Nogomet

Jennings: "Blatter krši svaku od nogometnih zapovijedi"

Ivana Strahija • nedjelja, 06.06.2010.
Jennings: "Blatter krši svaku od nogometnih zapovijedi"
Foto: Sandro Donda

Najoštriji kritičar svjetske nogometne vlade, britanski novinar Andrew Jennings kojeg je predsjednik Fife čak doživotno izbacio iz svih nogometnih saveza na svijetu, donosi još jedno djelo u kojem postavlja sva ona pitanja koja uporno ostaju bez odgovora.

"Nadam se da je Sepp Blatter ostao budan gledajući ovaj film", započinje Jennings svoju priču o "deset nogometnih zapovijedi", koje po njegovom mišljenju i po dokazima kojima raspolaže, predsjednik Blatter sustavno krši. U 11 kratkih snimljenih isječaka Jennings objašnjava što sve nije u redu s Fifom, a njegovo je djelo dostupno ovdje.

U kratkim crtama, Jennings smatra ne samo da Joseph Blatter ne zaslužuje dobiti Nobelovu nagradu, nego će najveći njegov poklon čovječanstvu biti kad ode s mjesta Fifinog predsjednika, s kojeg vlada već skoro trideset godina. No, to neće biti tako skoro, upozorava britanski novinar, jer je smještajući Svjetsko prvenstvo u Južnoafričku Republiku sebi osigurao 50 sigurnih glasova za potporu ponovnoj kandidaturi.

Osim Blattera, Jennings se osvrće i na člana Izvršnog odbora Fife, Paragvajca Nicolasa Leoza, za kojeg je izrijekom sud u Zugu utvrdio da je primio velike iznose novca od kompanije koja se bavila prodajom TV i marketinških prava. Spominje novinar i Jacka Warnera iz Trinidada i Tobaga, također člana IO, koji je na ulaznicama za SP 2006. u Njemačkoj zaradio oko milijun eura. Podsjeća na nevjerojatno degutantne izjave Argentinca Julia Grondone, potpredsjednika Fife, koji je ustvrdio da Židovi nikako ne mogu biti dobri suci. Kao šećer na kraju, ili početku, Jennings se ne boji ukazati da Blatterov nećak raspolaže s 50 posto TV i marketinških prava vezanih uz SP u JAR-u.

Jennings zaključuje kako je svjestan da Blatter neće ni ovog puta odgovoriti ni na jedno od postavljenih pitanja, kao što nije odgovoreno ni na pitanje o visini njegove plaće, iako se primjerice ona predsjednika Obame zna. Također je Britanac svjestan da nitko do sad, od lokalnih nogometnih saveza pa do država, nije uspio tužiti Fifu. Nada se ipak, da će njegovo neprestano podsjećanje na grijehe koje najviši nogometni djelatnici čine u upravljanju "privatnom organizacijom FIFA", jednom donijeti nekakav pomak na bolje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.06.2010. u 02:10
    da,već mislim da znam na koju misliš
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.06.2010. u 00:53
    Ne znam zašto, ali sličnost FIFA-e sa nogometnim savezom jedne nam poznate države je frapantna.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.06.2010. u 19:47
    slažem se s Jenningsom, ali gomila tipfelera i propusta u tekstu dosta umanjuju ukupan dojam. dajte malo više pazite na to što objavljujete, jedno čitanje prije objave riješilo bi većinu takvih problema. nismo na indexu...
    Obrisan korisnik