Nogomet

Gullit želi naslijediti Verbeeka

Branimir Korać • ponedjeljak, 31.05.2010.
Gullit želi naslijediti Verbeeka

Australski nogometni savez nakon Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi krenut će u potragu za novim izbornikom A reprezentacije. Pim Verbeek je najavio odlazak, a u igri za nasljednika nalaze se i dvojica njegovih sunarodnjaka Frank Rijkaard i Ruud Gullit...

Pim Verbeek nakon Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi napustit će klupu australske reprezentacije. Reprezentaciju je preuzeo u prosincu 2007. godine i odveo je na Svjetsko prvenstvo, ali unatoč želji Saveza za njegovim ostankom, odlučio se za odlazak.

Nakon SP-a će se vratiti u Nizozemsku i na taj način biti uz obitelj što je bio jedan od glavnih razloga odbijanja nove ponude Australaca. Neće biti nezaposlen, već je prihvatio ponudu Marokanskog nogometnog saveza prema kojoj preuzima funkciju tehničkog direktora reprezentacije zaduženog za promatranje novih igrača.

Pozicija australskog izbornika tako će biti slobodna, a kao vodeći kandidati za preuzimanje reprezentacije spominju se također Nizozemci Frank Rijkaard i Ruud Gullit. Dok Rijkaard još uvijek ne komentira posebno takva nagađanja, Gullit se otvoreno nudi.

"Svakako ću razmotriti ponudu ukoliko dođe. Jako volim Australiju, bio sam u Sydneyju i svidjelo mi se. Australci su sportska nacija, vole i razumiju sport, uvjeti za rad su savršeni, klima mi odgovara i ponuda bi svakako zaslužila moju pozornost. Slični su dosta nama Nizozemcima i možda baš zato nizozemski treneri imaju uspjeha na australskoj klupi", smatra Gullit.

Ukoliko bi Gullit sjeo na klupu, bio bi četvrti Nizozemac u posljednjih pet godina koji je vodio Australiju. Guus Hiddink ih je vodio 2005. i 2006. godine, Rob Baan u jednom susretu 2007. godine, a nakon njega je reprezentaciju preuzeo Pim Verbeek koji je još uvijek na izborničkoj funkciji.

Gullit nema iskustva kao izbornik, a u trenerskoj karijeri je vodio četiri momčadi. Chelsea je vodio od 1996. do 1998. godine, narednu sezonu je vodio Newcastle da bi "mirovao" sve do sezone 2004/2005 kada je preuzeo Feyenoord. Tamo je proveo samo jednu sezonu i 2007/2008 je odradio u LA Galaxyju što mu je bio posljednji posao.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!