Nogomet

Srbi vole rukomet

Vedran Babić • petak, 18.06.2010.
Srbi vole rukomet
Foto: EPA

Osmi dan Svjetskog prvenstva ponudio je puno uzbuđenja i tako samo potvrdio da je kvaliteta nogometa u drugom krugu osjetno porasla. Najzanimljivije je bilo u Port Elizabethu gdje je Srbija pokazala da nije naučila na greškama i da jednostavno ne može izdržati, a da ne pokaže koji joj je sport osim nogometa najdraži, te u Johannesburgu gdje su Slovenci prokockali možda i najveću priliku za ulazak u povijest.

Iz dana u dan sve je uzbudljivije na travnjacima južnoafričkih stadiona. Viđamo sve više golova, crveni kartoni i dalje su nezaobilazni, a ni "uplitanje" drugih sportova nije strano. Onaj koji je uzeo najviše maha među igračima je rukomet. Ne znam zašto Zdravko Kuzmanović i Nemanja Vidić misle da je dobro ugledati se na Stjepana Tomasa. Očito imaju neke svoje (nikome jasne) razloge i imaju potrebu pokazati kako bi se za njih moglo naći mjesta i u rukometnoj ili vaterpolskoj reprezentaciji Srbije, s obzirom da su i jedan i drugi pokazali zavidne vratarske sposobnosti.

Vidić je krenuo stopama spomenutog tandema i u letu se raširio kao jastreb i desnom rukom pokupio loptu. Srećom po njega, vratar Vladimir Stojković je obranio jedanaesterac Lukasa Podolskog i Srbija je ipak zadržala minimalnu prednost do kraja. Prethodno je u prvom poluvremenu Miroslav Klose zaboravio na čvrst kriterij suca Undiana Mallenca i olako zaradio dva žuta kartona i ostavio momčad na cjedilu.

Na Ellis Parku u Johannesburgu Slovenci su umalo ispisali nove stranice svoje nogometne povijesti. Da su izdržali još samo desetak minuta duže sada bi slavili prolaz u osminu finala po prvi put, a ovako im ostaje borba u zadnjem kolu protiv Engleske, koja me, moram priznati, apsolutno razočarala protiv Alžira.

Očekivao sam rutinsku pobjedu i početak njihovog pohoda na tron svijeta, no očito je kako postoji neki problem u glavama koji ni svemogući Fabio Capello ne može riješiti. Gledam baš Aarona Lennona, čovjeka koji nas je na Wembleyu uništio, i shvatim da ga se nije moglo ni vidjeti pored, bez uvrede, alžirskih braniča. Što bi tek bilo protiv Španjolske, Njemačke ili Argentine? A ova je Engleska nama u dvije utakmice uvalila devet komada. I to je ono što najviše boli...

Igrač dana

Ovdje sam bio u dilemi između Milana Jovanovića i Vladimira Stojkovića i na kraju se ipak odlučio za prvospomenutog. Jovanović je opravdao status najboljeg strijelca svoje reprezentacije u kvalifikacijama i pogotkom u 38. minuti dvoboja protiv Njemačke donio važna tri boda Srbiji.

Tragičar dana

Već poslije prve današnje utakmice imao sam tri jaka kandidata za ovu neslavnu titulu i sva sreća što ih do kraja dana nije bilo još, inače bih naslov ove rubrike morao "prekrstiti" u množinu, dakle "tragičari dana". I tako, poslije dugog "vijećanja" mojih moždanih vijuga, odlučio sam se za Lukasa Podolskog koji je u drugom dijelu propustio realizirati jedanaesterac i dobro zabrinuti Srbe koji su s minimalnim vodstvom i igračem više mislili da su sigurni. Ovako, Podolski je ostao bez pogotka, a osim najstrože kazne, imao je još nekoliko solidnih prilika, ali je svaku bacio u vjetar.

Potez dana

O imenu koje ću uvrstiti u ovu rubriku nisam morao puno razmišljati. Iako je Milan Jovanović zabio pobjedonosni pogodak za Srbiju, njeno vodstvo sačuvao je vratar Vladimir Stojković pročitavši namjeru Podolskog i obranivši mu jedanaesterac. Srbija je izdržala do kraja utakmice i vratila se u ravnopravnu bitku za osminu finala.

Gol dana

Iako naši susjedi Slovenci ipak nisu uspjeli zadržati veliko vodstvo i po prvi put u povijesti se plasirati u osminu finala Svjetskog prvenstva, barem se mogu pohvaliti da su u ovoj rubrici odnijeli pobjedu. Točnije, odnio ju je Valter Birsa zahvaljujući svojim sjajnim udarcem lijevom nogom s nekih 25 metara po sredini od američkog gola. Nije to baš bio udarac u rašlje, ali je bio dovoljno dobar i uhvatio je Tima Howarda na krivoj nozi.

Izjava dana

Taj Nemanja Vidić me naprosto oduševljava. Drag mi je kao igrač, a danas je pokazao i da ima smisla za humor, zbog čega mi je postao još draži. U izjavi poslije utakmice priznao je krivnju za pogodak i potom dodao: "Rekao sam Stojkoviću da sam mu dužnik, no sada kada malo bolje promislim, on bi meni trebao biti dužan. Pogledajte kakvu pažnju dobiva. Postao je heroj, a ja sam mu dao tu priliku!"

Promašena prognoza dana

Kolektivno nepovjerenje prognozerskog tria Bradovski - Jurišić - Rupnik našim susjedima Srbima obilo im se o glavu i tako su svo troje zaradili palac dolje. Čisto radi malo podbadanja, izdvojit ću rečenicu kolegice Mihaele, koja je promašila sva tri današnja para: "Obrana srpskog sastava nije izgledala dobro protiv Gane, protiv favorita skupine bit će na još većim mukama, a i ofenzivne su im akcije slabije od onih njemačkih." Koliko je ono utakmica završila? Malo više povjerenja u naše susjede, momci (i curo)!

Previd dana

Malo kome je bilo jasno što je sudac iz Malija, Koman Coulibaly, vidio u 86. minuti kada je pri rezultatu 2:2 poslije jednog slobodnog udarca za SAD dosudio prekršaj u napadu i tako poništio pogodak Edua. U kaznenom prostoru je bilo mnogo igrača, a dojam je da su Amerikanci bili ti koji su bili pod prekršajem, a ne Slovenci.

Obitelj dana

Nema puno obitelji u svijetu koje se mogu pohvaliti da su njihovi članovi na jednom Svjetskom prvenstvu bili izbornik i strijelac iste reprezentacije. Upravo to su Amerikanci Bob i Michael Bradley, a potonji je postigao izjednačujući pogodak protiv Slovenije kojim je njegova reprezentacija ostala u igri za drugi krug.

"Slavljenik" dana

Riječ "slavljenik" sam stavio pod navodnike jer sumnjam da će engleskom izborniku Fabiju Capellu biti do slavlja nakon loše izvedbe njegove reprezentacije i samo jednog osvojenog bod protiv Alžira. Talijanskom stručnjaku je, naime, danas 64. rođendan i ovim putem mu želim sve najbolje u životu i karijeri i da postane svjetskim prvakom samo kako bih se ja mogao svima hvaliti da sam pogodio konačnog pobjednika. Molim te, Don Fabio, ne tražim puno...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • danchy19.06.2010. u 13:07
    nek ti se drugovi tvoji pridruže, ja neću...
    danchy
  • Obrisan korisnik19.06.2010. u 09:09
    ovi dnevnici su razlog šta sam se registrirao-da pohvalim ljude koji ih pišu. svaka čast, sjajan nam kraj dana servirate!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.06.2010. u 00:22
    Loša je srbija. mOglo bi bit svega u ovoj skupini. Moderatoru vrati nam lukya i sankilota!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 23:29
    Jao petrolejska lampa ajde ne prdi molim te,ti znas kakav je timski duh i dali se neko tukao.Pa covece da je timski duh nula posle poraza od gane bi se totalno raspali i popili 5 komada od nemaca,kao sto smo popili na proslom svetskom od argentine!Timski duh nikad nije bio veci!!@new zealand Nisi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 23:08
    pa nisu tolki amateri pa prstupit ce australiji ko i svakoj do sad
    Obrisan korisnik