Ostali sportovi

Željezna planina za čelične momke

Sportnet • ponedjeljak, 07.06.2010.
Željezna planina za čelične momke

Upravo okončano šesnaesto izdanje, kako organizatori sami vole reći, najteže enduro utrke na svijetu Erzberg rodeo, pružilo je ponovno pregršt iznimnih majstorija i vratolomnih brzina ponajboljih svjetskih enduro majstora...

Erzberg rodeo je u svom ovogodišnjem programu zadržao sve ono po čemu se razlikuje od ostalih sličnih motociklističkih priredbi – puno raznovrsnih off road motociklističkih disciplina koje svake godine privuku sve više zaljubljenika i off road moto sport. Sama brojka od 1.700 motociklista na startu zvuči impozantno pogotovo ako se tome pridoda da su većina njih amateri i potpuni zaljubljenici u ovu vrstu moto sporta. No, svake godine Erzberg rodeo okuplja i vrhunska imena moto sporta pa su i ove godine na startu bili Tadeusz Taddy Blazusiak – bivši prvak Europe u trialu, svjetski prvak u indoor enduro vožnji za 2010. godinu te pobjednik mnogih ekstremnih enduro utrka poput "RED BULL Last man standing" i "Hell’s gate"; Graham Jarvis – pobjednik utrke "RED BULL Romaniacs" 2008.; Andreas Lettenbichler – višestruki prvak Austrije i Njemačke u Trial vožnji te pobjednik utrke "RED BULL Romaniacs" 2009.; David Knight – dvostruki prvak svijeta u enduro vožnji 2005. i 2006. i mnogi drugi.

Kako bi svatko došao na svoje, Erzberg rodeo svake godine priprema nekoliko različitih disciplina u kojima se motociklisti mogu ogledati. Tako je bilo i ove godine pa su na programu bile utrke Rocket ride – utrka u kojoj se motociklisti natječu u vožnji čak trima strmim uzbrdicama koje se završavaju gotovo okomitim nagibom; GENERALI Iron road - utrka koja je svojevrsna kvalifikacijska utrka, a sastoji se od vratolomno brzih off road dionica na kojima ponajbolji motociklisti voze brzinama i do 160 km/h; FORCH Freestyle MX - natjecanje koje je okupilo ponajbolje svjetske freestyle motocikliste te RED BULL Hare scramble - extreme enduro utrka koja je šlag na kraju četverodnevnog motociklističkog druženja, a sastoji se od nevjerojatno naporne četiri sata duge hard enduro staze koja prolazi nebu pod oblacima preko vrha Željezne planine sve do cilja, Erzberg arene.

Sve je počelo već u kišni četvrtak kada su na Rocket ride borilištu volane ukrstili motociklisti koji su odmjeravali snage u specifičnoj disciplini vožnje motocikla zahtjevnom blatnom uzbrdicom. Uzbuđenja nije nedostajalo jer je kiša dodatno otežala stazu koja ionako nije za svakog smrtnika. No, najbolji su dokazali da ih niti kiša niti težak teren za vožnju ne može smesti te okupljenoj publici pružili spektakularan doživljaj. Pobjedu odnosi Austrijanac Seppi Fally (Kawasaki), dok su na drugom odnosno trećem mjestu njegovi sunarodnjaci Mario Hirschmugel (KTM) i Michael Staufer (KTM). U petak je na rasporedu bila prva vožnja utrke GENERALI Iron road koja je na startu okupila čak 1.795 natjecatelja! Inače, ova utrka osim natjecateljskog ima i kvalifikacijski karakter jer 500 najboljih stječe pravo starta na završnoj nedjeljnoj turci RED BULL Hare scramble. Uzbuđenja nije nedostajalo jer se na nekim dionicama vozilo brzinama i do 160 km/h. Sunce koje se napokon pojavilo iznad Eisenerza dodatno je unijelo radost na lica kako motociklista tako i mokre i pomalo promrzle publike. Na startu su bila i dva Hrvatska motociklista Tihomir Kotarski i Marko Prodan. Obojica su odlično odvozila utrku te se plasirali među prvih 500 natjecatelja te time izborili svoje startne pozicije završnoj utrci RED BULL Hare scramble u nedjelju. Ova utrka okuplja i puno pravih motociklističkih pustolova i otkačenjaka pošto je start dozvoljen sa motociklom po izboru. Tako se i ove godine na starti moglo vidjeti puno raznih domišljatih "motocikala" poput velikih putnih krstarica, skutera, vespi, oldtimera pa čak i nekoliko cestovnih trkaći jurilica!

Subota je prošla bez mnogo uzbuđenja. Startalo se, naime, u drugoj vožnji GENERALI Iron road utrke te nije bilo nekih većih promjena u poretku. Svi kvalificirani vozači su samo učvrstili svoje pozicije na startu nedjeljne utrke dok su neki, poput našeg Marka Prodana čak poboljšali svoje vrijeme.

Nedjelja je osvanula sunčana i vedra. Dan kao stvoren za utrku. U Erzberg areni sve je bilo spremno za glavni događaj RED BULL Hare scramble hard enduro extreme utrku. Što se više bližilo vrijeme starta nervoza je parala zrak. Naime, tko se u prvih nekoliko stotina metara izbori za dobru poziciju između 500 natjecatelja lakše će savladati prepreke u prvom djelu staze. Odmah po startu favoriti su pokazali zašto su u biti favoriti. Startali su odlično te već u prvom djelu utrke dokazali svoju kvalitetu. Borba je za prvoplasiranog trajala punih sat, 45 minuta, 43 sekunde do dolaska na cilj u Erzberg arenu. Prvi je, po četvrti puta zaredom, bio Poljak Tadeusz Taddy Blazusiak (KTM) koji nije mogao sakriti radost da je ponovo na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja. "Staza je bila iznimno zahtjevna i teška ove godine, tako da sam presretan da sam uspio doći do cilja i pobjediti Željeznu planinu još jednom", procijedio je na cilju pobjednik Tadeusz Taddy Blazusiak. Tek kojih desetak minuta iza njega dolaze drugoplasirani Njemac Andreas Lettenbichler (BMW) i Britanac Dougie Lampkin (Beta). Od naših natjecatelja je Marko Prodan (KTM) popravio svoj prošlogodinji rezultat te zauzeo respektabilno 92. mjesto, dok je Tihomir Kotarski (KTM) na kraju završio na 355. mjestu.

Erzberg rodeo je još jednom dokazao da ima posebno mjesto u motociklističkom svijetu. Uz još uvijek svjež okus prašine u ustima organizatori su nam na odlasku obećali još bolju i atraktivniju predstavu sljedeće godine. Živi bili pa vidjeli!

Tekst: Damir Kovačić

Foto: Red Bull photo files

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.06.2010. u 10:52
    Čestitke dečkima.. Još da dodam: izdržali su i punih sat vremena na suncu iščekujući start... A bilo je pakleno toplo... Svaka čast,bravo...
    Obrisan korisnik