Nogomet

Koliko može Njemačka?

Lovro Štrbinić • nedjelja, 13.06.2010.
Koliko može Njemačka?
Foto: HB-Press-Agency

Večernju utakmicu trećeg dana prvenstva odigrat će Njemačka i Australija. Momčad Njemačke nije svrstana u najuži krug favorita, no raspolažu svojim adutima, dok Australci vrebaju iznenađenje, što bi u ovoj situaciji bilo i osvajanje jednog boda

Njemačka se nakon dobrog nastupa na Euru 2008., gdje su zaustavljeni tek u finalu, odlučila na pomlađivanje ekipe. I s takvom ekipom, osvojili su bez većih poteškoća prvo mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini te se plasirali na ovo natjecanje. S druge strane, to isto su učinili i "Socceroosi" u svojim, formatom malo kompliciranijim kvalifikacijama. Treba napomenuti da su se Australci prvi put za odlazak na Mundial borili s azijskim reprezentacijama, pristupivši prethodno azijskoj nogometnoj federaciji.

Dario Vidošić, igrač Australije: "Njemci su previše samopouzdani i ne bi me iznenadilo da u utakmicu protiv nas uđu s takvim stavom."

S različitim su ciljevima ove ekipe došle na jug Afrike. Njemačka, kao jedna od svjetskih nogometnih sila, na svako prvenstvo dolazi s pritajenim željama da zasjedne na tron. Nema sumnje da i na ovom Svjetskom prvenstvu, bez obzira što nemaju neku kvalitetom nezaboravnu reprezentaciju, žele doći daleko. Upravo zato žele svoj put započeti pobjedom protiv objektivno slabijeg protivnika, ali ne toliko slabijeg da u susret mogu ući potpuno opušteno. Samo punom koncentracijom i maksimalnim zalaganjem mogu računati na uspješan početak Mundiala.

Reprezentacija Australije je s drugačijim očekivanjima došla na ovu smotru. Zapravo, mogli bismo reći i bez nekih prevelikih očekivanja. Uz kvalitetne reprezentacije Srbije i Gane bilo bi čak malo iznenađenje da uspiju proći skupinu. Upravo zato ulaze neopterećeniji od svojih suparnika u ovu utakmicu, pa i u cijeli turnir. Ipak, da se ne bi shvatilo kako su totalni autsajderi, treba dodati kako posjeduju određenu kvalitetu i uspješnim tempiranjem forme za početak ove smotre mogu se nekako probiti među 16 najboljih ekipa. Međutim, za to će biti presudne preostale dvije utakmice u skupini, pa se ne bi čudili ako u prvom nastupu odluče sakriti neke karte.

Joachim Löw, izbornik Njemačke: "Moramo posramiti protivnike svojim vještinama i nogometnim znanjem. Bolje se nismo mogli pripremiti i imam dobar osjećaj za cijeli turnir."

Također, treba spomenuti da je Njemačka na ovom turniru oslabljena neigranjem vjerojatno i ponajboljeg pojedinca, Michaela Ballacka, dok Australci dolaze bez nekih bitnijih izostanaka u ekipi, još dodatno ohrabreni činjenicom da njihov glavni igrač, Harry Kewell, može u potpunosti svladavati napore nakon višemjesečnih problema s ozljedama.

Na kraju, vidjet ćemo hoće li večeras u Durbanu, na stadionu Moses Mabhida, presuditi njemačka kvaliteta i već dobro poznata upornost ili pak australsko vrebanje svoje prilike preko nekog od svojih kvalitetnih pojedinaca. Njemce će razveseliti samo pobjeda, dok će se u taboru "Socceroosa" slaviti i mogući remi. Vjerojatno ih ni poraz neće baciti u očaj, jer utakmice odluke za njih tek dolaze.

Kako će Michael Ballack zbog ozljede propustit nastup na Mundialu, glavninu zadaće u veznom redu preuzet će Bastian Schweinsteiger. On će pokušati loptama hraniti napadače, a ukoliko bude potrebno i sam ugroziti protivničkog vratara. Nije lako zamijeniti Ballacka, ali on to svojom kvalitetom zasigurno može.

Već godinama je oslonac i ubojita igla australske reprezentacije, te je često svojim pogocima, ali i asistencijama donosio radost njihovim navijačima. Riječ je naravno o Harryju Kewellu, igraču koji bi da su ga zaobišle ozljede vjerojatno napravio i veću karijeru, a i ovako predstavlja prijetnju svakoj obrani.

SP 2010. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Srbija0:1Gana
Njemačka4:0Australija
1Njemačka 35:1+46
2Gana 32:204
3Australija 33:6-34
4Srbija 32:3-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Srbija0:1Gana
Njemačka4:0Australija
1Njemačka 35:1+46
2Gana 32:204
3Australija 33:6-34
4Srbija 32:3-13

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!