Nogomet

Problemi: Međimurje, Čakovec, Škola

Ivana Strahija • petak, 04.06.2010.
Problemi: Međimurje, Čakovec, Škola
Foto: Ivana Strahija

Tri čakovečke nogometne institucije su u problemima. NK Međimurje je ispalo u 2. HNL, NK Čakovec je u teškim dugovima, a Škola nogometa Međimurje-Čakovec grca pod nebrigom lokalnih vlasti i spomenuta dva kluba.

Tri izuzetno zanimljiva momenta dogodila su se u međimurskom nogometu posljednjih dana. Prvo, prošlog petka sastanak Izvršnog odbora sazvao je još uvijek aktualni predsjednik bivšeg prvoligaša NK Međimurja Darko Turopoljac, a pojavio se nije nitko. Namjerno ili slučajno, dovoljno jasno. Ono što se jest pojavilo je zahtjev 24 skupštinara za hitnim sazivanjem sjednice Skupštine, pa je Turopoljac imao samo jedan izbor, utanačiti datum na 11. lipnja.

Drugo, Zvonko Bratuša, predsjednik NK Čakovca, četvrtoligaša koji slavi svoju devedesetu obljetnicu, objavio je da je revizijom utvrdio manjak od tri milijuna kuna u razdoblju od 2003. do 2009. Novac je, tvrdi Bratuša, umjesto na računu NK Čakovca završavao na računu Škole nogometa NK Čakovca, a dio i na privatnim računima.

Za veći dio novca se dakle zna gdje je "nestao", svatko tko imalo poznaje prilike u Čakovcu sjetit će se pokušaja gašenja Čakovca prilikom stvaranja NK Međimurja i ogromnih dugova koji su ostavljeni grupici onih koji su odlučili očuvati međimursku povijest. Upravo zbog tih dugova klub je koristio račun Škole, jer je njegov bio blokiran. Bratuša ipak smatra da je došlo do povreda zakonitosti pa je cijeli izvještaj predao na Općinsko državno odvjetništvo i u Poreznu upravu.

Treće, Škola nogometa Međimurje-Čakovec, osnovana prošle godine s ciljem smanjivanja troškova nogometne izobrazbe dva čakovečka kluba, ima užasnih financijskih problema. Iako su treneri Škole kroz veći dio sezone trenirali djecu i vodili je na natjecanja za oba kluba, i Čakovec i Međimurje, ni jedan od njih nije potpisao ugovor o suradnji sa Školom.

Nadalje, ni Županija ni Grad nisu ispunili obećane financijske dotacije, ni približno tome. Na naš upit s obje su strane došle informacije da je prilikom osnutka Škole postavljen ipak preveliki financijski zalogaj za lokalnu samoupravu. Što naravno ni jedan političar prisutan na slikanju prilikom otvorenja Škole nije kazao.

O sve tri stvari svoje mišljenje ima Dragutin Katalenić, član Izvršnog odbora NK Međimurja, predsjednik Škole Međimurje-Čakovec i vrlo izgledno budući član Uprave NK Čakovca. Priupitali smo ga stoga kakva su njegova stajališta.

Čuli smo da imate kandidata za nasljednika Darka Turopoljca na čelu NK Međimurja i da se radi o Marijanu Uršaniću. Kako to da ste mu spremni dati podršku a još nedavno ste ne baš laskavo govorili jedan o drugome služeći se dnevnim novinama?
"Nas dvojica imamo različite koncepcije. Moja koncepcija je dugoročna, stvaranje igrača, a njegova je brzi uspjeh dovođenjem igrača. Ali ne vidim nikog drugog tko bi bio bolji predsjednik od njega", rekao nam je Katalenić.

Čini se da je sustav u potpunosti iznevjerio Školu nogometa kojoj ste na čelu. Ni jedan klub nije s vama potpisao ugovor o suradnji, a nisu vas podržali ni Grad ni Županija. Štoviše, dio odgovornosti zbog nepotpisivanja ugovora s klubom na vas je prebacio i Stjepan Hamonajec, direktor NK Međimurja.
"Ja sam više puta na sastancima Izvršnog odbora pokretao to pitanje, čak sam dao prijedlog u pismenom obliku, ali ni u Međimurju ni u Čakovcu nije bilo zainteresiranih za potpisati takav ugovor. Mi smo svoje odradili, natjecali smo se s mlađim kategorijama za oba kluba.", rekao je Katalenić, ne objasnivši kako nije uspio utjecati na klubove.

Što će se dalje događati sa Školom? Sve su glasnija nagađanja da ćete je vi napustiti.
"Škola ne treba meni ili dopredsjedniku ili par entuzijasta koji jedini vode brigu oko nje. Škola mora imati čvrste ugovore ne samo s Gradom Čakovcem i Županijom međimurskom, nego i s ostalim jedinicama lokalne samouprave, kako bi postala pravi regionalni centar za stvaranje nogometaša."

A što je s NK Čakovcem? Javna je tajna da vi imate ambiciju postati predsjednik tog kluba, no interesira nas kako biste došli do mjesta predsjednika kad sadašnji ima velik broj glasova u Skupštini, a velik dio ima i Grad Čakovec.
"Ja tek razmišljam o mogućnostima, ali je istina da je u NK Čakovcu stanje loše. Nemojte me pitati kako bi se mogla dogoditi promjena vlasti, sad još nije vrijeme za to."

Pred međimurskim je nogometom tako iznimno zanimljivo ljeto, a čini se da će većinu vremena odgovornih, umjesto sastavljanja ekipa i treniranja za novu sezonu, oduzimati birokratske zavrzlame. Sadašnje je stanje međutim neodrživo, jer NK Međimurje nema Upravu koja funkcionira, Škola ne dobiva novac za posao kojeg radi, a NK Čakovec će morati objašnjavati prošle dugove i poteze.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.06.2010. u 20:34
    kao prvo kako klub koji postoji nešto više od 5.godina može biti institucija???? kao drugo sva gore navedena "gospoda" ZLO su međimurskog nogometa...jedan gori od drugog... a kao treće u Čakovcu postoji klub koji bi mogao biti primjer i NK Čakovcu i NK Međimurju... A to je NK SLOGA... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.06.2010. u 11:03
    zgaraba , zgaraba
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.06.2010. u 08:12
    međimurje nije institucija. postoje tek sedam godina. nek se međimurje raspusti i sva imovina da čakovcu kao i igranje u drugoj ligi i problem riješen
    Obrisan korisnik