Nogomet

Od "kurvinih sinova" do "imbecila"

Marin Vuković • srijeda, 23.06.2010.
Od "kurvinih sinova" do "imbecila"
Foto: EPA

Nakon 270 minuta nadigravanja u skupinama A i B, jedanaestog dana Svjetskog prvenstva došao je red i na poneki oproštaj. Južnoafričkoj Republici, Grčkoj i Nigeriji rekli smo "hvala i doviđenja", a Francuzima "hvala Bogu i ne ponovilo se". Mukama trikolora napokon je došao kraj, a stekao se dojam da će takvim ishodom najsretniji biti oni sami...

Tri utakmice, samo jedan osvojeni bod i tek jedan, posve beznačajan pogodak, rezime su nastupa francuske reprezentacije na ovom Svjetskom prvenstvu, barem što se sportskog dijela tiče. Onaj nesportski će pak ostati u znatno dužem sjećanju jer što igrom, što ponašanjem, Francuzi su i onaj mali dio svojih poklonika vrlo brzo okrenuli protiv sebe i u konačnici osramotili naciju koja itekako drži do svog međunarodnog ugleda.

Od "kurvinih sinova" do "imbecila", teškim su se riječima častili igrači i izbornik, slali pisma namjere, odbijali trenirati, a nogometni je svijet sve to s gnušanjem promatrao. Dobro, gotovo cijeli svijet. Republici Irskoj francuske su nedaće došle kao melem na ranu i barem kakva-takva zadovoljština nakon jedne od većih nogometnih nepravdi ovoga stoljeća.

A jedna od većih nepravdi ovoga Svjetskog prvenstva mogao je biti prolaz Grčke u osminu finala. Nogometaši s juga europskog kontinenta na ovom su natjecanju uspjeli prezentirati tek impresivnu umjetnost bočnog parkiranja autobusa pred vlastiti šesnaesterac i odlučno negiranje naznaka bilo kakvih napadačkih ambicija.

Najzanimljivije od svega je da su se nekoliko puta tijekom ogleda s Argentinom našli na korak do plasmana među 16 najboljih, no niti jedan put za to nisu bili zaslužni oni sami. Čak i u situaciji kad im je za prolaz bila potrebna pobjeda s dva pogotka prednosti, autobus pred šesnaestercem ostao je nepomičan.

Grčki je otpor napokon slomljen u 77. minuti, a Argentina došla do treće pobjede u nizu i uvjerljivog plasmana u osminu finala. Tamo će ih čekati Meksiko, koji je razočarao u susretu s Urugvajem, ali ujedno i dokazao da kladioničari pojma nemaju. Premda su sve kladionice svemira očekivale remi, Urugvaj je došao do pobjede i izbjegao susret s Argentinom.

Dvije su južnoameričke reprezentacije, dakle, zasjele na vrh svojih skupina, a još se tri uoči posljednjeg kola u svojim skupinama nalaze na čelu, i to bez ijednog ubilježenog poraza. Urugvaj je pokazao ogroman potencijal, Argentina opravdala ulogu favorita, a Paragvaj, Brazil i Čile mogli bi uljepšati južnoameričku priču.

Ona južnoafrička, pak, završena je već nakon uvodne tri utakmice. Domaćini su svladali viceprvake svijeta i pobjedom se oprostili od svojih navijača, no ništa ih nije moglo spasiti od neslavne uloge prvog domaćina svjetskog prvenstva koji se nije uspio plasirati u drugi krug.

Tragičar dana

Bilo bi previše jednostavno kolektivnu titulu tragičara dana još jednom uručiti francuskoj reprezentaciji i jeftino poentirati na njihovoj nesreći, no ovaj put to neću učiniti. Svoj gnjev umjesto toga usmjerit ću prema komentatoru Hrvatske radiotelevizije Stjepanu Balogu, koji je tijekom susreta između Meksika i Urugvaja još jednom pokazao elementarnu nepripremljenost. Kad već nema prirodnost, glas i elokvenciju svojstvenu kvalitetnim sportskim komentatorima, najmanje što od gospodina Baloga možemo i moramo očekivati su točni podaci, no po tko zna koji put pao je i na tom ispitu.

Komentirajući trenutačno stanje na ljestvici skupine A uspio je gledateljima servirati pogrešan omjer postignutih i primljenih pogodaka meksičke i južnoafričke reprezentacije, ostavivši ih u uvjerenju da je domaćinu Svjetskog prvenstva za prolaz potreban samo jedan umjesto dva pogotka. Da stvar bude gora, Balogu niti odmor od deset minuta nije bio dovoljan da dođe do točne računice. Pogrešnu gol razliku Meksika ponovio je i uoči drugog poluvremena, vjerojatno sav sretan što je uspio uočiti pogrešku u gol razlici domaćina.

Pogodak dana

U četiri današnje utakmice postignuto je deset pogodaka, no niti jedan od njih neće nam ostati u sjećanju po atraktivnosti. Stoga sam odlučio pogotkom dana proglasiti onaj Chu-Young Parka iz slobodnog udarca u 49. minuti ogleda između Nigerije i Južne Koreje. Tim je pogotkom korejska reprezentacija došla do potpunog preokreta i, kako se kasnije pokazalo, napravila korak od sedam milja prema osmini finala.

Izjava dana

"Meni je žao zbog svega što se ovdje dogodilo, kako zbog sebe samoga, tako i zbog cijelog francuskog naroda", rekao je francuski izbornik Raymond Domenech nakon još jednog debakla francuske reprezentacije i oproštaja od Svjetskog prvenstva bez bodova i sa samo jednim postignutim pogotkom. Domenech je koju minutu ranije odbio stisnuti ruku južnoafričkom izborniku, a na pitanje zašto dobacio je tek: "Nemam namjeru objašnjavati zašto sam to učinio". Francuzi su u svim elementima nogometne igre, ali i ponašanju na terenu i izvan njega na ovom natjecanju doista dodirnuli samo dno.

Promašena prognoza dana

Tko visoko leti nisko pada, kaže stara izreka, a danas je zablistala u punom svjetlu u slučaju nevjerojatno neuspješne prognozerske ekipe Korać - Babić - Vuković. Vodeći prognozeri Sportneta zaspali su na lovorikama i dobro će zapamtiti ovaj utorak, 22. lipnja 2010. godine. Od mogućih 12 pogodaka uspjeli su izvući samo četiri, dok baš nitko nije pogodio ishod utakmice Meksiko - Urugvaj i Nigerija - Južna Koreja. Ipak, s velikim oduševljenjem popljuvat ću samoga sebe i za promašenu prognozu dana izabrati riječi: "Reprezentacija Francuske u svojim redovima ima toliko kvalitetnih igrača da jednostavno ne mogu izgubiti utakmicu od Južnoafričke Republike." Sjajno, Marine... sjajno.

Potez dana

Premda je to na prvi pogled zaista teško učiniti, spomenuti debakl Sportnetovih prognozera uspio je nadmašiti napadač Nigerije Aiyegbeni Yakubu, a samim time zaslužio izbor za potez dana. Yakubuov promašaj u utakmici između Nigerije i Južne Koreje neki su strani mediji već proglasili najgorim promašajem u povijesti svih svjetskih prvenstava, a ako nije najgori onda definitivno spada u sam vrh. Pri rezultatu 2:1 za Južnu Koreju Yakubu je sa samo tri metra udaljenosti umjesto u nebranjenu korejsku mrežu loptu uspio poslati pored vratnice. Odmah potom djelomično se iskupio pogotkom s bijele točke, no to sasvim sigurno neće izbrisati sjećanje na nigerijskog Iliju Sivonjića.

Godišnjica dana

Na današnji dan prije 24 godine sadašnji je argentinski izbornik Diego Armando Maradona u četvrtfinalnoj utakmici Svjetskog prvenstva u Meksiku postigao pogodak kojeg pamtimo do današnjeg dana. Engleski ga se navijači nerado sjećaju, dok je Argentincima posebno drag. Poznat je i pod kodnim imenom "Božja ruka", a s više ili manje uspjeha na ovom ga je Svjetskom prvenstvu pokušao klonirati Brazilac Luis Fabiano.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis23.06.2010. u 20:39
    ostaje južnoj africi i nigeriji jedna lekcija -- ne pomaže ti sva tehnička i taktička nadmoć kad ne znaš davati (dovoljno) golov(e/a).
    cameosis
  • Obrisan korisnik23.06.2010. u 14:20
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.06.2010. u 12:53
    preporučio bih svima ako imaju satelitsku da utakmice gledaju na njemačkim televizijama. tko zna jezik bit će mu super zato što su komentatori vrhunski a tko ne zna ni njemu neće biti loše. neće morat slušati ove naše glupsone
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.06.2010. u 09:58
    Ovo što je jučer radio Balog je strašno. Osim navedenog, cijelo poluvrijeme je tvrdio da Meksiko još nije primio pogodak (a primio ga je u prvoj utakmici) a uz to se stekao dojam da samo čeka da utakmica završi neodlučeno pa da ih može optužiti za zavjeru. Što se tiče Grka, nisu zaslužili proći... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.06.2010. u 03:55
    Pa nisu Grci toliko loši koliko ovaj novinar piše,uhvatili su 3 boda i bili ispred Nigerije u skupini.Druga je stvar što se dotičnom novinaru ne sviđa stil igre grčke reprezentacije,on bi valjda da Grci jurišaju na Argentinu s tri napadača...
    Obrisan korisnik