Ostali sportovi

I bungee jumping u skoku s ruba svemira

Sportnet • srijeda, 30.06.2010.
I bungee jumping u skoku s ruba svemira

Misija Red Bull Stratos sve je bliže realizaciji! Prema izvješću stručnjaka za aeronautiku, probni skokovi i testiranje procedure izlaska i odvajanja od kapsule dali su ohrabrujuće rezultate. Felix Baumgartner ne krije zadovoljstvo i uzbuđenje pred ulazak u novu fazu testiranja...

Posljednjeg je tjedna mjeseca svibnja tim koji radi na projektu Red Bull Stratos proveo tri vrlo važna testiranja. Testirana je procedura izlaska iz stvarne kapsule koja će biti korištena u projektu, izvedeni su probni bungee skokovi u svemirskom odijelu kako bi se uvježbala tehnika odvajanja od kapsule te su po prvi puta izvedeni skokovi u svemirskom odijelu s velikih visina.

Felix Baumgartner je u Kaliforniji uvježbavao kretanje u kapsuli, izlazak i odvajanje od kapsule. Pritom je kapsula bila obješena na 40.000 tona tešku dizalicu kako bi se simulirali uvjeti u kojima će biti izveden skok. Cilj je bio istražiti kako će kapsula reagirati na Felixove pokrete te da li bi to na bilo koji način moglo ugroziti skok. Rezultati ovoga testiranja pokazali su da je kapsula stabilna i da izlazak iz nje neće predstavljati problem.

Sljedeći je korak testiranja bio bungee skok kojim se testiralo odvajanje od kapsule. Felix je probni skok izvodio u svemirskom odijelu i s kacigom na glavi. Prizor kojemu je svjedočio i Joe Kittinger, čovjek čiji rekord Baumgartner namjerava oboriti, djelovao je nestvarno. Nakon nekoliko izvedenih skokova, Felixova je tehnika izlaska i odvajanja od kapsule dostigla savršenstvo. "Još uvijek ne znamo kako će se moje tijelo ponašati kada postignem brzinu veću od brzine zvuka", komentirao je Felix, "no barem znamo da neću imati problema s izlaskom iz kapsule."

Posljednji su na redu u ovoj fazi testiranja bili skokovi s velikih visina koji su izvedeni iznad kalifornijske pustinje. Baumgartner je skakao s visine od gotovo osam km. Slični su testovi provedeni u proljeće, no Felix tada nije bio zadovoljan opremom koja ga je ometala prilikom spuštanja na zemlju. Oprema je u međuvremenu prilagođena, a najnoviji su testovi pokazali da je sada potpuno u skladu s Felixovom tehnikom spuštanja. Također su uspješno ispunjeni i svi ostali ciljevi ovoga testiranja.

Felix je po završetku testiranja izjavio: "Svakim testiranjem dolazimo do novih saznanja. Nakon toga se vraćamo u centar gdje se vrše potrebne izmjene. Kada nešto čime nisi bio zadovoljan testiraš nakon izmjena i to se pokaže savršenim, ideš dalje. Jako sam zadovoljan današnjim rezultatima."

Testiranja sada ulaze u završnu fazu. Testirat će se svi sustavi kapsule u simuliranim uvjetima kakvi će biti na visini od 36,5 km s koje se izvodi skok. Iako zadovoljan postignutim napretkom, Felix Baumgartner priznaje da razloga za brigu uvijek ima, jer činjenica da je tehnologija dovedena do savršenstva i dalje ne isključuje mogućnost ljudske pogreške. "Brinu me opasnosti kojih nismo niti svjesni. Iako se pokušavamo pripremiti za sve moguće scenarije, uvijek će postojati nešto što nikada ne bismo mogli zamisliti da se može dogoditi. A upravo to može imati kobne posljedice", kaže Felix.

Felix ne krije da razmišlja i o mogućnosti fatalnog ishoda: "Razmišljao sam da li da dovedem svoju majku koja živi u Austriji. Ako sve dobro prođe, moja je majka, naravno, prva osoba s kojom bih htio podijeliti svoj uspjeh. No ukoliko nešto pođe po zlu, nikako ne bih htio da je ona prisutna i da tome svjedoči. Još nisam odlučio što ću učiniti."

Dr. Jonathan Clark, medicinski direktor misije, kaže: "Kada bih smatrao da se radi o samoubilačkoj vratolomiji, niti ja niti bilo tko od stručnjaka koji rade na ovom projektu ne bismo u tome sudjelovali. S nama je i Joe Kittinger i probni piloti i čitav niz stručnjaka za aeronautiku. Ovo za nas nije senzacija već želimo pokazati da je moguće iskočiti iz letjelice u gornjim slojevima atmosfere i slobodnim se padom sigurno spustiti na zemlju."

"Postignut je ogroman napredak u pripremama", zaključuje Baumgartner. "Dobar je osjećaj biti spreman!"

Naglašavajući važnost i potencijal podataka koji će biti prikupljeni u okviru ove misije, Dr. Clark nastavlja: "Sigurnosni sustav spašavanja za Space Shuttle trenutno je certificiran na 30,5 kilometara. Zašto? Zato što je s te visine skočio Joe Kittinger. Mnogo je tvrtki koje se žele baviti svemirskim turizmom, a tu su i oni koji iz znanstvenih razloga žele posjetiti gornje slojeve atmosfere. Letjelice koje će se koristiti u te svrhe moraju imati sigurnosne sustave spašavanja, a mi ćemo svojim saznanjima pomoći njihovom razvoju."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!