sve momčadi u našoj skupini posjeduju veliku kvalitetu."

"Engleska je definitivno glavni favorit, ne samo za osvajanje prvog mjesta u skupini, već i cijelog prvenstva. Ako zbog ničeg drugog, onda zbog svoje kvalitete i tradicije. Usprkos tome, mislim da će skupina biti prilično izjednačena, no i dalje se nadam da ćemo izboriti drugi krug."

U rujnu prošle godine Slovenci su uz dobru igru na Wembleyu poraženi od Engleske u prijateljskoj utakmici 2:1, no Kek naglašava kako će njihov dvoboj u Južnoj Africi biti posve različit. "Prijateljske utakmice su jedno, a SP nešto sasvim drugo. Ta utakmica nam je dala puno samopouzdanja uoči velike pobjede nad Poljskom u kvalifikacijama (3:0), a iskustvo na Wembleyu je bilo pozitivno i pokušat ćemo ga prenijeti na SP."

U kvalifikacijskoj skupini za Svjetsko prvenstvo Slovenci su s drugog mjesta izborili doigravanje i u njemu eliminirali Rusiju, primivši ukupno u 12 utakmica samo šest golova. "Ta činjenica dovoljno govori o angažmanu naših igrača u obrambenim dužnostima. Mi smo nadasve dobro organizirana momčad koja teži napadačkom nogometu. Nakon svega, ipak smo u presudnim utakmicama postizali dosta pogodaka i mislim da to potkrjepljuje tu teoriju", kaže Kek, istaknuvši glavne karakteristike svoje reprezentacije:

"Samopouzdanje, hrabrost i odlučnost."

Kek je reagirao i na brojne napise o tome kako Slovenija u svojoj momčadi nema ni jednu pravu zvijezdu. "Ne bih se složio s tim. Po mojem mišljenju, u Južnoj Africi ćemo imati 23 zvijezde jer je svaki od naših igrača spreman pokazati sve svoje individualne vještine za dobrobit momčadi. Za mene je upravo to bit zvijezde."

48-godišnjak je otkrio i viđenje ovog velikog uspjeha iz svoje perspektive. "Gledam na ovaj plasman kao na nagradu za rad i trud koji sam uložio u trenersku izobrazbu, ali i kao izazov koji sa sobom nosi i velika očekivanja. Zahvalan sam za ovo, ne osjećam nikakav pritisak ni strah. Svakako da je ovo moj najveći uspjeh u karijeri, ali naglasak mora biti na momčadi, nisam samo ja ovdje bitan. Pred nama je novi zadatak i moramo dokazati svijetu da se nismo slučajno plasirali na SP."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.05.2010. u 12:31
    Ma kakva Slovenija..USA bice druga a iskreno ne znam i prvi moze...kako igra engleska....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.05.2010. u 20:52
    Pa ko izbaci Rusiju svakako nije tu bez veze,a Englezi su ih pobjedili sa golom iz penala koji je zapravo bio engleski faul u napadu.Iako mislim da će ih englezi u natjecateljskim tekmama razvaliti, ko i sve ostale iz grupe. Šansa su im ostale tekme.
    Obrisan korisnik