Ostali sportovi

Hrvatskoj srebro na Kupu Nacija

Sportnet • utorak, 22.06.2010.
Hrvatskoj srebro na Kupu Nacija

U Poljskoj je od 14. do 20. lipnja održano prvenstvo Europe za timove na kojem je nastupila i hrvatska reprezentacija u sastavu Ivica Putnik, Karlo Dalmatin, Robert Sudić i Tomislav Šušić.

Prvenstvo se igralo turnirskim sistemom u dvije faze. U prvoj fazi dvostruke eliminacije svaka reprezentacija ima pravo na jedan poraz dok druga faza, knock out, počinje od polufinala. Jedan susret čine tri meča u tri biljarske discipline; osmica, devetka i desetka koje se igraju na dva dobivena seta (devetka se igra na pet dobivenih partija dok se osmica i desetka igraju do 4). Svaka disciplina znači jedan bod, a pobjednik je onaj koji prvi skupi dva boda.

Hrvatska je odlično otvorila prvenstvo pobjedom nad Belgijom od 2:1. Bio je to meč u kojem su Hrvati cijelo vrijeme kontrolirali susret te pobjedama Dalmatina u devetci nad Johnyjem Vanrijkelom i Sudića u disciplini osmica nad Pascalom Budom Hrvatska je osvojila dva boda potrebna za prolazak dalje.

Protivnik u drugom kolu bila je Švedska koja je na SP-u u Hannoveru u siječnju ove godine zauzela deveto mjesto. Šveđani su Hrvatsku zaustavili u pohodu na zlato 2003. godine na EP-u u Bialystoku (Poljska) kada je Hrvatska osvojila drugo mjesto izgubivši u finalu upravo protiv Švedske.

Nakon dvije discipline rezultat je bio poravnat 1:1. Šveđanin Jim Chawki je s 2:1 (3:5, 5:1 i 5:3) u setovima u devetci osvojio prvi bod za Švedsku. Stvari na početak vraća Ivica Putnik sigurnom pobjedom 2:0 (4:3, 4:2) nad Andreasom Gerwenom. Odlučujući bod za hrvatsku pobjedu osvaja Robert Sudić pobijedivši u osmici Jana Lundella s 2:1 (4:3, 3:4 i 4:2).

Priliku za direktan ulazak u polufinale u susretu protiv domaćina Poljske Hrvatska nije iskoristila, već su Poljaci slavili glatko s 2:0. Odlična reprezentacija Poljske predvođena Radoslawom Babicom jednostavno Hrvatima nije pružila nikakvu šansu.

Sustav natjecanja je takav da tek od polufinala (posljednja četiri) počinje knock out faza, a do tada svaka reprezentacija ima pravo na jedan poraz tako da je naša reprezentacija dobila pravo na popravni ispit kojeg je položila više nego uspješno.

Hrvatska je porazom od Poljske otišla na "gubitničku" stranu ždrijeba i to na sam kraj u tzv. finale repasagea. Za protivnika je dobila Ukrajinu koja je nakon poraza u drugom kolu otišla u repasage te pobjedama protiv Mađarske i Cipra dobila priliku za polufinale. Posljednja stepenica se pokazala previsokom jer tu se našla raspoložena Hrvatska u potpuno drugačijem izdanju nego protiv Poljaka.

Hrvatska je uvjerljivom pobjedom Roberta Sudića od 2:0 (4:0 i 4:1) u osmici nad Ukrajincem Leonidom Klishcharom povela s 1:0. Višestruki juniorski prvak Europe Artem Koshevoy ekspresnom pobjedom nad Tomislavom Šušićem također od 2:0 (5:2 i 5:0) vraća Ukrajinu u igru i poravnava ukupni rezultat na 1:1. U posljednjem susretu Putnik u turbulentnom susretu pobjeđuje Evgena Novosada s 2:1 (4:1, 1:4 i 4:1) i osigurava Hrvatskoj prolazak u polufinale.

U polufinalu Hrvatska je za protivnika dobila Portugal. Nakon što je Sudić u tri seta (4:3, 3:4 i 2:4) izgubio meč osmice protiv Sousa Brune, stvari za naše igrače nisu igledale pozitivno. Dalmatin vraća Hrvate u igru neizvjesnom pobjedom u dva seta (5:4 i 5:4) nad Pedrom Fonsecom. Ukupni rezultat je 1:1 i čeka se odlučujući bod u meču Putnika i najboljeg Portugalca Manuela Game. Putnik je izgubio prvi set s 4:1. U drugom setu Putnik je gubio s 3:2, ali onda ubacuje u višu brzinu i preokreće rezultat na 4:3. U trećem odlučujućem setu Putnik vrhunskom predstavom dolazi do 4:1 te pobjedom 2:1 u meču protiv Portugalca osvaja presudan drugi bod za Hrvatsku.

Hrvatska je tako ušla u finale gdje su je čekali domaćini Poljaci koji su bez većih problema došli do finala i prilike za osvajanje zlata. Poljaci su u sve tri discipline osvojili prvi set i približili se nadomak pobjedi. Hrvatska reprezentacija se vraća u igru pobjedama u drugom setu u svim disciplinama. Neizvjesniju i zanimljiviju završnicu nismo mogli poželjeti.

Prvu pobjedu za Poljake osigurava Thomasz Kaplan koji u trećem setu osmice s Sudićem pobjeđuje 4:0 i s 2:1 u setovima (4:2, 4:3 i 4:0) osigurava prvi bod za Poljsku. U devetci se Dalmatin lavovski borio s odličnim Mariuszom Skonecznyjem. Prvi set dobio je Skoneczny 5:2, ali uzvraća Dalmatin u drugom setu i s 5:2 poravnava rezultat. U trećem odlučujućem setu na 2:2 fortuna okreće leđa Dalmatinu što koristi Skoneczny i furiozno privodi susret kraju s 5:2 i pobjedom 2:1 u setovima (5:2, 2:5 i 5:2) osvaja drugi presudan bod za Poljsku. Meč između Putnika i Babice je tako prekinut jer Poljska je s 2:0 već osigurala pobjedu iako je sve moglo biti drugačije da je Hrvatska uzela bar jedan bod u osmici ili devetci.

Poljska tako više nego zasluženo osvaja zlatnu medalju i naslov prvaka Europe. Odličan rezultat Hrvatske pokazao je kako naša reprezentacija ima kvalitetu za velike rezultate što je na ovom prvenstvu i pokazala. Srebrna medalja zlatnog sjaja odlazi tako u Hrvatsku.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!