Ostali sportovi

Posljednja oaza za enduro avanturiste

Sportnet • subota, 26.06.2010.
Posljednja oaza za enduro avanturiste

Najteža i najzahtjevnija svjetska Extreme Enduro Rallye motociklistička utrka, Red Bull Romaniacs je na samoj ciljnoj liniji, kada je u pitanju priprema ovogodišnjeg izdanja koje će započeti prologom u rumunjskom gradiću Sibiu u subotu 26. lipnja te se protegnuti kroz četiri iznimno naporne etape sve do 30. lipnja...

Što se pripreme tiče sve teče prema planu, a tu je čak i 25 još uvijek dostupnih startnih mjesta! Možda je najveća novost za 2010. godinu potpuno novi inovativni elektronski način komunikacije koji će omogućiti obožavateljima širom svijeta još brži i dublji uvidi u iznimnu offroad-akciju koja samo što nije počela.

Line-up od najboljih svjetskih enduro vozača je poput visokokaratnog dragulja kraljice Margarete. Osim poznatih Red Bull Romaniacsa, Rockera Extremne enduro scene, kao što su Chris Birch (Novi Zeland), Darryl Curtis (Južna Afrika), Paul Bolton (Velika Britanija) i prošlogodišnjeg branitelja Andija Lettenbichlera (Njemačka), na startu će se pojaviti i poljski Enduro Superstar i Hardenduro specijalist Tadeusz "Taddy" Blazusiak, poznat po svom "od nule do junaka" pristupu i četverostrukoj pobjedi na Red Bull Hare Scramble utrke u austrijskom Erzbergu. On će po prvi puta prihvatiti izazov natjecanja na višednevnoj Rallye motociklističkoj utrci te baciti rukavicu već iskušanim majstorima višednevnih moto off road jurnjava.

No, staza ovogodišnje utrke nije samo za najtvrđe od najtvrđih koji će preživjeti proboj kroz karpatski vrt grofa Drakule, jer su vozači oni koji su učinili Red Bull Romaniacs onakvim kakvim ga danas poznajemo: odmor za mazohiste, putovanje za prave borce koji žele spoznati samog sebe, utrke protiv svih svojih slabosti, uglavnom, jedna od posljednjih preostalih pravih avantura na dva kotača.

Ove godine će na ovoj prestižnoj utrci svoje snage s ponajboljim svjetskim off road motociklistima odmjeriti i jedan Hrvat. Naime, nakon uspješno završene utrke Red Bull Hare Scramble u sklopu Erzberg rodea u Austriji, na startu Red Bull Romaniacsa bit će i dvadesetosmogodišnji Istrijan Marko Prodan iz Roča pored Buzeta. Marko nam je u dosadašnjoj motociklističkoj karijeri svojim pobjedama u Kupu Hrvatske pokazao da se može i umije nositi s najtežim utrkama. Kako će proći njegov debitantski nastup na Red Bull Romaniacs utrci, ostaje nam za vidjeti u sljedećih nekoliko dana. Cjelokupni Markov nastup moći će se pratiti i on line jer će svi natjecatelji sa sobom nositi GPS uređaje koji će putem interneta emitirati točan položaj svakog od njih.

Tekst: Damir Kovačić
Foto: Marko Prodan

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!