Nogomet

I Brazilci s upitnicima

Dario Dodić • utorak, 15.06.2010.
I Brazilci s upitnicima
Foto: EPA

Popularna reklama s mnogim glavnim akterima Svjetskog prvenstva nakrcana je atraktivnim potezima, fintama, driblinzima, no realnost je čini se drugačija - nitko nije kanta za napucavanje, a da nije bilo drugog poluvremena utakmice Brazil - Sjeverna Koreja "skupina smrti" bila bi "skupina smrtne dosade"...

Iako su ciljevi i realnost svake reprezentacije na Svjetskom prvenstvu drugačiji, sve su dosadašnje reprezentacije (izuzmemo li Njemačku) igrale u grču i pod pritiskom, pritiskom kojeg se oni najveći moraju riješiti ukoliko žele dokazati da su najveći, pritiskom koji i "male" priječi da pokažu što mogu. Portugal i Obala Bjelokosti svoje su rekli, bolje rečeno prešutjeli, u današnjoj utakmici, a Brazilci su uz puno muke protiv neugodnih Korejaca došli do sva tri boda. No, je li to dovoljno?

Iako su uvijek njegovali lijep i atraktivan napadački nogomet Brazilci su bili blagoslovljeni sjajnim vratarima i odličnim stoperima. Lucio i Juan djeluju sigurno (ako zažmirimo na jedno oko i zanemarimo gol Sjeverne Koreje u posljednjim minutama), a i Julio Cesar je imao sjajnu sezonu i ulijeva povjerenje među vratnicama. Na desnom beku/krilu Brazilci imaju vjerojatno dva najbolja igrača svijeta, samo je problem što Maicon i Dani Alves igraju na istoj poziciji, iako ih se može obojicu "ugurati" u početni sastav.

Što je s ostalima? Kaka nije imao sezonu za pamćenje, a noge su mu djelovale teško i večeras. Za vrhunski rezultat protiv objektivno jačih reprezentacija od Sjeverne Koreje bit će potreban i onaj stari raspoloženi Kaka. Robinho? Atraktivan svakako, ima potez, sjajno je asistirao za drugi pogodak Brazila, ali mora se istaknuti da taj isti Robinho nije uspio na najvišoj europskoj razini i da će jače reprezentacije (kao i veliki španjolski i engleski klubovi) naći rješenje kako uštopati Robinha. Luis Fabiano je unatoč problemima s ozljedama imao vrlo solidnu sezonu, pokazao je da može zabijati u reprezentaciji jednako uspješno kao i u klubu, ali postoji i jedan "ali".

Koliko god to zvučalo pretjerano, Robinho i Fabiano su još uvijek nedokazani igrači, moraju pokazati da su rođeni pobjednici i da su u stanju nositi se s Portugalom, Španjolskom, Italijom, Njemačkom. Velik je to teret i pritisak, uspjeh Brazila ovisit će i o tome koliko će se dobro Robinho, Kaka i Fabiano nositi s tim teretom, jer imena njihovih prethodnika zaista su impresivna. Brazil je žario i palio s dokazanim igračima i već tada najboljim svjetskim imenima Ronaldom, Rivaldom, Romariom i Ronaldinhom, već protiv Obale Bjelokosti morat će pokazati jesu li pravi ili nisu.

Portugal i Obala Bjelokosti morat će pokazati i želju za postizanjem golova ukoliko žele nastaviti pohod na Svjetskom prvenstvu. Anemična i nezanimljiva predstava iz prvog kola mora biti zaboravljena, a svaka će reprezentacija pred drugo kolo morati riješiti svoje probleme - Obala Bjelokosti mora odigrati puno bolje ako želi razmišljati o ikakvom uspjehu protiv Brazila, dok će Portugalci morati pronaći način kako razbiti bunker odlične Sjeverne Koreje, a pritom ne riskirati kaznu od strane sjevernokorejske devetke Jong Tae-Sea, koji je praktički svaki dvoboj protiv brazilskih gorostasa dobio. Neće Portugalcima biti nimalo lako, nesmotrenost sjevernokorejskog vratara i lukavstvo Maicona "otvorili su kečap" Brazilu, a Portugalci napadački baš i nisu na razini Brazila.

Cristiano Ronaldo morat će odigrati bolje jer je očito da ovakav Portugal uvelike ovisi o njemu. Međutim, društvo mu neće praviti Higuain, Kaka i Sergio Ramos, neće biti igrača koji s portugalskom megazvijezdom može podijeliti taj teški teret. Već kroz pet/šest dana vidjet ćemo kako zapravo diše "skupina smrti", nadajmo se da će biti puno zanimljivije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 09:52
    slazem se sa vecinom vas, i ovu za kvartovsku fucu i za takticku pripremljenost momcadi, obrane su stvarno dobre, ali opet kad pogledas zalaganje u napadu nekih ekipa (francuska,grcka,itd.) stvara se dojam da maltene svi kopiraju mourinhov inter protiv barce, jos da ekipe poput portugala i obale... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 08:55
    oni neće ni grupu proći
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 03:23
    A oni MORAJU odigrat na granici svojih mogućnosti. Šta misliš,da se oni izležavaju i vuku po terenu ka Srbi,da ne bi moralo još dodatno pojačat osiguranje u Johanezburgu (oni,S. Koreja,naravno,ako tko nije skužija)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 02:46
    dunga je svjestan da mu napad nije briljantan pa igra opreznije, ali 2 izrazito defenzivna veznjaka protiv koreje mu nisu trebala. ipak, uigrava se za kasnije što je ok. koreja čudo, totalno neočekivano odigrali, sretno im dalje.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 02:38
    Neznam zasto se ljudi toliko čude ovom prvenstvu, pa danas dođeš na školsko na kvartovsku fucu i ekipa ti stoji iza centra i čeka te, sasvim normalna stvar, druga i treća tekma u skupini će sigurno biti puno bolje jer uvijek će bar jedna ekipa morat tražit pobjedu.
    Obrisan korisnik