Nogomet

Lavovi u lovu na staru slavu

Ante Zovko • četvrtak, 03.06.2010.
Lavovi u lovu na staru slavu

Kamerunska reprezentacija vraća se na svjetsku scenu nakon izbivanja 2006., ovaj put s iskusnom momčadi i izbornikom debitantom. Predvođeni novim kapetanom Samuelom Eto'om pokušat će oživjeti dane ponosa i slave, Rogera Mille i Françoisa Omam-Biyika.

Kamerun je najuspješnija afrička reprezentacija što se nastupa na svjetskim prvenstvima tiče: od 1982. nastupili su na njih pet, propustili su samo smotre 1986. i 2006., dok su 1990. igrali četvrtfinale. Upravo to ostvarenje otada svaku generaciju koja odlazi na najveće nogometno natjecanje prati kao neponovljivi mit.

O izborniku

Paul Le Guen rođen je 1. ožujka 1964. Profesionalnu igračku karijeru započeo je 1982. kao branič Bresta. Ondje se zadržao do 1989., kad se preselio u Nantes. Dvije godine poslije otišao je u PSG, svoje posljednje igračko odredište. Za pariški je klub upisao 248 nastupa te 1996. osvojio Kup pobjednika kupova. Trenersku karijeru započeo je 1998. u Rennesu. Najveći trag ostavio je u Lyonu, s kojim je od 2002. do 2005. osvojio tri uzastopna prvenstva. Nakon neuspješne epizode u Glasgow Rangersu 2006., gdje je postao prvi menadžer u povijesti kluba koji je otišao s klupe nakon nepune sezone, Le Guen je u siječnju 2007. preuzeo PSG, ali ga nije uspio uzdignuti iz prosjeka, osvojivši pritom Liga-kup. Nakon što mu je klub u svibnju 2009. odbio produžiti ugovor, novi je angažman pronašao već za dva mjeseca, prvi put na čelu reprezentacije.

Šesto pojavljivanje na najvišoj razini dovedeno je pod pitanje još u početku kvalifikacija, kad je Kamerun vodio Otto Pfeister. Reprezentacija je otvorila natjecanje u skupini s dva neuvjerljiva remija i još neuvjerljivijom igrom. U srpnju 2009. Savez je posao dao 45-godišnjem Paulu Le Guenu, koji je situaciju okrenuo "naglavačke".

Oduzeo je kapetansku vrpcu Rigobertu Songu i povjerio je Samuelu Eto'ou te promijenio defenzivnu taktiku u puno atraktivniju 4-3-3 formaciju. Song je počeo pružati puno bolje izvedbe, dok je Eto'o postigao 9 golova u 11 utakmica u kojima je Kamerun s lakoćom pokorio skupinu i s mnogo uvjerljivijom igrom osigurao vizu za Južnoafričku Republiku.

Ondje bi s kombinacijom uglavnom iskusnih internacionalaca i nešto mlađeg kadra mogli biti jedna od najatraktivnijih momčadi s obzirom na Le Guenovu filozofiju. Sve kamerunske linije pokrivene su igračima koji igraju manje ili više važnu ulogu u raznim europskim klubovima. Prva i najveća zvijezda svakako je Eto'o, ali on je i jedina svjetska klasa u momčadi koja se čini kao zdrava kombinacija mladosti i iskustva.

Nakon poraza od Egipta u četvrtfinalu Afričkog kupa nacija u siječnju, Lavovi su odigrali tri prijateljske utakmice. S Italijom i Gruzijom su remizirali bez pogodaka, sa Slovačkom odigrali 1:1, a od Portugala izgubili 3:1 uz isključenje Eto'oa. Zadnju priliku za popravak dojma imat će protiv Srbije 5. lipnja.

Snage

Iskustvo, kako na reprezentativnoj, tako i na klupskoj, europskoj razini. Osim prve zvijezde i uzdanice Eto'oa, Kamerun se može pohvaliti solidnim veznim redom koji se u kvalifikacijama brzo prilagodio na novi sustav i bio najvažnija karika u igračkom preporodu. Na vratima je Idriss Carlos Kameni, standardni "broj jedan" Espanyola i dugo godina jedan od vodećih afričkih čuvara mreže.

Slabosti

Dok je iskustvo itekako dobrodošla kvaliteta, nekoliko je nositelja igre u poznim igračkim godinama i pitanje je kako će se snaći protiv bržih protivnika. Iako je Le Guen i sam nepoznanica kao izbornik-početnik, morat će poraditi na psihološkom elementu momčadi - Rigobert Song je, primjerice, jedini igrač uz Zinedinea Zidanea koji je isključen na dva Svjetska prvenstva, dok Eto'ovo isključenje u prijateljskoj utakmici govori samo za sebe.

Očekivanja

Uspjeh: Kamerun je kao cilj odredio drugi krug, što je itekako ostvarivo jer u skupini, osim Nizozemske, u Danskoj i Japanu ima protivnike slične kvalitete. Ako uspiju proći, ni četvrtfinale nije nedostižno s obzirom na ne baš zvučna imena u skupini F, čak i ako to bude Italija.

Realno: Eto'o i ostali sve će karte baciti na dvoboje s Danskom i Japanom u želji da se probiju u drugi krug. Osmina finala bila bi uspjeh, a sve ostalo bonus.

Neuspjeh: Neprolazak skupine sigurno bi se percipirao kao neuspjeh, pogotovo ako bi bio produkt rezultatskog i(li) igračkog debakla.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.06.2010. u 14:03
    Portugal-Zeleni Otoci 0-0,to ništa ne znači,pripremne su jedno a SP nešto drugo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2010. u 14:00
    gledao sam ih protiv portugala.koma!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2010. u 13:17
    Senegal je isto bio u četvrtfinalu između ostalog,Kamerun je dobra momčad sa špicom svjetske klase i uz malo sreće idu dalje.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2010. u 10:01
    Ova grupa biti će uzbudljivija nego što mnogi misle, a "Oranje" neka zaboravi na šetnju!?
    Obrisan korisnik