Nogomet

Suze sina korejskoga

Borna Rupnik • srijeda, 16.06.2010.
Suze sina korejskoga
Foto: EPA

Peti dan natjecanja u Južnoafričkoj Republici donio je prve nastupe najvećih autsajdera na Svjetskom prvenstvu. I jedni i drugi zaradili su peticu iz zalaganja, pri čemu su Novozelanđani osvojili i bod, a najiščekivanija utakmica dana brzo će pasti u zaborav...

Vidjeli smo Didiera Drogbu sa slomljenom rukom, vidjeli smo Cristiana Ronalda, vidjeli smo 14 Brazilaca i nekolicinu brazilskih navijačica, no na kraju dana nekako su najjači dojam ostavili - Novi Zeland i Sjeverna Koreja.

Popularni Kiwiji, ili All Whites, uzeli su Slovačkoj bod i ostvarili sve svoje želje i ambicije po dolasku u Južnoafričku Republiku. Kakvi će biti u preostale dvije utakmice, ohrabreni remijem i oslobođeni svih pritisaka? To je pitanje vrijedno rasprave.

Željom i čvrstinom njihov su primjer slijedili reprezentativci Sjeverne Koreje. Brazil su držali na "nuli" punih 55 minuta, sve do poteza domišljatog Maicona i mrvicu krive procjene svog vratara Myong-Guka Rija. Vjerujem da su rijetki oni kojima u tom trenutku, nakon silnog otpora i hrabre predstave prvih autsajdera prvenstva, nije bilo barem malo žao.

Na papiru je najzanimljiviji dvoboj dana bio onaj između Portugala i Obale Bjelokosti, no nismo ništa pametniji nakon njega. Niti zadovoljniji. Lijepog nogometa je bilo tek u tragovima, taktičkog nadmudrivanja napretek, a rasplet skupine jednako je neizvjestan kao što je bio i na ždrijebu prošle godine.

Cristiano Ronaldo, doduše, mogao se proslaviti da je okvir gola stajao nekoliko centimetara ulijevo, a ovako svoju tugu za propuštenim može utapati kod frizera, zajedno s Marekom Hamšikom.

Igrač dana

Upitno je koliko će 21-godišnji Winston Reid imati prilike vidjeti svoje ime u rubrikama pod naslovom "igrač dana", "mjeseca" ili "godine". Izjednačujući pogodak protiv Slovačke, debelo u sudačkoj nadoknadi, zato mu je osigurao spomenuto mjesto - štoviše, na Svjetskom prvenstvu.

Tragičar dana

Titulu tragičara dana zaslužilo je čak 11 nogometaša, uz tri zamjene i jednog izbornika. Zajednički im je nazivnik Slovačka. U svom debitantskom nastupu imali su tri boda na kontu i obećavajuću situaciju u skupini, a onda su primili gorenavedeni pogodak. Početak smotre na jugu Afrike nisu tako zamislili.

Potez dana

Tae-Se Jong trenutačno je najraspoloženiji napadač Sjeverne Koreje, a uz Yong-Jo Honga prva je zvijezda reprezentacije. No, svijet će ga zapamtiti i kao reprezentativca koji je pri izvođenju himne svoje zemlje plakao kao kišna godina, čime je bez sumnje stekao simpatije mnogih. Netko bi mogao pomisliti i da je plakao zbog viđene atraktivnosti nogometa u dosadašnjem dijelu natjecanja, no to je drugi par rukava. (Dugih ili kratkih - nisu sigurni ni Brazilci.)

Ne treba zaboraviti ni da je na terenu bio jedan od najopasnijih po Julija Cesara te da je jednim driblingom uspio slomiti Juana.

Pogodak dana

Nije najljepši, nije najvažniji, nije najneobičniji, ali je pogodak Sjeverne Koreje protiv Brazila. Yun-Nam Ji okrunio je upornost svoje momčadi pri kraju susreta i dodatno osvjetlao obraz vlastitih suigrača. Imat će što pričati svojim unucima...

Izjava dana

Premda je u konkurenciji bila i Decova "taktika nije bila dobra - izbornik je od mene tražio da igram gdje nikada nisam i onda me ekspresno izvukao van", 12 bodova dobiva Roque Santa Cruz. Paragvajski je napadač konstatirao sljedeće: "Svi se žale na loptu, no morate znati da se igrači vole žaliti na sve. Mislim da je potrebno neko vrijeme da se upoznamo s njom i problema više nema". Potom se dotaknuo i vuvuzela: "Volim ovdašnju nogometnu kulturu. Lijepo je iskusiti sve ovo. Bilo bi čudno čuti trube u Premiershipu, no jedan primjerak za sebe već imam".

Promašena prognoza dana

Nema ništa ljepše nego naći se u situaciji kada se pred punim auditorijem morate nasmijati vlastitim riječima. Trojac Bradovski-Jurišić-Rupnik kolektivno se složio oko slovačke pobjede, previdjevši novozelandski remi jednako kao što su slovački braniči u zadnjim sekundama previdjeli skok Winstona Reida.

Prezime dana

Ova kategorija ne bi imala previše smisla da Slovaci nisu ponudili nekoliko kandidata. Uz puno poštovanje slovačkom jeziku, jednostavno ne bi bilo u redu ne spomenuti još jednom Juraja Kučku, Jana Duricu, Jana Muchu, Radoslava Zabavnika te Mareka Čecha, koji ne bi bio ni upola toliko zanimljiv da nije Slovak.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 12:28
    azijski rooney!!!!!!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 09:28
    "Ovako svoju tugu za propuštenim može utapati kod frizera, zajedno s Marekom Hamšikom." Daleko najjača rečenica, svaka čast :))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 08:49
    dobre utakmice dvoje autsajdera posebno sam zadovoljan novim zelandom za kog navijam
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 07:44
    jučer super kolumna, pa danas... vidim da si netko sve više i više diže letvicu očekivanja... bravo, samo naprijed!
    Obrisan korisnik
  • Seattle16.06.2010. u 07:37
    On je rodjen u Japanu, gdje i igra.  Ja mislim da mu se majka izjasnjavala kao Sjeverna Korejka (mislim da su joj roditelji iz Koreje) pa je i on tako uzeo njihovo drzavljanstvo. 
    Seattle